Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    Alba Moreno Fontclara

    La Facultat d’Educació de la UB se suma a la petició d’una investigació sobre Ramon Flecha

    Pablo Gutiérrez de Álamo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Escola Casas, possiblement el centre més castigat per la contaminació atmosfèrica i acústica

    Actualitat|Reportatge
    Escola Casas, possiblement el centre més castigat per la contaminació atmosfèrica i acústica

    Víctor Saurafebrer 25, 20216 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Entrada de Barcelona, qualsevol dia pel matí. A l'esquerra, les obres del futur túnel, a la dreta, l'Escola Casas
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Aquest divendres, a l’hora de sortida de les escoles, es realitzaran un total de 48 talls de carrers a Badalona, Barcelona, Sabadell i Sant Cugat del Vallès, durant mitja hora, com ve passant cada quinze dies des que es va reprendre el curs al gener. I a cada nova jornada de mobilització, la #RevoltaEscolar suma nous adeptes: ara ja són 100 AFAS adherides al manifest que reclama una reducció dràstica del trànsit motoritzat a les ciutats. I per la mobilització del 12 de març s’espera fer el salt a Madrid, on hi ha diverses escoles que estudien sumar-se a la crida.

    Dissabte dia 20, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que intensificava el pla Protegim les Escoles, presentat el gener de 2020 precisament amb aquest propòsit de reduir el trànsit en els entorns escolars. D’acord amb aquesta revisió del pla, s’actuarà sobre 14 centres més dels que s’havien previst inicialment, per la qual cosa s’espera arribar a l’inici del curs 2021/22 a la xifra total de 92 escoles protegides, gràcies a una inversió de 5,92 milions. Amb tot, les famílies de la RevoltaEscolar, moviment iniciat per la plataforma veïnal Eixample Respira juntament amb l’Affac, van respondre amb una nota celebrant les actuacions anunciades però deixant clar que les segueixen considerant insuficients. “Si es pot actuar en aquestes escoles, es pot actuar a la resta”, afirmaven.

    Tall de trànsit davant l’Escola Joan Miró (Diputació amb Entença) | Foto: Eixample Respira

     

    A Barcelona hi ha 755 centres educatius, sumant els de qualsevol etapa no universitària i qualsevol tipus de titularitat. D’aquests, segons l’estudi fet en el seu moment per aquesta plataforma, n’hi ha 227 que superen els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) recomanats durant l’horari escolar, i en realitat només hi ha al voltant d’una vintena, els situats a la falda o a l’interior de la serra de Collserola, on s’hi respira un aire prou pur. La Societat Catalana de Pediatria també ha advertit sobre les conseqüències que poden patir els infants que estan molt exposats a taxes massa elevades de contaminants atmosfèrics.

    RespiraGlòries

    Curiosament, entre aquestes 92 escoles d’actuació prioritària encara no hi figura ni la que va ser el germen de la revolta (l’Escola Auró, situada a l’Esquerra de l’Eixample, i que es troba en el top 10 de centres que suporten uns nivells més grans d’emissions contaminants a Barcelona), ni una altra que es va adherir de seguida al moviment perquè, de fet, pel seu compte les famílies ja s’havien començat a moure’s per alertar de la seva particular situació. Es tracta de l’Escola Casas, un petit centre d’una línia, de titularitat municipal, que es troba en un edifici d’origen medieval al barri del Clot. A un dels seus costats hi ha la petita i tranquil·la plaça de Valentí Almirall, on també s’hi troba la seu del districte de Sant Martí. Però a l’altre costat de l’escola hi ha l’infern de la Gran Via abans d’arribar a la plaça de les Glòries, un indret per on passen cada dia 90.000 vehicles i que s’ha vist agreujat per les obres del túnel. De fet,  l’entrada i sortida del futur túnel es situa a l’alçada del pati de l’escola (banda muntanya), que és també el final de la Rambla del Poblenou (banda mar).

