Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Desgavell, caos i falta de planificació són algunes de les queixes de mestres i professors a l’espera de saber a quin centre treballaran el curs vinent, que confiaven conèixer el 5 de juliol, però que finalment es publicarà la setmana del 22 al 26 de juliol. Per aquest motiu, unes 300 persones d’han manifestat aquest dilluns davant el Departament d’Educació per mostrar la seva indignació.
Per part seva, la Conselleria argumenta que l’adjudicació d’enguany presenta més “complexitat” perquè cal incloure-hi 31.153 funcionaris nous que fa dos cursos no hi eren i s’han rebut més de 62.354 sol·licituds. En total, hi ha més de 3,8 milions de peticions individuals. Així, la setmana passada va anunciar l’ajornament, tot recordant que fins fa tres cursos sempre s’havia fet a finals de juliol.
Diferents portaveus sindicals han mostrat el seu descontentament a les portes d’Educació davant un procés que consideren un despropòsit. Iolanda Segura (Ustec·Stes) ha afirmat que s’estan “vulnerant els drets” dels professionals a l’hora d’escollir especialitat i ha reclamat derogar el decret de plantilles per aconseguir una assignació objectiva i transparent dels llocs de treball.
La gent crida "Departament, incompetent!" a les portes d'@educaciocat
Prou maltractament!, deroguem el decret de plantilles, per una assignació objectiva, transparent i justa dels llocs de treball. pic.twitter.com/1uCExLrDiH
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) July 8, 2024
La secretària general de CCOO Educació, Teresa Esperabé, també ha demanat derogar el decret de plantilles davant la “falta de previsió” i ha destacat el fet que persones que van aprovar les oposicions hauran de fer les pràctiques en una especialitat diferent.
De la mateixa manera s’ha pronunciat CGT en un comunicat, tot considerant que el canvi en les adjudicacions d’estiu genera “caos” i “només s’entén per poder donar cabuda a les places perfilades per les direccions”. “Amb aquest canvi es prioritzen les places escollides a dit i s’envia el professorat que ha aprovat una oposició a donar classes d’especialitats diferents de les quals ha aprovat”, afegeix.
També la Intersindical ha carregat contra el decret de plantilles i ha insistit en la necessitat que hi hagi un procés objectiu: “Han complicat el sistema fins al punt que ni la Conselleria d’Educació és capaç de gestionar-lo de manera eficient”.
Des que divendres passat es va saber que les adjudicacions es coneixerien dues setmanes més tard del previst, les crítiques sindicals a la Conselleria s’han anat multiplicant amb acusacions d’incompetència, d’humiliació i d’haver generat caos al personal docent.
📢 Caos a les adjudicacions d'estiu!
📢 Avui, 8 de juliol, concentració al Departament d'Educació, a les 12h, a la Via Augusta (Barcelona) pic.twitter.com/zy9Tv6Pkb5
— CCOOEducació Pública (@CCOOpublica) July 8, 2024
Aquest mateix dilluns, el Departament s’ha reunit amb els sindicats i, en acabar la reunió, la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics de la Generalitat, Dolors Colell, ha indicat en declaracions als mitjans que l’endarreriment es deu a un problema tècnic i ha fet una crida a la tranquil·litat.
Colell ha assegurat que es farà tot el que sigui possible perquè les persones que hagin aprovat les oposicions puguin fer les serves pràctiques per, posteriorment, ser nomenades com a funcionàries del Departament. “Tots els funcionaris estaran col·locats i tindran un lloc vacant el pròxim curs”, ha afegit.
Segons va comunicar Educació la setmana passada, “ha calgut adaptar l’aplicació informàtica per gestionar el gran volum de peticions i dades, donar prioritat al personal funcionari i també introduir les vacants del sistema que es produiran en data 1 de setembre. Després de les diverses proves, l’equip tècnic ha demanat més temps per tenir totes les noves variables a punt i poder desplegar el procés amb totes les garanties”.