Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Sovint pels que som d’escoles urbanes ens resulta complicat trobar espais a l’exterior on anar a passar el dia amb els alumnes. En l’entorn on ens trobem ens perdem, sobretot, els beneficis de sentir el contacte amb la natura i allunyar-nos del soroll i l’activitat frenètica de la ciutat. Per sort a Catalunya existeixen una pila d’espais verds i activitats organitzades a l’aire lliure que queden més a prop de l’escola del que ens pensem. N’hi ha de repartits per tot el territori i adaptats a totes les edats.
1. Qui viu al prat?
Armats amb caçapapallones, capses, pots lupa i d’altres estris trobareu un munt d’invertebrats; n’hi haurà d’alats, de caminadors, amb sis, vuit o cent potes, de colors llampants o de ben camuflats… Els contem les potes? Piquen? Com es comuniquen? Amb aquesta proposta d’Econimbus coneixereu els insectes que viuen als prats d’espais naturals de Catalunya per a aprendre a conviure-hi i respectar-los. A la primavera encara és més interessant ja que amb la floració els insectes també es multipliquen!
2. Visites i estades al Montseny
El Montseny és un entorn privilegiat que tenim ben a prop. S’hi troben activitats educatives encarades, sobretot, a la protecció dels espais naturals i a la presa de consciència de l’aigua com a bé natural indispensable. Propostes per aprendre a gaudir de la natura i prendre consciència dels efectes que genera el nostre estil de vida sobre nosaltres mateixos i sobre l’entorn. Des de l’Escola de natura La Rectoria de Vallcàrquera es poden realitzar activitats d’un dia o estades més llargues amb propostes educatives molt ben treballades. Segur que trobeu una que s’ajusti a les vostres necessitats.
3. Un dia de granja
Les visites a la granja mai fallen. Hem descobert a Reus la granja-escola Diadegranja, la qual agrupa en un mateix espai un museu de la vida rural, animals de granja i animals exòtics, jardí de plantes aromàtiques i un hortet ecològic. Podreu fer una passejada amb carro i conèixer també com treballen les abelles amb el seu programa d’apicultura. Un complet on el “toca,toca” triomfa segur entre els més petits!
4. Camina descalç
Els peus són òrgans sensitius en la mateixa mesura que les mans. No acostumem a estimular-nos, però fer-ho ens pot obrir un món de sensacions que no coneixíem. Una activitat, doncs, per a treballar els sentits i descobrir fins a quin punt els tenim oblidats. Camina Descalç és un sender on descobrireu una gran varietat de materials i textures i us farà gaudir de noves sensacions a través del tacte, però també de la vista, de l’olfacte i de l’oïda. Una activitat molt especial!
5. Ruta literària a Sitges
A la primavera del modernisme, Sitges inspirà a grans poetes, pintors i escultors fins a convertir-se en la capital d’aquest moviment artístic. Passejar pels seus carrers, visitar el Cau Ferrat i el Palau Maricel… els alumnes gaudiran d’una experiència única a la pell de Santiago Russinyol i Joan Maragall. Agisitges fa anys que ofereix rutes literàries especialment dissenyades per a escoles, gincanes culturals, diferents activitats i recorreguts pel patrimoni cultural i natural de la vila.
6. Pagesos al Segle XXI
La pagesia és un ofici desconegut per a molts i moltes de nosaltres. Sovint se’n té una idea de quelcom antic, com si els pagesos avui en dia ja no tinguessin sentit. El Mas Casablanca és una casa de pagès tradicional que dóna feina a una família i li permet viure’n d’acord amb les possibilitats de la terra que treballa. Avui, la majoria de masos s’han convertit en granges especialitzades, i això ha trencat l’equilibri que hi havia entre el conreu de la terra, la cria del bestiar i l’home. Visitar una granja en actiu transmet als infants la importància de mantenir aquest equilibri, protegir l’entorn rural i la pagesia com a mode de vida.
7. Aprenentatge-servei en l’àmbit mediambiental
Com puc implicar-me jo en la societat? Com puc ajudar? La meva ajuda és vàlida? Sóc útil? Aquestes són algunes de les preguntes que ens fem quan creixem i descobrim que per millorar el món és imprescindible que tots ens impliquem. És per això que propostes educatives d’aprenentatge-servei que impliquin als i les alumnes en projectes reals de servei a la comunitat poden ajudar en el seu desenvolupament personal en la seva relació amb l’entorn. Depana ofereix la possibilitat de realitzar l’aprenentatge -servei en l’àmbit del medi ambient, tot realitzant tasques de manteniment en el viver que l’entitat té en el Bosc Turull, L’àmbit mediambiental ofereix moltes ofertes, ja sigui de manteniment, de neteja de l’entorn, d’activitats de suport a personal, etc. D’aquesta manera, conflueixen tres grans eixos: conèixer i aprendre, prendre consciència i implicar-se.
8. Educació ambiental amb dispositius mòbils
A través de les tecnologies mòbils i la comunicació a través de les xarxes socials, El Refugi Escola de Natura i Muntanya proposa una activitat d’educació ambiental per conèixer el bosc mediterrani a la zona de la Garrotxa, un joc de pistes sobre base cartogràfica que ben segur enganxarà als alumnes de secundària. Una proposta per treballar en equip, transversal i a l’aire lliure!
9. Espais naturals del delta del Llobregat
A la primavera i a l’estiu els limícoles omplen la maresma i es poden observar fàcilment ocells aquàtics, com ara bernats pescaires, corbs marins, ànecs, fredelugues o martinets. Als espais naturals del delta hi podeu anar pel vostre compte o bé acompanyats d’un guia especialitzat. Al seu web podeu descarregar material pedagògic per preparar la visita i reservar altres activitats. Podeu consultar les zones de pícnic en aquest mapa. No oblideu els binocles!
10. L’Espluga de Francolí: museu de la vida rural, coves prehistòriques i el bosc de Poblet!
Pocs municipis tenen tantes propostes educatives tan variades i tan properes com l’Espluga de Francolí. Ben a prop del Monestir de Poblet trobem l’espai d’educació ambiental El Garber, situat enmig del bosc, el Museu de la Vida Rural i les Coves de l’Espluga, les més espectaculars de Catalunya. El museu ha donat una embranzida a les seves activitats pedagògiques amb una oferta molt àmplia, amb diferents formats i en espais variats. A més de visites dinamitzades a la col·lecció permanent, proposen seguir les passes d’Atkins fent un herbari fotogràfic a l’hort ecològic del museu o reflexionar plegats sobre la sostenibilitat i les avantatges i desavantatges del “Plàstic”, la magnífica exposició que han inaugurat recentment. No us ho perdeu!