Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Kronos personificava el temps en la mitologia grega. El temps precisament en aquest sentit cronològic és quelcom que tots posseïm i que d’alguna manera ens iguala. Els bancs de temps van democratitzar els serveis més enllà de l’important o rellevant que pogués ser cadascun d’ells. No obstant això, el temps ja té preu. El temps s’ha convertit en un valor transaccional i s’ha despullat així a les societats de l’única cosa que les igualava. Hi ha dues formes en les quals ens despullen del temps. La primera d’elles és mitjançant els diners: es pot pagar per anar a una cua ràpida en un parc d’atraccions com descriu el filòsof Sandel, guardonat amb el Premi Princesa d’Astúries en 2018, en el seu llibre Lo que el dinero no puede comprar o, fins i tot, pagar a algú perquè faci aquesta cua per nosaltres. En qualsevol cas, el poder adquisitiu determina el valor del temps aquí.
Una altra forma amb la qual se’ns despulla del temps és mitjançant la transmissió de la idea que tenir més béns materials i d’aconseguir l’èxit com més aviat millor. És la idea d’èxit social que es transmet a Occident, una idea d’èxit que es tradueix en la compra d’una determinada marca de vehicle, rellotge o roba. Aquesta idea d’èxit porta a les societats a invertir el màxim temps possible a produir ràpid per consumir ràpid. Tant és així que hem inventat el fast food, fast fashion i fins a l’oxímoron del fast ioga. Fer ioga hauria de suposar realitzar una disciplina que connecti cos i ment; no obstant això, ja no hi ha temps per aquesta connexió, cal fer postures ràpides perquè no tenim temps a perdre, cal anar a produir als nostres treballs.
Per a les empreses «el temps és or» perquè la seva rendibilitat es mesura en diners. La rendibilitat de les persones hauria de ser una altra, salut i temps. Però hem incorporat les lleis del mercat a les nostres vides i correm tot el dia, produïm i actuem en aquesta voràgine que hem assumit com a normal. Releguem la nostra vida a un temps residual de sofà veient sèries o al cap de setmana, i ens compensem amb un bon restaurant o un viatge. Hem assumit malalties com l’estrès i sensacions com l’ansietat o el neguit com a mals del nostre temps i ni tan sols tenim temps de preguntar-nos el perquè.
Releguem la nostra vida a un temps residual de sofà veient sèries o a la fi de setmana, i ens compensem amb un bon restaurant o un viatge
Però el pitjor de tot això no és el que fem com a adults, sinó el que transmetem als nostres nens i nenes. Aquesta velocitat s’ha incorporat a les aules. Cal passar d’un tema a un altre en quinze dies, independentment de si l’alumnat l’ha assumit o no. Si un alumne triga més en la comprensió d’un contingut se l’etiqueta com a “alumne amb necessitats”, sense que hi hagi un indici de dubte sobre si el seu processament és més lent (però no per això menys capaç). Incorporem la velocitat i transmetem aquesta necessitat de pressa.
No hi ha temps a l’aula per sortir a observar la natura ni tan sols en cada canvi d’estació, per veure de primera mà els cicles naturals, mirant com el temps se succeeix amb lentitud i té unes conseqüències. No hi ha temps per explicar que el temps cronològic associat al climatològic fa que uns certs aliments només es puguin donar en determinats moments de l’any de manera natural, que no podem tenir maduixes al desembre, ni síndries, perquè són fruites d’estiu, i esperar és el correcte. Però les presses i el curtterminisme ens aboquen a portar-les d’altres països encara que la seva petjada de CO2 no ens la puguem permetre. No hi ha temps per ensenyar això.
I sent l’educació la base de tota societat com transmissora de valors i la que ha d’acompanyar al desenvolupament emocional de l’alumnat tenint en compte els problemes del moment, no hi ha temps per parlar a l’aula del canvi climàtic. No hi ha temps per dedicar-lo a un problema que està canviant el funcionament del planeta i que, per tant, afectarà les nostres vides i les nostres maneres de vida. No hi ha temps perquè cal explicar el mínim comú múltiple o el subjecte i el predicat. Del com mitigarem l’impacte o ens adaptarem en les nostres formes de vida al canvi climàtic ja se’n parlarà quan l’aigua arribi al coll, en sentit figurat i literal.
El passat 12 d’agost es publicava el demolidor Sisè Informe del grup d’experts que componen Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès). I dic demolidor perquè ja no es parla d’una cosa probable sinó d’un fet. L’estudi adverteix que l’increment de la temperatura seguirà almenys fins a mitjan aquest segle passi el que passi.
A partir de 2050 les coses es complicaran, perquè no s’aconseguirà que el nivell de preescalfament es quedi entre 1,5 i 2°, tret que es produeixin reduccions profundes en emissions de CO₂ i altres gasos d’efecte d’hivernacle. S’espera que la barrera dels 1,5° se superi en els pròxims 20 anys.
Els meus alumnes ronden els 10 anys, quan arribin als 30 la seva realitat serà molt més crua del que soc capaç d’explicar-los
El meu alumnat ronda els deu anys d’edat, per tant quan arribi aquest moment tindran al voltant dels 30 anys, i la seva realitat serà molt més crua del que sóc capaç d’explicar-los. Calculin l’edat del seu alumnat, fills i filles, i calculin la quantitat de fenòmens meteorològics adversos als quals hauran de fer front. Calculin quantes onades de calor com les que van assotar el Canadà al juny; quantes inundacions com les de centre Europa o la Xina al juliol; quants incendis com els de la conca del Mediterrani; calculin si l’estimació d’entre 40 i 80 centímetres de pujada de la mar afectarà el seu habitatge, o els corriments de terra per inundacions. Calculin si hi haurà terra fèrtil per tenir accés a aliments de qualitat per a tots o si la sequera i l’escassetat de menjar i d’aigua augmentarà el nombre de conflictes i guerres. Calculin si la fosa del permafrost els afectarà o no, mai se sap quins bacteris han romàs aquí congelades i poden tornar a sortir.
Calculin si la pèrdua de biodiversitat o les fams que porten a consumir animals no adequats pels humans poden provocar nous episodis de zoonosis com la covid19, i després, preguntem-nos de nou si era tan important aprendre el mínim comú múltiple, i preguntem-nos per què aquest curs tots els docents no comencem les classes amb aquest informe a les mans, explicant com serà el futur si no prenem mesures urgents. Preguntem-nos com després de la publicació d’aquest informe seguim amb les nostres vides i comencem un curs més i no explicant que hem d’exigir més esforços als nostres governants i empreses, que com a ciutadania i consumidors tenim poder, perquè, com va comunicar Antonio Guterres, “la viabilitat de les nostres societats depèn del fet que els líders de governs, negocis i la societat civil s’uneixin en suport de polítiques, accions i inversions que limitin la pujada de les temperatures a 1,5 graus centígrads”.