La Generalitat retalla més de la meitat de la subvenció a les bressol concertades

La Generalitat confia que les diputacions es facin càrrec de la resta. La subvenció alleugerirà unes escoles bressol que porten asfixiades i sense cobrar ni un euro d'Ensenyament des del curs 2012-2013

Pau Rodríguez
 
 
 

Escola lliure de Molins de Rei. La Xauxa Xica. / Carmen Secanella.

Foto: Carmen Secanella.

L’últim curs que les escoles privades sense ànim de lucre van cobrar la subvenció de la Generalitat va ser el 2012-2013. Van rebre 720 euros per alumnes i curs. Des de llavors, han resistit sense rebre cap ajuda de l’Administració catalana, augmentant quotes a les famílies i rebaixant sous dels treballadors, fins que ahir es va fer públic que el departament d’Ensenyament convoca una subvenció per a cobrir el curs passat. Ara bé, amb una retallada considerable. Els centres percebran 300 euros per alumne i any, més d’un 50% de rebaixa, a l’espera, en tot cas, que la Generalitat concreti amb les diputacions en quins termes es faran càrrec del finançament necessari per al conjunt d’escoles bressol catalanes.

Des de la Coordinadora d’Escoles Bressol de Catalunya, que aplega un miler d’aquests centres concertats, es mostren d’entrada esperançats amb la convocatòria de noves subvencions després d’un any i mig de sequera, però a la vegada lamenten que no és suficient per solucionar els seus problemes. “Entenem que el Ensenyament ha fet un esforç, però rebre menys d’un 50% és molt gros”, assegura Montse Fernández, presidenta de la Coordinadora. “I ara ens queda saber què i quan cobrarem l’actual curs; almenys lluitarem perquè ens tornin a donar aquests 300 euros”, avança la presidenta.

En aquest sentit, en una resposta parlamentària durant del debat dels pressupostos de la Generalitat per al curs que ve, la vicepresidenta Joana Ortega ha assegurat que “el finançament de les escoles bressol està garantit”. Es referia al conjunt de les bressol, les privades d’iniciativa social però sobretot les públiques, el finançament de les quals -45 milions d’euros l’any passat- ha desaparegut dels comptes de la Generalitat per al 2015. En aquest sentit, des de la Generalitat asseguren que les diputacions es faran càrrec del 100% de la part que aportava Ensenyament.

Malgrat això, Fernández considera que aquest canvi “no és correcte”, perquè correspon a la Generalitat el finançament, i perquè no s’ha explicat “en quins termes es desenvoluparà”. “Esperem que sigui provisional”, assegura.

En la subvenció a les escoles concertades la Generalitat hi destinarà tres milions d’euros en total, que els centres esperen cobrar, segons Fernández, en el termini d’un any, com sol ser habitual en aquest tipus d’ajudes. Mentrestant, explica la presidenta, seguiran trampejant per poder quadrar els comptes. “Cada escola ho ha fet com ha pogut: apujant la quota als pares per eixugar el dèficit, baixant els sous en la majoria de casos, i inclús en situacions més dràstiques acomiadant personal de neteja i manteniment”, relata Fernández.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*