El País Valencià vol productes ecològics als menús escolars per combatre l’obesitat

El pla de salut aprovat per Sanitat preveu mesures de xoc per reduir la taxa de sobrepès i obesitat infantil, situada en un 25% i un 20% respectivament

Carlos Navarro Castelló
 
 

Des de l'organització reclamen que s'augmentin les beques menjador //ENRIC CATALÀ

Des de l’organització reclamen que s’augmentin les beques menjador //ENRIC CATALÀ

“El sobrepès i l’obesitat infantil són problemes de salut importants que cal atacar perquè no vagin a més”. Així de contundent es mostrava el metge i expert en nutrició, Joan Quiles, que ara dirigeix ​​la secció d’Educació per a la Salut de la Generalitat Valenciana.

Precisament, aquest és dels aspectes en què vol incidir el IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana que estarà vigent fins a l’any 2020 i que va presentar recentment la consellera de Sanitat del País Valencià, Carmen Montón.

Segons Quiles, les últimes dades reflecteixen que un 20% dels menors de 6 a 14 anys pateix obesitat i un 25% pateix sobrepès.

Tot i que les xifren daten d’una enquesta realitzada el 2011, Quiles ha assegurat que no hi ha hagut grans alteracions en aquests cinc anys i que, per tant, “els índexs romanen estables”.

No obstant això, l’objectiu del Pla de Salut és reduir-los, i en aquest sentit ha explicat que s’abordaran diverses mesures de cara a l’any que ve. Entre elles, destaca la introducció d’aliments ecològics als menjadors escolars, és a dir, obtinguts sense l’ús de productes químics.

Segons Quiles, “des de fa quatre o cinc cursos els menús escolars s’adhereixen a unes pautes d’alimentació saludable, però ara volem fer un pas més i controlar que l’elaboració d’aquests menús es faci amb un producte final de qualitat”.

Per a això, hi haurà uns inspectors de seguretat alimentària que han de comprovar en directe l’elaboració d’aquests menús amb productes el més frescos possibles i ecològics.

Una altra línia en la qual es treballarà és la promoció del “transport escolar actiu”, de manera que s’impulsin en la mesura del possible “els desplaçaments a peu o en bici”.

A més, es proposarà també l’increment de les classes d’educació física, tot i que “per a això cal modificar la llei eductiva, cosa que no depèn de nosaltres”, ha comentat.

Finalment, Quiles ha explicat que es potenciarà el consell actiu sobre alimentació dels pediatres i la detecció precoç per corregir a temps els primers excessos de pes.

Així, l’excés de pastisseria industrial, llaminadures, caramels o menjar ràpid o precuinat, unit a un dèficit d’exercici físic, són factors determinants perquè els més petits pateixin sobrepès.

Aquest és un article publicat a eldiariocv

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*