La justícia arxiva la causa contra els professors de la Seu d’Urgell: no hi va haver incitació a l’odi

La justícia investigava vuit docents després de ser acusats per diferents famílies d'incitar a la humiliació d'un fill de guàrdia civil

Pau Rodríguez
 
 
 

Capçaleral de la manifestació | Foto: MJE

L’Audiència Provincial de Lleida ha arxivat el cas dels professors de la Seu d’Urgell (Lleida) acusats d’un delicte d’incitació a l’odi contra un alumne fill de guàrdia civil. Després d’exculpar al març a sis dels vuit docents investigats , els magistrats han optat per tancar la causa en no veure indicis de delicte. El jutge de la Seu d’Urgell va rebre dies després de l’1-O diferents denúncies per part d’alguns pares d’alumnes, que acusaven docents de diversos centres educatius de la localitat de realitzar comentaris en contra l’Institut Armat. Asseguraven que els professors havien incitat als altres alumnes a intimidar i humiliar un estudiant fill d’un agent de la Guàrdia Civil.

Poden ser expressions “inadequades”, “fora de lloc” o “imprudents”, però no es tracta d’incitació a l’odi. Amb aquesta conclusió, recollida en l’acte que arxiva la causa contra els professors investigats de la Seu d’Urgell, l’Audiència Provincial de Lleida desmunta el relat de les famílies que, en comptes de queixar-se al centre o a la inspecció per comportaments docents que els disgusten, han optat per recórrer a els tribunals. Dels dos casos judicializats vinculats al tractament de l’1-O en centres educatius, un ha quedat sobresegut aquest dimecres i en l’altre, el de Sant Andreu de la Barca, es mantenen a quatre docents investigats dels nou que va denunciar la Fiscalia.

L’Audiència de Lleida deixa constància que no s’han pogut provar els fets denunciats, que afectaven a vuit docents de tres centres de la Seu d’Urgell, però afegeix que fins i tot si s’haguessin demostrat certs, això no constituiria un delicte d’odi. Per a això, la resolució estima que hauria d’haver-hi una incitació directa a la violència, cosa que descarten, i resol a més que no ha de recórrer-se a la norma penal per conductes que es poden considerar “extralimitacions” en el “dret a la llibertat d’expressió”.

Ara faltarà veure si l’acte d’arxiu de l’Audiència de Lleida acaba sent un preludi del que s’ha de dirimir a dos jutjats de Martorell, que instrueixen les dues causes separades de l’institut El Palau. En aquest cas els pares, també en els dies posteriors a l’1-O, van acusar als docents de pronunciar frases com “els guàrdia civils són uns animals, solament saben donar pals”; “semblen gossos rabiosos”; o “estaràs content amb el que va fer ahir el teu pare?”. Els acusats ho neguen.

Amb tot, la resolució emesa aquest dimecres també rebutja l’aplicació del delicte d’odi en episodis com l’enviament d’un comunicat en el qual s’informava sobre la ‘aturada de país’ del 3 d’octubre o les possibles baralles entre els alumnes a propòsit del que va passsar l’1-O. “Que als centres investigats s’hagin pogut produir per part d’alguns nens comentaris desafortunats o fins i tot algun incident aïllat, és alguna cosa que no pot considerar-se extraordinari en l’àmbit escolar i gens té a veure amb una promoció directa a l’odi”, exposen els magistrats.

A més, ni l’informe pericial aportat per la Guàrdia Civil ni el de la Inspecció Educativa permeten concloure que hi hagi un clima de crispació a les aules generat pels docents. Al contrari, es constata, remarca el tribunal, que els alumnes acudeixen “contents” a classe i recorda a més que altres guàrdies civils que porten els seus fills a l’escola van manifestar que no hi havia problemes.

Aquest article és original d’eldiario.es

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*