Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Després d’una dècada en la que l’anterior govern del PP va generalitzar les ajudes de la Generalitat Valenciana a tots els universitaris sense distinció de si estudiaven en centres públics o privats, el nou govern autonòmic ha decidit prioritzar les beques per als alumnes de les universitats públiques i ha exclòs a aquells que han optat per anar a alguna de les quatre universitats privades que hi ha a la Comunitat Valenciana.
Ho anunciava aquest dimarts el conseller d’Educació, Vicent Marzà, durant la presentació del programa de beques universitàries per al curs 2016-2017, per al qual s’ha anunciat un increment de gairebé el 40% dels fons. Aquests ajuts, segons Marzà, tenen com a principal objectiu “igualar en oportunitats” als estudiants i “que cap alumne es quedi sense accedir a les universitats valencianes per raons econòmiques”, per a això hi ha quatre noves modalitats: les beques Salari, les de formació en Idiomes, les de No-abandonament i les de formació a Distància.
Pel que fa a les beques Salari, destinades a “fomentar la cultura de l’esforç”, es destinaran als alumnes que “ni es plantejarien estudiar a la universitat per raons econòmiques tot i tenir uns expedients acadèmics bons”. Amb aquesta beca l’alumne beneficiat es compromet a aprovar-ho tot cada curs i com a incentiu s’acompanya amb aquesta ajuda que serveix també per remuntar en l’economia de la seva família. Aquestes beques estan destinades als alumnes que inicien els estudis i pertanyen a famílies que no poden fer front a les despeses derivades dels seus estudis universitaris.
La beca ofereix un sou proper al salari mínim interprofessional de fins a 600 euros durant els quatre anys de formació, sempre que superin acadèmicament els cursos. En aquests ajuts es flexibilitzen els requisits, ja que el llindar de renda que s’estableix per a famílies de quatre membres és de fins a 18.000 euros i la nota mínima exigida, tant per accedir com per renovar, és d’un 5. Per a aquestes beques hi ha consignats 5 milions d’euros i s’estima que els beneficiaris poden arribar al miler fins a esgotar l’import.
Les beques per a incrementar la competència lingüística en llengües estrangeres busca que l’alumnat assoleixi un nivell B1 o superior en una llengua estrangera i pugui augmentar la seva capacitat d’inserció laboral. L’import total és de 1.413.000 euros cofinançats, al 50% pel Fons Social Europeu. Els ajuts individuals seran de fins a 600 euros, si s’obté la certificació per superar l’examen. En cas contrari, l’ajut serà de 300 euros.
D’altra banda, l’import dedicat a les beques Erasmus augmenta un 100% fins a doblar la quantitat del curs anterior i passarà a ser de 600.000. També s’augmenta la dotació econòmica segons la destinació, en alguns casos fins a un 250%. Així, la dotació per al grup 1 de països passa a ser de 120 a 300 euros; el grup 2 de 100 a 250 euros; i el grup 3 de 80 a 150 euros. A més, s’augmenta l’import de les ajudes pel que fa a la durada de l’estada, que arriba fins als nou mesos.
Les beques de No-abandonament dels estudis estan dedicades a cobrir l’import de la tercera o successives matrícules fins a 18 crèdits. L’objectiu és compensar l’augment de les taxes a partir de la tercera matrícula i contribuir a que l’alumnat amb dificultats econòmiques per acabar els seus estudis pugui finalitzar-los.
Les beques de Formació a Distància tenen com a objectiu la conciliació familiar i la promoció laboral. Consisteixen en l’exempció de taxes per als beneficiats. Es dediquen 100.000 euros a formació universitària a distància impartida en col·laboració amb la UNED de la Comunitat Valenciana.
A més, entre altres criteris d’igualtat implantats, s’estableix el de la igualtat de gènere en les ajudes, de manera que, en cas d’empat en la nota, s’atorgarà l’ajut a l’alumne del sexe menys representat en la carrera sol·licitada. L’objectiu és afavorir un equilibri de gènere, tant a la universitat com, posteriorment, en el món laboral.
Aquest és un article publicat a eldiariocv.