Quinze dies de vaga de fam, i ningú del Govern balear ha reaccionat. Jaume Sastre, professor de llengua catalana a l’institut Llucmajor i ferm opositor al model de trilingüisme impulsat pel PP a les escoles de les Illes, porta dues setmanes sense ingerir aliments. No ho farà fins que el president José Ramón Bauzà no s’assegui a dialogar amb la comunitat educativa balear. La seva lluita ha aconseguit de moment el suport de desenes de ciutadans, personalitats i polítics, però el Govern balear no respon i, de moment, Sastre segueix.
Instal·lat a Sa Casa Llarga, un espai d’acollida per a persones amb risc d’exclusió social, Sastre assegura que no es farà enrere en el seu pols amb el Govern. Ho explica Biel Majoral, exprofessor i músic amb qui està en contacte permanent, i que li fa de portaveu un cop ha decidir no atendre als mitjans, atès que “comença a estar delicat”, en paraules del propi Majoral. Tot i així -perd un quilo per dia, segons els metges voluntaris que l’atenen-, Majoral assegura que “és una persona de fermesa mental extraordinària i aguantarà”.
La seva protesta pacífica de Sastre contra el denominat TIL, el decret d’incorporació del trilingüisme a les aules que tantes mobilitzacions de rebuig ha generat entre els docents a les Illes Balears, està rebent cada dia que passa més mostres de suport. Fins a 25 centres de les Illes ja han manifestat estar al costat de Sastre, i aquesta mateixa tarda hi ha una concentració (19 h) convocada al Consolat de Mar, a Palma, en solidaritat amb aquest mestre. La protesta, com és habitual, servirà per clamar una vegada més contra el TIL i l’aplicació de la llei Wert.
Dilluns passat l’Assemblea de Docents ja va convocar una concentració silenciosa davant el Consolat, i es preveu que dilluns vinent hi torni. El col·lectiu augura un final de curs “mogut”, en paraules de Maria Antònia Font, membre de l’assemblea i portaveu del sindicat STEI.
El darrera acció de suport a Sastre va ser l’enviament d’una carta a la UNESCO en què el seu entorn demana que intercedeixin a fi d’aturar la protesta i preservar la seva salut. En aquesta missiva posen a l’organisme internacional en context: repassen els mesos de “conflicte constant i les movilitzacions actives” de la comunitat docent per defensar l’escola pública i el català com a llengua d’ús a les aules. Recorden el suport massiu que ha rebut l’Assemblea de Docents, que va recaptar prop de 700.000 euros per a la caixa de resistència durant la vaga de tres setmanes a l’inici de curs, i denuncien la repressió patida pels directors i docents que s’han posicionat en contra de les polítiques del PP.
L’home que va tombar Pedro J. Ramírez
Els qui el coneixen destaquen el compromís social de Jaume Sastre, i posen com exemple la seva particular batalla contra el director d’El Mundo Pedro J. Ramírez. Aquest mestre mallorquí de 55 anys va denunciar als jutjats la ubicació de la piscina de Pedro J., arran de mar, a la Costa dels Pins a Son Servera, i finalment va aconseguir que un jutge sentenciés que la piscina estava situada “dins del domini públic”.
Aquesta victòria és només una manera de destacar la implicació de Sastre, que també ha tingut un paper actiu a l’Assemblea de Docents en els darrers mesos o anteriorment al Lobby per la Independència.
En els darrers dies, segons relata Majoral, són nombroses les persones que s’acosten a Sa Casa Llarga a manifestar-li personalment a Sastre la seva solidaritat. Famílies, sindicats, formacions polítiques… inclús l’alcalde de Manacor i exdiputat del PP, Antoni Pastor, que ja anteriorment havia declarat el seu rebuig a que el seu antic partit utilitzi la llengua com a eina de “confrontació”.
L’aplicació del TIL, un “caos”
La protesta de Jaume Sastre i tots els docents que s’oposen a la imposició del TIL van rebre la setmana passada una empenta per part dels inspectors, que van assegurar per primera vegada que el projecte de trilingüisme no s’està aplicant bé en general a les escoles, sinó que depèn de cada centre, fet que provoca que el panorama sigui bastant “caòtic”.
Així ho va assegurar l’associació d’inspectors ADIDE, que considera que “per regla general” no hi ha recursos suficients com per incorporar l’anglès com a llengua vehicular, i en molts casos no passa. Les declaracions dels inspectors anaven en consonància amb un petit estudi elaborat per la pròpia Assemblea de Docents, que denunciava que en molts centres no havien rebut suficients docents amb nivell d’anglès.
Precisament aquest desgavell en l’aplicació del TIL és el que, segons Maria Antònia Font, farà que la mobilització social en defensa de l’escola pública i en català no es desinfli. “La seva implantació és un desastre i la gent segueix molt enfadada”, apunta Font, que igual com l’estiu passat les assemblees i protestes no es van deturar, augura que aquest cop tampoc no ho faran. I anuncia que des del sindicat estan preparant una recurs judicial al decret que desplega el TIL.