Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
«Ens trobem que l’Administració no va fer prou per detectar i corregir una possible situació d’assetjament escolar i que aquesta omissió ha contribuït causalment a la producció d’un mal al menor». Així resa part del text de la sentència que ha condemnat a la Comunitat de Madrid pel cas d’assetjament escolar i discriminació racial d’una menor sofert durant la seva escolarització al CEIP Cardenal Herrera Oria de Madrid.
La nena, Camila, és afrodescendent. Durant anys ha sofert, segons denúncia la seva mare, Petra Ferreyras, d’assetjament escolar a causa del color de la seva pell, i aquesta situació era coneguda pel centre educatiu. La justícia acaba de donar la raó a la família i assegura que el centre va mostrar passivitat davant els fets i no va implementar el protocol vigent de manera eficaç. A més, es van relativitzar les conseqüències d’aquesta situació.
La sentència assegura, segons recull el digital El Salto, que “ni la direcció del centre ni tan sols el professorat, va indagar sobre el que realment estava succeint, tractant de relativitzar el problema a coses de nens, qualificats, en l’acte de la vista, com a “fets puntuals normals dins l’escola”.
Després d’un llarg procés, la nena va ser canviada de centre pel procediment extraordinari. I amb ella, també la seva germana petita. Segons comenta Ferreyras, aquest canvi de centre educatiu va suposar un augment de la culpabilització per la seva filla, la qual va veure com, malgrat ser la víctima, era ella i la seva família les que havien de modificar la seva vida per evitar que la situació continués.
Insults, humiliacions, intimidacions, aïllament…
La família ha emès un comunicat de premsa en el qual recullen algunes de les consideracions de la sentència. Entre elles, es descriu la situació de Camila al centre educatiu com de «constants insults, humiliacions, intimidacions, amenaces i aïllament per part dels companys, arribant a descriure fins a 16 situacions conflictives, determinants de greus danys psicològics a la menor». Segons el mateix comunicat, la situació viscuda per la nena li va causar un trastorn d’estrès posttraumàtic greu, associat a simptomatologia depressiva, ansietat, por i baixa autoestima».
Pel que sembla, els protocols posats en marxa no van ser eficaços, el centre educatiu no va informar de la situació a la Inspecció Educativa de la Comunitat, ni va implementar els procediments previstos, com la recollida dels testimonis de l’alumnat, no va haver-hi seguiment de les mesures adoptades, ni es va entrevistar les famílies dels menors involucrats en el cas.
De fet, explica Ferreyras, en el temps en el qual la nena va estar escolaritzada en el centre hi va haver dues directores. La primera, comenta, va ser destituïda per la gestió del primer protocol que es va posar en marxa, que defineix com «un protocol fantasma», i en el qual es reconeixia l’existència d’un conflicte, si bé això no va comportar cap mesura, més enllà que el grup de nens i nenes es disculpessin amb la resta (inclosa Camila).
La família espera que la sentència sigui exemplificadora per al sistema educatiu, assegura el comunicat emès, en la lluita contra la discriminació racial i la violència que avui sofreixen nombrosos nens en els seus col·legis. Per elles, suposa un «reconeixement moral, un rescabalament», afirma Petra. La seva filla, afegeix, està molt contenta per la sentència perquè reconeix tot el que la nena ha patit i «tot el que no han fet».
#SuspensoAlRacismo
Petra Ferreyras continuarà amb la campanya que va iniciar fa unes setmanes, #SuspensoAlRacismo, amb la qual espera que, després de la sentència, es produeixin importants millores en els protocols dels centres educatius, una millora de la guia de la Comunitat de Madrid en la qual s’inclogui el racisme com un dels temes que ha de contemplar, així com la millora de la formació del personal docent, i dels i les monitores de menjador. Ferreyras ha assegurat que una part dels 7.500 euros d’indemnització que rebrà els destinarà a la campanya.
A Catalunya, fa dos anys es va crear una entitat format bàsicament per mares amb fills i filles adoptats per denunciar el racisme que pateixen els seus fills pel fet de ser negres o asiàtics en tots els àmbits, i també en l’escolar. En aquest sentit, l’Associació Antirracista de Mares Blanques amb Fills i Filles Negres (AMBHIN), que també ha donat suport a la campanya #SuspensoAlRacismo, ha organitzat una taula rodona que tindrà lloc el proper 9 de novembre al Centre Cívic Can Felipa (Poblenou) sota el títol racisme en el món educatiu.