Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    Reminiscència i complicitat passiva

    Guille de las Heras

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    Pacte nacional per la llengua i educació

    Xavier Besalú
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    La síndica urgeix a l’accés universal del lleure

    Ana Basantaabril 10, 20256 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El valor educatiu que té el lleure per a infants i adolescents es tradueix en aspectes com la millora de les competències personals i socials i del rendiment escolar, per la qual cosa el seu accés hauria de ser universal d’acord amb les necessitats de cada persona, sense barreres ni diferències socials. Aquest és un dels missatges de l’informe La universalització del lleure educatiu a Catalunya presentat aquesta setmana per la síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, i l’adjunta d’infància, Aida C. Rodríguez.

    L’estudi actualitza el que es va fer el 2014, i conclou que si bé hi ha hagut avenços en la garantia del dret al lleure, no s’ha produït cap canvi substancial. Les activitats del lleure a què fa referència inclou principalment el moviment d’esplais, el moviment escolta, les extraescolars, activitats esportives o culturals organitzades per escoles de música, art i escoles d’idiomes.

    Les dades indiquen que el 34,5% dels infants de tres a catorze anys, prop de 320.000, no participen en activitats extraescolars esportives durant el curs escolar, i el 58%, prop de 550.000, no participen en activitats extraescolars no esportives. A més, la participació en les activitats de lleure durant l’estiu és baixa, de manera que durant el juliol només hi participen el 20% dels infants i adolescents.

    Un dret reconegut per Nacions Unides

    Giménez-Salinas ha instat el Govern a fer més promoció d’aquestes activitats, que considera fonamentals per al desenvolupament personal i socials de la infància i l’adolescència, i ha argumentat que és un dret dels infants reconegut per Nacions Unides i que, per tant, cal universalitzar-lo.

    Participació dels infants de 3 a 14 anys en activitats extraescolars a Catalunya (2010-2023)

    Segons explica l’informe, malgrat les competències exclusives que té en aquesta matèria, la Generalitat no ha desenvolupat legalment el dret al lleure. Falta un marc que determini què s’entén per lleure, quines són les condicions d’accessibilitat i quin és el procés d’admissió a les ofertes de lleure sufragades amb fons públics, com ara escoles bressol, casals d’estiu o camps de treball.

    Actualment, no hi ha una administració de referència a l’hora d’estructurar i impulsar una política pública que inclogui tota l’oferta de lleure. Com a exemple, l’informe assenyala que la Generalitat té les polítiques del lleure disseminades en diferents unitats administratives i departaments, que el 66% dels ajuntaments de més de 3.000 habitants afirmen que no tenen un pla local de dinamització del lleure educatiu i que el 28% dels consistoris no desenvolupen estructures de coordinació dels agents educatius del municipi.

    Les entitats manifesten que tenen dificultats per disposar de personal educador prou format per dur a terme les activitats. De fet, el 66% del personal educador no disposa de titulació, i aquesta xifra s’ha mantingut estable al llarg de la darrera dècada.

    Poca inversió

    Si bé hi ha avenços, com la creació el 2014 de subvencions per finançar beques i ajuts a infants i joves en situació de vulnerabilitat, l’estudi destaca que l’Estratègia no s’ha desplegat i que la inversió en el lleure per part de l’administració és baixa: “d’aproximadament 300 milions d’euros anuals (217,5 euros per infant), i és petita si tenim en compte que el lleure és un àmbit fonamental per al desenvolupament dels infants i joves, especialment si ho comparem amb el que s’inverteix en educació (7.203,2 milions d’euros, 5.223 euros per infant)”.

    L’informe remarca que les polítiques del lleure no arriben a tots els col·lectius, de manera que la participació de menors de famílies vulnerables és de 30 punts percentuals menys que la de famílies amb més recursos. No hi ha un sistema general d’ajuts per garantir l’accessibilitat econòmica a les activitats de lleure educatiu i els que atorga el Departament de Drets Socials i Inclusió tenen un import de 84,6 euros per infant i cobreixen un 16% dels infants en pobresa severa.

    Proporció de població de 3 a 14 anys que participa en les activitats extraescolars en funció de la classe social ocupacional i del nivell d’estudis de la mare a Catalunya (2023)

    La gran majoria d’ajuntaments atorguen algun tipus de subvenció al lleure educatiu, però una tercera part no té cap ajut per promoure la participació dels infants socialment vulnerables. En aquest sentit, el 58% no ofereixen ajuts econòmics i el 67% no ofereixen ajudes a la participació de persones amb discapacitat.

    Centres d’alta complexitat

    L’informe també constata que la composició social dels centres condiciona la seva oferta d’activitats extraescolars. Els centres de molt alta complexitat acostumen a oferir menys activitats que els de baixa complexitat. En el cas dels centres concertats, per exemple, els de molt alta complexitat ofereixen, de mitjana, 4,7 activitats i els de baixa complexitat, 15.

    Nombre d’activitats extraescolars per centre dels centres concertats, en funció del nivell de complexitat dels centres (2024)

    L’edat i el gènere també tenen afectacions en l’àmbit del lleure, ja que mentre que a les activitats esportives hi participen més nens que nenes, a les no esportives hi participen més nenes que nens. A més, els adolescents hi són poc presents, fet que l’estudi atribueix a una manca d’oferta suficient i adequada als seus interessos.

    El lleure és poc inclusiu i limita el dret dels infants amb necessitats educatives especials, per la qual cosa es demana una política sòlida que garanteixi prou personal de suport: malgrat que el 2022 es va crear per primer cop una línia d’ajuts específica per contractar monitors de suport per atendre les necessitats d’aquests infants, només se’n van poder beneficiar 256, tot i que hi havia 36.743 alumnes amb un grau de discapacitat reconegut. Tampoc no es garanteix l’accés d’aquests infants a colònies, excursions, sortides i viatges de final de curs.

    L’informe posa de manifest que la informació i el coneixement que tenen les famílies també genera desigualtats: les famílies socialment afavorides tenen un coneixement de l’àmbit del lleure més profund i, per tant, accedeixen més a les activitats de lleure, mentre que les desafavorides hi accedeixen menys per desconeixement de l’oferta.

    Com a recomanacions a tenir en compte a l’hora d’impulsar un lleure universal, equitatiu, inclusiu i no segregat, l’informe destaca la necessitat d’incorporar la veu dels infants, regular el dret al lleure en condicions d’igualtat d’oportunitats, garantir que les persones més vulnerables puguin accedir-hi, incorporar la perspectiva de gènera en la formulació de projectes, definir una estratègia per a infants amb necessitats educatives especials, dissenyar un pla d’equitat territorial i actualitzar Protocol de prevenció dels abusos sexuals i altres maltractaments en l’àmbit de l’educació en el lleure.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Casals Casals i colònies colònies Colònies d'estiu colònies escolars educació en el lleure extraescolars Lleure Lleure educatiu Sindic de Greuges de Catalunya
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Pedagogia de l’amor com a camí cap a una educació més conscient
    Next Article
    Actualitat
    Dilluns 8 de setembre, inici del curs escolar 2025-26
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Opinió
    El greuge de no ser tinguts en compte

    maig 28, 2025

    Actualitat
    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    maig 16, 2025

    Opinió
    El lleure d’estiu, un dret de primera pendent

    maig 9, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}