El Consell de Govern d’aquest matí ha culminat, pràcticament, la remodelació de l’equip directiu del Departament d’Educació, que al final estarà format per set dones, tres homes… i una persona més, la identitat del qual encara es desconeix. Les úniques dues directores generals de l’etapa Bargalló que continuen en el càrrec són Maite Aymerich (currículum i personalització) i Pilar Contreras (centres concertats), mentre que tota la resta d’alts càrrecs són nous. “Un nou equip per una nova etapa, amb nous perfils i noves mirades, amb expertesa tècnica i sobretot una clara visió pedagògica”, així l’ha definit el conseller Josep Gonzàlez-Cambray aquesta tarda en un acte de presentació del nou organigrama als jardins del Departament.
A les cinc cares noves que es van conèixer fa dues setmanes s’hi va sumar la setmana passada la de Raquel Garcia Sevilla, nova directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa en substitució de Juanjo Falcó. Garcia Sevilla (Barcelona, 1971) és diplomada en Professorat d’EGB per la UB i llicenciada en Psicopedagogia per la Universitat Ramon Llull. Des del 2013 i ara havia estat directora de l’Escola Joaquim Ruyra de l’Hospitalet de Llobregat. I abans havia estat mestra a altres escoles de l’Hospitalet i d’Igualada.
I avui s’han conegut els noms d’Àngel Luis Miguel Rodríguez, nou director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, en substitució de Joan Lluís Espinós, que es jubila, i el de Dolors Collell Surinyach, com a nova directora general de Professorat, en substitució d’Ignasi Garcia Plata. Àngel Luis Miguel era, des de 2008, el director del l’Institut Pere Martell de Tarragona, on anteriorment havia ocupat diferents càrrecs. I Dolors Collell ha dirigit, des de 2018, els serveis territorials d’Educació a la Catalunya Central, i abans havia estat directora d’institut.
La persona que falta per tancar l’equip, la identitat del qual encara no s’ha desvetllat, ocuparà la direcció general d’alumnat, de nova creació, perquè, segons ha explicat el conseller, “tot el que fem ha de tenir l’alumne com a objecte i subjecte, ha de tenir un impacte dins de l’aula i ha de ser útil”. Juntament amb aquest càrrec en les pròximes setmanes s’han d’anar coneixent canvis als diferents serveis territorials, començant pel càrrec de president o presidenta del Consorci d’Educació de Barcelona, que en els últims tres anys ha ocupat el mateix González Cambray per delegació del conseller Bargalló.
Durant l’acte, Cambray també ha parlat sobre els nous objectius de legislatura: “El nostre horitzó és una transformació educativa amb una educació que ens doni les millors eines per al nostre alumnat, i passa perquè siguem capaços de fer-la sistèmica”. “Escoltarem tothom”, ha insistit, si bé “aquesta transformació no té sentit si no la fem amb equitat i igualtat d’oportunitats”. El conseller ha remarcat que durant aquesta nova etapa es farà “una aposta per la formació professional i per poder acabar la legislatura amb la gratuïtat de l’etapa 0-3”.
El titular d’Educació ha explicat que “en post-pandèmia afrontarem una nova etapa en el sistema educatiu diferent, perquè no tornarem a l’escola d’abans de la pandèmia”. Ha dit que “hem de ser capaços de desplegar les polítiques iniciades i alhora aprendre de tot el que hem viscut aquest curs i del que ens ha ensenyat la pandèmia”. En aquest sentit, ha subratllat “la capacitat d’adaptació del sistema educatiu català, de poder repensar amb creativitat com donar resposta a les necessitats dels nostres infants, aquest ensenyament competencial i de les emocions”.
Perfils del nou equip
Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’Educació
Josep Gonzàlez-Cambray va néixer a Lleida el 1972. És Enginyer tècnic industrial i llicenciat en Màrqueting, en l’especialitat d’Investigació i Tècniques de Mercats. Fins l’actualitat ha estat director general de Centres Públics del Departament d’Educació. Gonzàlez-Cambray ha estat professor d’Institut i ha exercit diversos càrrecs públics i institucionals: ha estat coordinador de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona (2015-2018), director dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament d’Acció Social i Ciutadania (2009-2011), adjunt a la Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania (2007-2008), gerent del Consorci d’Educació de Barcelona (2006-2007) i director adjunt dels Serveis Territorials a Barcelona ciutat del Departament d’Educació (2005-2006).
