Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    Alba Moreno Fontclara

    El temps a l’escola, una paradoxa

    Pere Vilaseca Canaleta
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » L’encariment del menjador escolar no es trasllada a l’augment salarial

    Actualitat
    L’encariment del menjador escolar no es trasllada a l’augment salarial

    Ana Basantajuny 20, 20235 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Un menjador escolar | Pol Rius
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La Federació d’Educació de CCOO de Catalunya censura que l’encariment dels preus del menjador escolar als centres públics és d’un 5,66% per al curs 2023/24, en relació al curs anterior, fet que pot suposar a les famílies un cost de 1.230 euros per infant.

    Així ho indica l’Informe sobre l’evolució del preu del menjador escolar, que posa de manifest que aquest increment del cost del servei no ha vingut acompanyat d’una política pública que garanteixi un accés equitatiu, i que mentre les empreses augmenten els seus beneficis les persones treballadores només veuen augmentat el seu sou en un 2%.

    La responsable del sector de lleure educatiu i sociocultural del sindicat, Cristina Broto, ha remarcat que hi ha hagut molts anys de congelació salarial, arrossegant una pèrdua de poder adquisitiu, i urgeix la patronal a seure’s a negociar per revisar la pujada salarial del sector del lleure.

    “Fa molt de temps que estem en negociacions obertes amb la patronal i el conveni no acaba de resoldre’s. És un tipus de treballador precari, que segurament s’espera que estigui de pas, i potser això no és casual i és una cosa buscada”, explica Broto, qui afegeix que durant la pandèmia de la covid-19 es van prioritzar aspectes com la salut laboral.

    “Quan vam veure la pujada del 5,6%, tan a prop del que demanava la patronal, cosa que suposarà que les famílies podrien arribar a pagar fins a 6,91 euros per dinar, ens va semblar que no podia ser que el nostre salari pugés només un 2% al setembre del 2023”, afegeix.

    Per a CCOO, l’augment del preu del menjador escolar fixat pel Departament d’Educació afavoreix els interessos de les empreses licitadores, però empobreix les famílies, i tampoc no té en compte les necessitats del personal d’oci educatiu, que reclama una millora de les condicions laborals.

    El document elabora les memòries econòmiques presentades per Educació sobre l’evolució del preu del servei i els conceptes que es tenen a l’hora d’establir-ho. No totes les escoles arriben al preu màxim, sinó que depèn de diversos factors, com el nombre de comensals, i hi ha Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) que gestionen el servei.

    “Educació ha cedit als interessos de les empreses”

    Tot i això, apunta Broto, “Educació ha cedit als interessos de les empreses i no ha tingut en compte els interessos de les famílies, en un moment de dificultat per accedir al consum, i els salaris són baixos comparats amb els preus dels aliments. Una pujada de preu de menjador és una dificultat més per a les famílies, i el Departament no ha posat mesures que garanteixin l’accés escolar per a tothom”.

    A això se suma que, a les licitacions estudiades pel sindicat, cada cop se li dona més importància al valor pedagògic i això suposa més implicació i hores per al personal del lleure, que a la pràctica no estan remunerades.

    Per guanyar un concurs públic, assenyala Broto, és bo ressaltar l’educació en valors, però és negatiu carregar de feina als monitors i les monitores, que solen tenir una jornada parcial de 12 hores o 12 hores i mitja a la setmana, a més d’un 4% de jornada indirecta que té a veure amb valoracions, creació d’activitats i reunions.

    “És molt important tota la part de jornada indirecta, que suposa més coordinació amb el professorat i amb la direcció, que es facin informes per a les famílies… però els salaris ja estan molt ajustats i s’estan encarregant d’aquesta feina sense cobrar més”, incideix.

    Precarietat laboral

    L’informe vol posar de manifest que l’espai del migdia té un pes cabdal i que la pujada del preu màxim del 5,66% en relació al curs anterior i del 8,98% en comparació amb fa dos cursos, és posterior a l’acord salarial del conveni del Lleure Educatiu i Sociocultural, on l’increment entre gener de 2022 i setembre de 2024 és d’un 4,5% (acumulat), després d’anys congelats i per sota de la mitjana d’increments salarials a Catalunya.

    Segons ressalta l’estudi, la part dedicada a benefici i marge empresarial puja un 11,32%, però malgrat l’ampliació dels marges de beneficis, “les patronals estan tancades a qualsevol possible revisió salarial, agreujant encara més la situació de precarietat de moltes treballadores dels menjadors escolars”.

    Per altra banda, “les empreses repercuteixen íntegrament a les famílies la pujada de preus i de salaris i que no assumeixen cap cost ni risc empresarial. Totes les pujades estan imputades al producte final, deixant intactes els beneficis empresarials”.

    CCOO reclama a l’administració el desenvolupament normatiu d’un decret que reguli els espais educatius del migdia, que estandarditzi el funcionament a tots els menjadors escolars de Catalunya dins d’uns paràmetres que garanteixin l’equitat d’accés i la qualitat educativa dels mateixos, a la vegada que puguin atendre les especificitats i necessitats dels alumnes i dels centres.

    El sindicat insisteix que el menjador escolar ha de ser part del projecte educatiu de l’escola, i que l’augment del preu del menjador no pot recaure sobre les famílies, i proposa eliminar el sistema de quotes i beques, i apostar per la universalització i gratuïtat del servei.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    educació en el lleure Menjador escolar menjadors escolars monitors de lleure
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    La terminologia en el relat de l’equitat educativa
    Next Article
    Actualitat
    Temen que el valencià perilli a les aules amb l’arribada de PP i Vox
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025

    Actualitat
    La USTEC denuncia davant el Síndic la suspensió del grup estable de substitucions de personal docent

    juliol 4, 2025

    Actualitat
    Fundesplai presenta els Premis Josep Gassó per a la convivència i la sostenibilitat

    juny 13, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}