    Les famílies d’aquest centre van començar a prendre consciència de la magnitud del problema a finals de 2017, quan van tenir notícia que el túnel se situaria a la seva alçada. El març de 2018 ja van organitzar una primera xerrada informativa en la qual experts en urbanisme i salut ambiental. A partir d’aquí van començar a mobilitzar-se i entrevistar-se amb representants polítics municipals, i també van encarregar un estudi sobre la qualitat de l’aire que es va fer durant el primer semestre de 2019, amb el qual van constatar que estan entre els nivells més alts de la ciutat tant pel que fa a Diòxid de Nitrògen com a partícules PM10 (les que, pel seu diàmetre, acostumen a arribar a la gola) i PM2.5 (les que arriben als pulmons).

    Vista d’ocell de l’escola | Foto: Escola Casas

     

    En l’estudi fet per Eixample Respira el 2018, l’Escola Casas registrava uns nivells de NO2 de 45.51 µg/m3, si bé en l’específic fet per RespiraGlòries s’arribava als 48µg/m3. Per davant encara hi ha uns quants centres més, ja que una quinzena arriba a superar fins i tot els 50µg/m3, quan la normativa europea fixa el màxim en 40. Pel que fa a l’emissió de partícules, es veu que, de mitjana, en aquell punt de la ciutat la seva concentració està fins i tot per sobre de les altres entrades i sortides i de zones amb una alta densitat viària com la plaça Universitat, el Vall d’Hebron o l’Estació de Sants.

    Cobrir el túnel i renovar l’aire

    “El fet que el túnel desemboqui just aquí és una anomalia estructural que s’ha de solucionar, demanem que moguin el túnel o que el cobreixin”, explica a aquest diari Neus Sells, membre de l’AFA de l’Escola Casas i la persona que va connectar les lluites respectives de RespiraGlòries amb Eixample Respira. Juntament amb el pati de l’escola hi ha les aules d’infantil, i “després de molt insistir com a mínim hem aconseguit que l’Ajuntament hagi posat un mur fonoreductor en tot el perímetre del pati”. També a la zona d’infantil s’han posat recentment un equip de renovació d’aire eficient (RITE) “i ara estem intentant que en posin també un altre a l’edifici de primària que garanteixi una qualitat d’aire a l’interior de l’escola dins els valors acceptables per assegurar la salut dels infants mentre són a classe”.

    Pel que fa a la contaminació acústica, des de fa dos anys les finestres que donen a la Gran Via no només no s’obren sinó que materialment no es poden obrir “perquè s’hi ha posat un doble vidre reforçat per tractar de minimitzar el soroll, i tot i així n’hi ha”, comenta Sells. Això passa en un curs en el qual la ventilació creuada és especialment important per prevenir possibles contagis, però en aquesta escola només es pot fer a través de les portes i finestres que donen al passadís i a les quals arriba l’aire del pati interior.

    “Segurament hi ha escoles amb una situació tan dolenta com la nostra, però la nostra és una d’aquestes i s’ha d’explicar”, comenta Sells, que des que va prendre consciència de la situació “intento que la meva filla passi el temps mínim i imprescindible al centre”, és a dir, que ni es queda a dinar ni hi fa extraescolars. I afegeix: “La contaminació és invisible i et sents segur, si la poguéssim colorar la gent se n’adonaria i sortiria al carrer per dir que això és intolerable”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Contaminació Salut infantil
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Cara i creu de la Lomloe amb la formació professional
    Next Article
    Actualitat
    Els centres educatius milloren amb lideratges compartits
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Entrevista
    Santi F.Gómez: “L’esport, amb un caire educatiu, pedagògic, integrador i inclusiu, aconsegueix prevenir l’obesitat”

    juliol 18, 2025

    Opinió
    Respectar el que cadascú decideix

    juliol 18, 2025

    Actualitat
    Torre Pacheco, infància i educadores espantades per la violència racista i les represàlies

    juliol 17, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}