Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una cinquantena de delegats sindicals de CCOO Educació s’han concentrat aquest matí davant la Delegació del Govern a Barcelona per demanar la derogació de la LOMCE i protestar a la vegada contra “la criminalització que estan patint molts i moltes docents per part de determinats partits polítics i alguns mitjans de comunicació, amb acusacions gratuïtes d’adoctrinament, manipulació o incitació a l’odi”. La protesta ha coincidit, se suposa, amb l’entrevista que els secretaris d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i Educació, Marcial Marín, han mantingut a la mateixa Delegació amb els pares que han denunciat a la fiscalia (no davant la Inspecció educativa) que després de l’1 d’octubre alguns professors de l’Institut El Palau van humiliar els seus fills. La reunió estava prevista per aquesta hora, si bé delegació del Govern no ha volgut ni tan sols confirmar si s’estava duent a terme o es faria a una altra hora.
El que sí han confirmat fonts de la Delegació és que els secretaris d’Estat no mantindran cap més reunió amb cap altra part involucrada en aquest assumpte. No s’han citat ni amb el director del centre, ni amb l’ampa, ni amb l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, per citar algunes opcions. “Ells ja ens han fet el judici i ens han condemnat, han vingut a donar suport a uns i no volen conèixer cap més versió que la seva”, opina Josep Lluís Alcázar, el professor de l’Institut El Palau que més s’ha significat en la defensa dels seus companys.
TED, crida a no callar
Mentre, es comença a articular “un moviment de solidaritat important”, explica Alcázar. A banda dels ex alumnes i les entitats veïnals de Sant Andreu de la Barca, que ja es van mobilitzar l’1 de maig, ahir es va anunciar que diverses organitzacions socials i sindicals del sector de l’ensenyament posaven en marxa la Taula d’Emergència Docent (TED), un espai “que pretén unir els professionals de l’educació enfront dels greus esdeveniments que estan envoltant el col·lectiu docent”. Aquesta taula esà inicialment impulsada pels sindicats CGT Ensenyament, Intersindical-CSC, UGT i USTEC·STEs (IAC) i les organitzacions ADIC Ensenyament, ANC (Sectorial d’Educació) i Docents per la República.
“Recentment s’han creuat alguns límits que han posat en estat d’alerta tot el sector, que veu amenaçats els pilars bàsics de l’educació en una societat democràtica. Per aquest motiu s’ha consensuat una Declaració Unitària que avui mateix s’ha fet arribar a tots els centres educatius del país perquè els claustres puguin subscriure-la i iniciar un procés de debat entorn de la greu situació creada”, diuen en un comunicat.
Un portaveu d’aquesta taula, Pedro Mercader, ha explicat a El Diari de l’Educació que es tracta d’una “crida a no callar”. “Cridem a fer assemblees a centres per donar suport a la declaració unitària i debatre quina és la situació actual i fer arribar a la taula de propostes de com respondre”. S’està estudiant la possibilitat de fer més mobilitzacions al carrer.
Més assenyalaments mediàtics
Aquests límits que s’han traspassat tenen molt a veure amb el tractament mediàtic del conflicte. A la notícia d’El Mundo on es publicaven les fotos dels professors de l’Institut El Palau denunciats per la fiscalia, s’hi han afegit en els darrers dies altres informacions de diaris digitals en aquesta direcció. En una notícia titulada “El ‘who is who’ de los centros catalanes que adoctrinan a niños”, el digital El Catalán ha publicat un llistat de 24 centres on s’haurien dut a terme pràctiques adoctrinadores. Algunes són d’aquest estil: “Un pare denuncia que es van mobilitzar alumnes menors per participar en jornades de protesta política” o “Una mare denuncia que van adoctrinar la seva filla amb els deures que li van donar”. Per whatsapp circula una altra llista de centres, en aquest cas només de Barcelona ciutat.
Per la seva banda, alguns mitjans també han posat en la diana el professor Josep Lluís Alcázar. En un recent article publicat a OK Diario amb el títol “Los profesores que acosan a hijos de Guardias Civiles están respaldados por una red proetarraen”, Alcázar, que és afiliat a la CGT, és acusat de filoetarra pel fet d’haver format part fa anys d’una candidatura electoral del partit Lluita Internacionalista.
El Síndic de Greuges, que la setmana passada sí que es va reunir amb l’equip directiu de l’institut, va comparèixer ahir per dir que dels diversos requeriments del ministeri només un cas tenia un substrat de versemblança i que el professor en qüestió ja s’havia disculpat. La resta no tindrien cap fonament. El TED afirma també que la major part d’aquests expedients es van obrir després de l’1 d’octubre i que pràcticament tots s’haurien tancat sense més. El departament d’Ensenyament no ha informat ni s’ha pronunciat sobre aquests requeriments, se suposa que a causa del 155.
A Catalunya hi ha un total de 5.233 centres educatius, dels quals 4.640 són no universitaris, amb 108.485 professors (138.372 s’hi es compten també els universitaris), segons “Las cifras de la educación en España” que publica anualment el Ministerio d’Educación. El mateix ministeri que ha recollit mig centenar de queixes de pares sobre alguns centres, amb les que presumptament s’avalaria la teoria de l’adoctrinament, però la realitat és que fins i tot si aquestes queixes tinguessin una base real afectarien tan sols a l’1% del total dels centres educatius catalans.