Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Govern català ha nomenat aquest dimarts Mercè Chacón nova directora general de Formació Professional del Departament d’Educació, en substitució d’Àngel Luis Miguel.
Nascuda a Bilbao el 1962, és llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat del País Basc i, fins ara, treballava com a assessora del gabinet del conseller d’Educació. Ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat dins de la Generalitat i també al Ministeri d’Educació.
Així, ha coordinat projectes estratègics a la Secretaria de Transformació Educativa, ha estat directora general de Planificació a Universitats i Recerca a la Conselleria d’Empresa, i directora de la Fundació Bankia per a la Formació Dual. Al Ministeri, ha estat directora general d’Atenció, Participació i Ocupació d’Estudiants Universitaris i directora general de Formació i Orientació Universitària.
Segons ha remarcat el Departament en un comunicat, “pel que fa a la seva experiència professional, destaca el treball en l’impuls i la innovació de la formació professional i la gestió del talent, així com en la direcció i la planificació estratègica de projectes de formació, orientació i innovació educativa”.
També ha estat directora gerent de la Fundació BCN Formació Professional de l’Ajuntament de Barcelona, directora de l’àrea d’educació de la Fundació Jaume Bofill i coordinadora de programes de rehabilitació del Servei de Rehabilitació de la Direcció General de Serveis Penitenciaris i de rehabilitació al Departament de Justícia.
Àngel Luis Miguel va accedir al càrrec al juny del 2021, després de 35 anys com a docent i ocupant diversos càrrecs en centres educatius i amb una trajectòria professional marcada per la formació al llarg de la vida.
Diàleg social
Les primeres reaccions al nou nomenament han vingut per part de la UGT de Catalunya, que ha demanat a la directora general que “reprengui immediatament el diàleg amb la part social per desencallar els temes que afecten exclusivament l’FP”.
“La comunitat educativa ha d’apostar pel diàleg, per l’entesa i per l’interès general. El conflicte vigent entre la Conselleria d’Educació i el personal docent impedeix després de les onze sessions de vaga el desenvolupament de les mesures i accions que s’haurien d’afrontar per atendre les necessitats actuals i futures de la Formació Professional”, afegeix el sindicat en un comunicat.
En aquest sentit, urgeix a solucionar el problema de l’equiparació salarial del Professorat Tècnic d’FP amb el Professorat de Secundària, reclama una pujada salarial via complement que afecti tot el professorat d’FP i desplegar totalment la Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya.