La inversió en ciència s’ha retallat un 25% des que governa el Partit Popular

Un informe de CCOO assenyala que "el balanç d'aquesta legislatura al capítol d'R + D + I és nefast". Pel que fa a la despesa real, l'anàlisi indica que caldria "retrocedir al 1983 per trobar números similars"

Teguayco Pinto
 
 

Laboratori del Parc Científic de Barcelona. / Raimon Solà (Agència Sinc)

Laboratori del Parc Científic de Barcelona. / Raimon Solà (Agència Sinc)

Espanya inverteix una quarta part menys en ciència des que va entrar a governar el Partit Popular. Segons l’anàlisi pressupostari que ha dut a terme el sindicat CCOO, “la inversió real el 2016 estarà un 25% per sota de la que es va trobar el PP en accedir al Govern” i, pel que fa a finançament, situa la ciència espanyola “al nivell de l’any 2000”.

Malgrat que el govern del Partit Popular assegura que la inversió realitzada en ciència “ha permès aproximar els recursos públics del sistema d’R+D+I a la mitjana comunitària”, la veritat és que les dades contradiuen clarament l’Executiu. Després de l’entrada de Mariano Rajoy a la Moncloa el 2011, la inversió pública en ciència va patir un cop dur amb una reducció del 26%, fins a situar-se per sota del 0’6% del PIB, molt lluny de la mitjana comunitària, que frega l’1%, i lluny també de les recomanacions de la UE. “És nefast”, resumeix l’organització.

Després de l’important retallada que van patir els pressupostos destinats a ciència durant el primer any de l’actual legislatura, la inversió pública s’han mantingut pràcticament congelada durant els anys següents, amb un tímid augment en els últims pressupostos d’un 0’4%, el que, segons CCOO, “és el maquillatge necessari per a l’any electoral”.

Cal destacar que el pressupost destinat a R+D es divideix en dues grans partides, la no financera, que correspon als ajuts i subvencions per a projectes de recerca, i la financera, dedicada a préstecs i crèdits que gairebé mai arriben a sortir de les arques de l’estat. Això ha permès a l’executiu maquillar les xifres d’inversió, desviant cada vegada més fons cap a la part de crèdits.

L’informe de CCOO realitza una anàlisi dels pressupostos separant cadascuna de les partides i centrant l’atenció en les parts del finançament de les quals es nodreix principalment el sistema públic d’R+D. Atenent aquestes dades, el document assegura que la despesa real en ciència serà del 0’23% el 2016 i destaca que s’hauria de “retrocedir al 1983 per trobar números similars”.

Plantilles cada vegada més envellides

Pel que fa als recursos dels centres públics de recerca, l’informe destaca que s’ha produït una “reducció massiva de les plantilles de joves investigadors”, el que comporta que hi hagi “plantilles envellides mentre els joves emigren”. En no renovar els equips, amb les conseqüents baixes que s’han produït, el parc d’investigadors ha caigut un 10% respecte al 2010.

Aquestes dades coincideixen amb l’anàlisi realitzada per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (Cosce), que també assegura que l’envelliment de plantilles i la manca d’inversió en recursos humans “estan portant el Sistema de Ciència a un debilitament del que serà difícil recuperar-se”.

A més, l’informe de la Cosce destaca que els recursos per a formació de doctorands s’han reduït, només aquest any, a 218.000 euros, el que segons el parer d’aquesta entitat és “extraordinàriament preocupant” ja que “hipoteca” el futur de la ciència espanyola.

El sostre de despesa i les primeres retallades, amb Zapatero

Els pressupostos generals de l’any 2009, durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), van establir el sostre històric d’inversió pública en R+D, amb més de 9.000 milions d’euros, el que corresponia a un 0’9% del PIB . Fregava les recomanacions de la Unió Europea. No obstant això, amb l’inici de la crisi, el govern socialista va començar les retallades en ciència i va acabar la legislatura amb una reducció del 12% del pressupost, que va deixar la inversió total prop del 0’8% del PIB.

Els científics han denunciat en diverses ocasions, encara que de forma tímida, les progressives retallades i els problemes de finançament que han portat a diversos centres de referència a trobar-se en situacions delicades, havent de fer malabars amb els pressupostos per mantenir la competitivitat científica. “Estem retrocedint sense parar, destruint en pocs anys el que ens va costar 30 anys construir”, conclou l’informe de CCOO.

Aquest és un article publicat a eldiario.es

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*