Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Recull de propostes a Activitum
En el seu web, Activitum (Portal d’Activitats Educatives de Catalunya) ofereix a docents i famílies un recull de propostes per viure la diada adient per als més petits. Hi trobareu tutorials per fer manualitats amb diferents tècniques plàstiques: roses de paper, de goma eva o amb material reciclat, punts de llibre o scrapbooking, lectures en línia per a totes les edats, concursos literaris a tot el territori, retallables de Sant Jordi, el drac, la princesa, la rosa per crear titelles i reinventar la història, vídeos d’animació sobre la llegenda en anglès i activitats per treballar-ne el vocabulari i altres apps i jocs educatius que val la pena descobrir.
Llibreries obertes
Encara que no sigui exclusivament per al públic infantil, ens hem de fer ressò de la iniciativa Llibreries Obertes, confessament concebuda com a campanya anti-Amazon. Va sorgir el 23 de març, impulsada per la cooperativa SOM i des de fa una setmana gestiona Òmnium Cultural. Fa de pont entre qui compra un llibre on line i la llibreria que tingui més a prop de casa, on podrà anar a recollir la seva comanda un cop s’aixequi el confinament. Així, encara que l’entrega del llibre no sigui immediata, sí que ho és el pagament de la comanda que rep la llibreria. D’aquesta manera, encara que estiguin tancades, poden seguir rebent ingressos per a pagar costos com el lloguer del local o les factures i ajudar a la reobertura. Us recomanem que llegiu el reportatge “Les grans plataformes de distribució, un nou drac per Sant Jordi”, que avui publica el Catalunya Plural. I si no sabeu quina llibreria mirar, també us recomanem aquest article publicat a mamaproof.org amb un recull de les millors llibreries per a nens de Barcelona.
Contes descarregables sobre el coronavirus
El Grup Planeta, a través de les seves editorials TimunMas (en castellà) i Estrella Polar (català) regalen el llibre Coronavirus, un conte que explica als infants de 4 a 10 anys els orígens, els efectes i la forma de protegir-se de la pandèmia de la Covid19. Es tracta d’una obra originalment anglesa que han traduït expressament per aquesta ocasió. Els podeu descarregar a través d’aquests enllaços: versió en català i versió en castellà.
També l’editorial Flamboyant ha penjat el conte L’Alícia i el coronavirus, que es pot descarregar de franc. Un conte escrit pel metge Salvador Macip i il·lustrat per Emilio Urberuaga, els quals ja van col·laborar en una obra anterior per apropar la ciència als més petits. A la iniciativa “Llibreries obertes” aquesta editorial compta amb El cuquet de l’amor.
Propostes del Departament d’Educació
El Departament d’Educació ha publicat al web XTEC diverses activitats que els centres poden oferir a l’alumnat. Entre aquestes, destaca un pòster que inclou propostes per treballar amb diferents grups d’alumnes, que s’ha desenvolupat amb motiu del centenari del naixement de Gianni Rodari, mestre, escriptor, pedagog i periodista italià i una de les figures més rellevants de la literatura infantil.
D’altra banda, el portal Edu365, també del Departament i adreçat directament a les famílies, ha publicat un especial de Sant Jordi amb recursos d’autoaprenentatge.
Relats d’agraïment al personal sanitari
El Departament de Salut posa en marxa una iniciativa per agrair als professionals sanitaris la seva lluita contra el drac del coronavirus. Tothom qui ho desitgi podrà escriure un relat, dedicar-lo al seu professional de referència i l’ICS l’hi farà arribar per correu electrònic. Aquesta iniciativa s’emmarca dins l’Estratègia Arts en Salut per promoure l’ús terapèutic de les arts dins l’àmbit sanitari i amb la col·laboració entre professionals de les disciplines artístiques i sanitàries.
Contes audiovisuals
El planeta dels contes, impulsat per la Fundació La Roda, ofereix contes d’arreu del món produïts en format audiovisual en línia amb el suport de la direcció general de Política Lingüística. S’hi poden trobar 24 contes en català de medi ambient, motivadors, sobre salut, de superació, sobre diversitat o amb valors familiars. El contes, en suport audiovisual, han estat adaptats per 19 companyies de titelles, conta-contes, ombres xineses, etc.
L’editorial Combel també se suma a les propostes virtuals de Sant Jordi amb signatures, contacontes, trobada virtual d’il·lustradors, reptes i molt més! A través de les seves xarxes socials podreu veure felicitacions dels seus autors i a través de l’instagram de l’Abacus Cooperativa podeu gaudir d’una tertúlia virtual en directe amb Jaume Copons. Especialment interessant és el ContaCombel, un espai amb històries explicades de la mà dels seus autors creat com un canal de youtube i que actualment inclou 8 contes com: Oh Oh la Pilota o Tu i jo. El conte més bonic del món.
L’Editorial Planeta també té previst oferir directes, recitals, lectures, poesia i dedicatòries de molts dels seus autors, entre els quals lectures directes d’alguns autors/es de literatura infantil en les quals els lectors podran interaccionar amb preguntes i impressions.
Sant Jordi a la Rovira i Virgili
La Universitat Rovira i Virgili organitza un Sant Jordi virtual amb activitats durant tota la setmana que es poden seguir des de casa a través de les xarxes socials amb el hashtag #SantJordiURV. El CRAI (centre de recursos per a l’aprenentatge i la investigació) convida a publicar relats utilitzant només els títols de llibres, també hi ha una activitat de lectura multilingüe del Quixot i la professora del Departament de Pedagogia Conxa Torres mostrarà la seva faceta de contacontes amb dos conte: L’Escola Xocolatina (a les 11h) i El poder de la princesa (a les 18h). Tots dos es poden seguir a través dels comptes de la URV (@universitatURV) d’Instagram, YouTube, Twitter i Facebook. El també professor de la URV Edward Lockhart posa a disposició del públic infantil a YouTube un seguit de contes en anglès narrats per ell durant el confinament: Stories for the confinement period.
La Casa Batlló ens convida a omplir els balcons de roses
La Casa Batlló ens convida a omplir de roses els balcons
Si no podem sortir al carrer, omplim de roses els balcons! Aquest any des de la Casa Batlló ens arriba aquesta iniciativa per seguir celebrant Sant Jordi el dia 23 d’abril a tota Catalunya. Amb un preciós vídeo ens desitgen una bona diada amb balcons i finestres plenes de roses de paper, roses reciclades, roses de goma, roses de plastilina, roses pintades o roses del nostre jardí. Molt bona diada a tothom!
https://youtu.be/5LEKtpnDB40