Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’acord parcial del Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya inclou augments salarials del 4% anual fins a arribar a més del 13% en els pròxims quatre anys.
Patronal i sindicats han pactat un increment del 4% per al setembre del 2025, també del 4% per al setembre del 2026, del 4,25% per al setembre 2027 i un augment mínim de l’1% per al 2028 a compte dels creixements definitius acordats en la negociació final del conveni.
L’acord, publicat el 13 de febrer, és una modificació del conveni subscrit en data 17 de desembre del 2024. La comissió negociadora està formada, per part de la patronal, per representants de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure i la Cultura (ACELLEC), La Confederació Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC). Per part dels sindicats, hi figuren la Federació d’Educació de CCOO, la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO i la Federació d’Ensenyament d’USOC.
A més de les condicions econòmiques, es modifiquen diversos aspectes de la classificació professional i la descripció dels llocs de treball i els articles relatius als contractes fixos discontinus i a les hores complementàries. Així, s’acorda també continuar amb les negociacions per arribar a un acord per a la globalitat del conveni.
L’acord actual inclou les activitats del lleure educatiu, enteses aquestes com les activitats d’educació en el lleure dins o fora del marc escolar, de guàrdia i custòdia en període de transport escolar, activitats de temps educatiu de migdia, de menjador, de pati, extraescolars, espais de jocs, casals en períodes de vacances i activitats de descoberta del medi natural. Cases de colònies, albergs infantils i juvenils, colònies, campaments i activitats de lleure de vacances.
Pel que fa al lleure sociocultural, compren animació sociocultural, organització i gestió de serveis socioculturals, tant d’equipaments com de programes socials i culturals, com ara els adreçats a centres cívics i culturals, casals de barri, casals de gent gran, casals de joves, centres de dinamització juvenil, ludoteques, casals infantils, biblioteques, sales de lectura, serveis d’informació juvenil, setmanes culturals, exposicions, tallers socioculturals, serveis d’atenció al públic a museus, monuments i espais arqueològics visitables i serveis de mediació i d’interpretació del patrimoni cultural i natural.
Contractació
Quant a la contractació, la forma prioritària serà la contractació indefinida. Es considera que tindrà consideració de contractació indefinida fixa discontínua, entre d’altres, qualsevol activitat que impliqui la realització de treballs de naturalesa estacional o vinculats a activitats productives de temporada, o per al desenvolupament d’aquells que no tinguin aquesta naturalesa però que, sent de prestació intermitent, tinguin períodes d’execució certs, determinats o indeterminats.
S’estipula la contractacio fixa discontínua com a prioritària de contractació en els serveis de lleure educatiu dins del marc escolar i altres activitats de lleure educatiu coincidents amb les dates del curs escolar, així com de la contractació en activitats d’estiu o de vacances escolars. En el supòsit que una mateixa persona treballadora dugués a terme una activitat de curs escolar i posteriorment una activitat d’estiu o vacances, cada una de les activitats es regularà per una relació laboral diferent, mitjançant contractes diferents i ambdós de caràcter fix discontinu.
L’acord també recull la creació de nous complements fins al 2028. El complement de nocturnitat augmenta la retribució en un 15% el gener de 2025 i un 25% a partir del setembre del mateix any.
Valoració de l’Acellec
Des de l’Acellec, han destacat que totes les noves licitacions de concursos públics hauran de preveure aquests increments en les dotacions pressupostàries i els percentatges de creixement es tindran en compte a l’hora de fixar el preu màxim de menjador escolar, que determina el Departament d’Educació per a cada curs escolar.
L’entitat valora que l’acord per al nou conveni inclogui una nova classificació professional de les taules salarials per a l’àmbit del lleure educatiu i del lleure sociocultural per tal de “diferenciar millor els llocs de treball i adaptar-los a la realitat del sector amb major precisió”.
En paral·lel, remarca l’Acellec en nota de premsa, es preveu un creixement important de les condicions del personal de cuina (cuiners i cuiners i ajudants de cuina) amb un augment que en data d’1 de setembre de 2028 serà del 24,57%.