Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué

    Defensar l’escola concertada és defensar Catalunya

    Joan de Santiago Bayona
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El PP promet en el seu programa electoral d’educació tot el contrari del que ha fet al Govern

    Actualitat
    El PP promet en el seu programa electoral d’educació tot el contrari del que ha fet al Govern

    Daniel Sánchez Caballerodesembre 3, 20156 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Mariano Rajoy
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Aquest és un article publicat a eldiario.es

    Ara sí. Després de quatre anys de passar la piconadora per l’educació i imposar totes les seves polítiques a la resta de partits i la comunitat educativa, el PP està obert al diàleg i a arribar a acords. Ho diu en la part dedicada a l’educació del seu programa electoral, que s’acaba de fer públic. Un programa que dóna la sensació d’ignorar tot el que ha fet durant la legislatura i ofereix, en molts camps, justament el contrari.I ho fa sense gran precisió. Les 11 pàgines del text estan plenes de termes ambigus com “enfortirem”, “impulsarem” o “desenvoluparem”.

    Al llarg de 59 propostes, els populars proposen un pacte educatiu després d’haver imposat la seva llei contra l’oposició oberta de partits i organitzacions educatives, lloen la figura del docent i parlen de reconeixement i millorar les seves condicions laborals després d’haver-les empitjorat (salaris, ràtios) i es comprometen amb l’educació inclusiva i l’atenció a la diversitat malgrat haver pràcticament eliminat les partides pressupostàries destinades a aquest fi, entre altres mesures.

    En altres qüestions el partit de Mariano Rajoy si es manté fidel als principis que l’han guiat durant aquests quatre anys. El programa manté la seva defensa de la llibertat en l’elecció de centre per a les famílies i el suport a l’escola concertada i la religió, l’aposta per la FP com a solució a tots els mals del fracàs escolar, per les avaluacions d’alumnes i professors i per l’impuls del llibre blanc i l’estatut del docent que ordenin la professió d’una vegada.

    Entre les seves mesures estrella, el PP promet crear un sistema de pràctiques remunerades de dos anys amb les que es formin els futurs docents. És una idea que està al llibre blanc que el ministre d’Educació li ha encarregat a José Antonio Marina. El programa no dedica ni una línia a la inversió educativa, que ha caigut aquesta legislatura fins aproximadament el 4,6% del PIB, quan hi ha el consens generalitzat que per sota del 5% és insuficient per tenir un sistema de qualitat. Els pressupostos del Ministeri d’Educació són avui un 12% inferiors a l’últim que va realitzar el PSOE el 2011.

    A pel pacte?

    És la primera mesura del programa. “Convocarem tots els grups polítics i tota la comunitat educativa a la consecució d’un pacte d’estat per l’educació. La societat ens demana que siguem capaços d’arribar a acords”, es llegeix. Ho tenen difícil, els populars. Durant quatre anys han fet just el contrari. Ignorar les protestes de partits i organitzacions (sindicals, estudiantils, de famílies) li ha costat tres vagues generals educatives. La LOMCE es va aprovar al Congrés amb el vot en contra de tota l’oposició. El més semblant a un suport van ser les abstencions del Foro Asturias i UPN. En tota la legislatura el Ministeri ha cedit en una cosa i mitja: retirar el decret que regulava les especialitats docents vist el rebuig que va generar (plantejava que els professors de Filosofia ensenyessin iniciació a l’emprenedoria) i ha posat en espera, que no retirat, les avaluacions (revàlides) de 4t de l’ESO.

    Els docents tenen tot un apartat del programa dedicat a ells. El PP afirma que són “el pilar fonamental” i que cal “donar suport als docents i reconèixer el seu treball, esforç i dedicació”. Això després d’haver empitjorat les seves condicions laborals durant quatre anys en forma de baixada de sous, augment de les ràtios a classe i un augment de la interinitat. Per això el partit es centra en la carrera professional, que promet desenvolupar, al costat del llibre blanc que va encarregar al filòsof José Antonio Marina, del qual no es recullen idees sinó que només s’esmenta. El programa també parla d'”impulsar el reciclatge pedagògic dels docents” per la seva formació amb les TIC i els idiomes, però no esmenta que en aquests anys s’ha pràcticament desmantellat la xarxa de centres de formació del professorat.

    Les beques també tenen el seu petit apartat. El programa popular aposta per “seguir augmentant els recursos per a beques i ajuts a l’estudi (…) amb l’aval que suposa (…) que els fons destinats a aquest fi han aconseguit xifres rècord”, una afirmació que és certa i però no explica tota la veritat. Amb aquest Govern les partides de beques pressupostades (per any natural) han estat les més grans de la història, sí. Però no la despesa per curs, que comprèn dos anys naturals, i la pròpia estadística del ministeri confirma que ha estat més gran altres cursos.

    FP, la gran aposta

    El Govern manté la seva aposta per la FP com el “trampolí cap a l’ocupació”. També com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar, que el PP recorda ha baixat aquesta legislatura en sis punts, fet que atribueix a les seves polítiques. Encara que també ho feia fins i tot abans d’implementar les seves polítiques. Aquest Ministeri sempre ha apostat per enfortir i impulsar aquesta modalitat educativa, i l’aposta es manté per a la propera legislatura. En concret, l’estrella és l’FP dual, en què els estudiants fan pràctiques en empreses pràcticament des del primer dia. Encara que de moment no ha arrencat tan bé com li agradaria a Educació, el ​​PP promet “incrementar sensiblement el nombre d’alumnes, centres i empreses implicades”.

    El programa també dedica un apartat sencer a “la libertat”, en què els populars defensen que els pares “puguin exercir eficaçment el seu dret a triar el tipus d’educació i el centre on escolaritzar els seus fills”, i el dret de les famílies a fer-ho “d’acord amb les seves pròpies conviccions religioses i morals”. Clar i català, el partit continuarà donant suport al sistema de concerts educatius, afirma. En això sí que és coherent el PP: ho fa des que es recorda.

    A més d’aquestes mesures, el Govern pretén “impulsar la introducció de nous continguts curriculars tecnològics, com la robòtica o la programació informàtica” o els continguts sobre “valors europeus”, realitzar un “pla de connectivitat de centres dotats de 330 milions d’euros” (és pràcticament l’única partida detallada en tot el programa), crear un mapa de titulacions i la seva ocupabilitat per orientar els estudiants en l’elecció de la carrera universitària o fomentar l’estudi d’idiomes doblant el nombre d’auxiliars de conversa o impulsant que ” un mínim de l’emissió de continguts dirigits a la població infantil i juvenil es produeixi en versió original a la televisió “.

    Aquest és un article publicat a eldiario.es

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Lomce pp Programa electoral retallades
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Per què cal evitar el tancament de l’escola bressol Montxic
    Next Article
    Actualitat
    Tres de cada quatre adolescents cerquen la informació sobre salut a internet
    Daniel Sánchez Caballero

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025

    Anàlisi
    El 70% dels adolescents de 14 anys tenen accés il·limitat a pantalles en el seu temps lliure

    novembre 13, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}