Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Jaume Funes: “Mentre ens dediquem a protegir falsament, no ens dediquem a ensenyar a pensar”

    Ana Basanta

    El concurs de trasllats: una desestabilització estructural del sistema educatiu públic

    Clam Educatiu

    Lorem ipsum o la cosmètica del pensament crític

    Jordi Saez Pueyo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    L’FP a Barcelona se centra en l’alta especialització i en la creació de nous centres

    juny 20, 20245 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’estratègia de la formació professionalitzadora pública a la ciutat de Barcelona es basa en la reordenació de centres i en la posada en marxa de nous tenint en compte l’especialització de sectors estratègics i la integració de tot l’itinerari formatiu postobligatori. Per a l’any 2030, es preveu que hi hagi 35 grans centres d’FP, segons dades del Consorci d’Educació de Barcelona.

    El curs vinent començaran les classes l’Institut del Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona, l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona La Guineueta, l’Institut de Formació Empresarial de Barcelona i l’Institut Hospital Vall d’Hebron d’FP Sanitària. Això suposa el trasllat d’ensenyaments en alguns casos i la nova implantació en altres.

    El nou model pretén replicar-se a escala de Catalunya, a través de la Generalitat, i es fonamenta en les oportunitats que aporta Barcelona, amb la implicació de l’Ajuntament, per tal d’estimular el talent de diversos sectors estratègics, com les àrees de salut, cures i transformació digital.

    Es tracta de passar d’un escenari d’institut atomitzats a una nova proposta de centres especialitzats i en connexió amb l’ecosistema laboral i empresarial. També els docents viuran canvis, en estar en contacte més fàcilment amb professionals del seu àmbit, gràcies a les aliances creades amb empreses col·laboradores.

    Les cinc claus principals del model Barcelona Ensenyaments Professionalitzadors (Be_Pro) es basen en la formació professional amb i per als sectors productius en els 11 àmbits existents; una oferta integrada amb centres especialitzats; aliances estratègiques amb operadors de la ciutat, com Mercabarna, Barcelona Activa, Port de Barcelona o Parc de Salut Mar; el treball en xarxa dins la mateixa especialitat i una aposta per la diversitat d’espais vinculats a hubs productius i empresa.

    L’oferta pública augmenta un 35% en cinc anys

    Des que fa cinc anys es va iniciar aquesta estratègia del nou model d’FP, l’oferta pública s’ha incrementat un 35%. Durant el curs 2023-24, s’han matriculat 22.638 alumnes a l’FP pública de Barcelona, dels quals el 47,5% són noies i el 52,5 són nois. En total, sumant estudiants de la pública, la concertada i la privada, són 43.863 alumnes.

    Segons dades del Consorci, la majoria de l’alumnat que es matricula a formació professional prioritza els itineraris que generin oportunitats laborals i formatives, per davant d’estudiar prop del seu domicili particular. Només el 14% dels joves de grau mitjà i el 10% dels de grau superior estudien al mateix districte on resideixen.

    En aquest sentit, fonts del Consorci destaquen que Barcelona actua com a pol d’atracció de l’àrea metropolitana i del conjunt de Catalunya: un 36% de l’alumnat de grau mitjà i un 53% del de grau superior és de fora de la ciutat.

    Nous centres els pròxims anys

    A partir del curs vinent i fins al 2030, hi haurà també l’Institut d’Imatge i Benestar de Barcelona, que s’ubicarà al mateix edifici on s’instal·larà l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron. També es crearà l’Institut Tecnològic de la moda Mundet i l’Institut d’Indústria Intel·ligent Mundet, a partir de la divisió de l’actual Institut Anna Gironella de Mundet.

    Així mateix, hi haurà l’Institut de Gastronomia i Restauració, com a institut d’ensenyaments postobligatoris a l’actual Institut Pablo Ruiz Picasso, i un altre centre de FP vinculat al món sanitari.

    Salut i atenció a les persones

    Les dades del curs 2023-24 de l’alumnat matriculat a FP, ensenyaments artístics i esportius indiquen que, dels 11 sectors existents, la branca amb més estudiants és la de Salut i atenció a les persones, amb més de 4.600 alumnes a la pública, prop de 3.700 a la concertada i 3.800 a la privada. També destaquen els sectors de Transformació digital, Oci i benestar, Serveis a les empreses i creació artística.

    Durant la presentació del projecte estratègic de l’FP en l’acte “El món canvia. L’FP també. Reptes i aliances per una Barcelona activadora de talent i oportunitats” al CosmoCaixa, la consellera d’Educació, Anna Simó, ha destacat que “Barcelona ha estat la nau insígnia de les polítiques que s’han desplegat a tot el territori en l’àmbit de la formació professional”.

    “Per al Govern de Catalunya, aquesta legislatura ha estat, sense cap mena de dubte, la legislatura de l’FP. En pocs anys l’FP ha fet un salt endavant, com mai abans no havia fet: hem incrementat els espais i equipaments, hem augmentat l’oferta i el nombre de docents, hem fet canvis en els processos d’inscripció i impulsat l’orientació per combatre l’abandonament, hem fet campanyes de comunicació per prestigiar els estudis d’FP, hem creat i desplegat l’Agència pública i hem arribat a acords amb els agents econòmics i socials, amb els quals hem pogut avançar en la prospectiva”, ha afegit Simó.

    Per part seva, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que “l’FP és una qüestió clau per al present i futur de la nostra ciutat. Barcelona té un model propi d’FP amb dues característiques que el defineixen: el concepte de formació professionalitzadora, que va més enllà de l’FP clàssica i que inclou formació continuada, la formació ocupacional i l’FP dual. I en segon lloc, els lligams que existeixen entre els centres formatius, les empreses i les institucions amb col·laboracions estratègiques. El nostre potencial com a ciutat està fonamentat en la capacitat de teixir aliances entre els diferents sectors”.

    La entrada L’FP a Barcelona se centra en l’alta especialització i en la creació de nous centres se publicó primero en Diari FP.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleSantiago Giraldo: “La salut mental dels nois que deixen les xarxes millora de forma rellevant”
    Next Article
    Opinió
    Les docents interines estem al límit. Ja no podem més!!! 

    Related Posts

    Per una planificació de l’FP basada en l’equitat educativa i la justícia territorial​

    gener 16, 2025

    Compartint coneixement: la meva trajectòria com a formador​

    novembre 15, 2024

    Els reptes de l’FP en el món rural​

    novembre 7, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}