També ha estat consultor/auditor en l’àmbit de la Qualitat i Millora Contínua, i formador intern de l’EAPC (Escola d’Administració Pública de Catalunya).
Patrícia Gomà, secretària general d’Educació
Nascuda a La Riba (Alt Camp) el 1970, Gomà és Llicenciada en Dret per la Universitat de Lleida, Reconeixement de Suficiència Investigadora per la Universitat de Barcelona i Màster en direcció pública-EMPA per Esade. Des de 2018 ha estat secretària general de Justícia, càrrec que ha ocupat fins l’actualitat. Anteriorment, Gomà ha exercit com a advocada, professora de dret a la Universitat Rovira i Virgili i consultora a la Universitat Oberta de Catalunya. Funcionària del Cos Superior de la Generalitat de Catalunya, Patrícia Gomà ha desenvolupat funcions d’assessorament jurídic i gestió als Departaments d’Interior i Justícia.
Núria Mora, secretària de Polítiques Educatives
(Aquest càrrec variarà de nom: secretària de Transformació Educativa)
Nascuda el 1982 a Castellar del Vallès, Mora és diplomada de mestre especialitat en llengua estrangera per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2003, i té el Màster en planificació i gestió de l’educació (2009) i el Màster de recerca en educació (2017), tots dos per la UAB. Ha estat formadora de diferents àmbits del sector educatiu com ara d’aspirants a opositors, de l’Impuls de la lectura i del Tractament integrat de llengües. La seva trajectòria professional ha discorregut en l’àmbit educatiu. Fins a l’actualitat, ha estat directora de l’Institut escola Catalunya de Sant Cugat del Vallès. Anteriorment, va exercir com a mestra d’anglès en diversos centres educatius públics, i com a professora associada del Departament de pedagogia aplicada de la UAB.
Dolors Collell, directora general de Professorat i Personal de Centres Públics
Nascuda a Manlleu el 1960, Collell és Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. El 2018 va ser nomenada directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, càrrec que ha ocupat fins l’actualitat. Anteriorment també en va ser directora, en el període de 2009 a 2011. Entre el 1986 i el 2009 va ocupar diferents càrrecs a l’Institut Cirviànum de Torelló, com sotsdirectora, coordinadora pedagògica i directora del centre. També ha estat directora de l’Institut La Plana de Vic (2012-2017).
Jean-Marc Segarra, director general de Centres Públics
Nascut a Brussel·les el 1965, Segarra és llicenciat en Filologia Anglogermànica (1988) i té el programa de Doctorat en Literatura Comparada Moderna i Contemporània (1991), tots dos per la Universitat de Tarragona. Cal afegir dues oposicions, Agregat de batxillerat (anglès) i Especialitat d’alemany. Fins ara era el director dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona. També va ser el director de l’Institut Martí Franquès de Tarragona entre el 2015 i el 2018, i anteriorment va ocupar diferents càrrecs en el mateix centre educatiu. Des del 2017 i fins a data d’avui ha estat professor associat d’Alemany a la Universitat Rovira i Virgili.
Maite Aymerich Boltà, directora general de Currículum i Personalització
Nascuda a Sant Vicenç dels Horts el 1964, Maite Aymerich Boltà és la directora general de Currículum i Personalització des del setembre de 2019. Abans havia estat orientadora de l’IES Gabriela Mistral de Sant Vicenç i directora de l’EAP de la localitat. Entre el 2015 i 2017 va ser alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, per ERC, i abans n’havia estat regidora.
Joan Cuevas, director general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital
Nascut a Sabadell el 1986, és llicenciat el Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat de Barcelona, i Màster en Polítiques Públiques i Socials per The Johns Hopkins University-UPF. Cuevas ha estat des del 2018 Cap de projectes de polítiques educatives de la Fundació Jaume Bofill. Anteriorment, ha ocupat diversos càrrecs de coordinació a l’Ajuntament de Sabadell entre 2015 i 2018, i ha estat autor de diverses publicacions sobre polítiques públiques, programes socials i sobre la segregació escolar.
Àngel L. Miguel, director general de Formació Professional inicial i Ensenyaments de Règim Especial
Nascut a Càceres el 1964, Miguel és Graduat com a tècnic especialista en Electrònica de comunicacions (1982). Des de 2008 fins ara ha estat el director del l’Institut Pere Martell de Tarragona, on anteriorment va ocupar diferents càrrecs. La seva trajectòria professional està marcada per la formació al llarg de la vida, així com per la participació en programes i projectes pioners del Departament d’Educació. Va obtenir el reconeixement per part del Consell Català de la Formació Professional, edició 2017, a la seva trajectòria individual desenvolupada en el camp de la formació professional.
Raquel Garcia, directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa
Nascuda el 1971 a Barcelona, Garcia és diplomada en Professorat d’EGB per la Universitat de Barcelona (1992) i llicenciada en Psicopedagogia (1995) per la Universitat Blanquerna. Raquel Garcia era fins a data d’avui directora de l’Escola Joaquim Ruyra de l’Hospitalet de Llobregat, càrrec que ocupava des del 2013. Anteriorment, a banda d’exercir d’altres càrrecs al mateix centre, ha estat també mestra a l’Escola Joan Maragall de l’Hospitalet de Llobregat i a l’Escola Gabriel Castella i Raich d’Igualada. Durant la seva trajectòria ha exercit diferents perfils professionals en l’àmbit educatiu com ara Competència digital, Diversitat o Immersió, i ha estat formadora del projecte d’innovació Comunitats d’Aprenentatge.
Pilar Contreras i Llanas, directora general de Centres Concertats i Centres Privats
Nascuda a Vilanova i la Geltrú l’any 1958 i llicenciada en Geografia i Història, Contreras és la directora general de Centres Concertats des del juny de 2018, quan Josep Bargalló va arribar a la conselleria i va renovar pràcticament tota la cúpula. Des de 1988 va estar treballant a l’Escola Pia de Vilanova i la Geltrú, on va exercir com a professora de geografia, història, història de l’art i francès; coordinadora de l’ESO i de batxillerat; directora de Projectes i directora gerent. Anteriorment, havia estat tutora de BUP i COU a la Cooperativa Escola EC Ricart de Vilanova i la Geltrú.
Iolanda M. Aguilar, directora de Serveis
Nascuda a Barcelona el 1970, Aguilar és llicenciada en Ciències Polítiques i Administració per la Universitat de Barcelona (1999) i en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya (200), té un Executive Master in Public Administration (Esade, 2015) i un Màster en Administració Pública (UPC, 2016). Ha ocupat des 2006 diferents càrrecs al capdavant del Departament de Justícia, on actualment n’era directora de Serveis. En l’àmbit de la docència, ha estat formadora de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i del Centre d’Estudis Jurídics.
Núria Martín, subdirectora de la Inspecció d’Educació
Martín va néixer a Barcelona el 1966. És diplomada en magisteri, Especialitat en llengües per la Universitat de Barcelona (1987); Llicenciada en filosofia i Ciències de l’Educació en l’especialitat de Pedagogia Terapèutica per la Universitat de Barcelona(1994), i Màster en Direcció i Gestió de Centres Educatius per la Universitat de Barcelona (2007). Fins l’actualitat Martín era subdirectora d’Administració i Organització de Centres Públics (2018-2021). Anteriorment, ha exercit càrrecs en diferents àmbits del sector educatiu com a mestra d’educació infantil, directora de l’Escola La Unió de Sant Cugat (actualment Escola Roser Capdevila), presidenta de tribunals d’oposició, i coordinadora de l’Àrea d’Educació Infantil de la Inspecció d’Educació de Catalunya.
Laura Alegre, subdirectora de la Funció Directiva i Lideratge Pedagògic
Nascuda a Castelló de la Plana el 1981, Laura Alegre és Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (1999-2003) i Estudis de doctorat en el programa “ Estudis sobre el Discurs en Llengua Catalana” (2004-2006). Alegre va ser entre 2014 i fins l’actualitat directora de l’Institut La Serreta de Rubí, on també havia ocupat d’altres càrrecs, i anteriorment va ser tutora d’educació secundària a l’Institut Cavall Bernat de Terrassa. En l’àmbit docent ha fet diferents formacions en direccions de centres públics i en diferents programes del Departament d’Educació com Innova FP, Programa de Qualitat i Millora Contínua o Impuls a la lectura entre d’altres.