Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El passat 12 d’octubre el Govern català va anunciar l’acord de no renovar els concerts d’infantil i secundària, que s’acaben aquest 2022, als centres que fan educació diferenciada, la major part vinculats a la prelatura de l’Opus Dei. Aquests centres van rebre la notícia amb silenci, i només va transcendir la carta que la consellera delegada de la Institució Familiar d’Educació, Teresa Martínez, va enviar a famílies i professionals en la qual escrivia que hi ha una llarga jurisprudència que avala “la plena legalitat de l’educació diferenciada i el dret de les nostres escoles a rebre finançament públic”.
Uns mesos més tard, però, aquest grup de centres concertats ha decidit fer el pas i començar a escolaritzar nois i noies en l’etapa de l’ESO a partir del curs vinent en quatre dels seus centres: Les Alzines (Girona), Institució Tarragona, La Vall i La Farga. A l’etapa d’infantil l’escolarització ja és mixta, mentre que la primària de moment seguirà sent diferenciada, ja que aquests concerts estan renovats, de moment, fins al curs 2025/26, gràcies a una resolució cautelar del TSJC, que va deixar en suspens l’ordre del Govern de no renovar-los. La diferència fonamental, però, és que quan el Govern denega la renovació dels concerts de primària estava vigent la LOMCE, mentre que ara, quan toca renovar els concerts d’infantil i secundària, ho està la LOMLOE.
Segons han confirmat des de la Institució a aquest diari, aquests quatre centres ja han enviat una circular informativa, en la que es diu que “per tal d’evitar un greuge irreparable a les famílies i personal de l’escola, hem sol·licitat la renovació dels concerts per a 4 cursos de conformitat amb la disposició addicional 25 de la LOMLOE en el seu redactat actual (…) Això vol dir que, la propera preinscripció escolar, que comença el 9 de març, la podran realitzar tant noies com nois als quatre cursos de l’ESO de la nostra escola (…) S’han treballat diversos aspectes organitzatius, com d’adaptació d’espais i d’uniformitat, també s’han iniciat les obres pertinents de les instal·lacions per acollir alumnat d’ambdós sexes”.
La Institució Familiar d’Educació compta amb tres centres més a Catalunya (Institució Lleida, Institució Igualada i Institució Airina, a Terrassa) que ja fa uns anys han començat a escolaritzar nens i nenes en les seves diferents etapes educatives, si bé en aquest cas el pas es va fer forçats per la demografia. I finalment té un altre centre a Palma de Mallorca (Institució Mallorca) que manté el sistema diferenciat. D’acord amb la seva pàgina web, el conjunt de centres d’aquest grup d’escoles acull 7.728 alumnes i 930 professionals.
A banda, a Catalunya hi ha altres centres educatius concertats que separen nens i nenes, i que per tant també es veuen afectats per la decisió de no renovar els concerts d’infantil i secundària (Canigó, Bell-lloc del Pla, Pineda, Camp Joliu, Viaró, Xaloc). La major part d’aquests centres també encomanen la formació espiritual dels seus alumnes a la prelatura de l’Opus Dei, i sembla que també alguns d’aquests estarien fent el pas a una escolartizació mitxa a secundària a partir del proper curs.
Al respecte, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha informat que el Departament ha enviat un requeriment a aquests centres perquè aportin proves de que realment estan fent aquest canvi, i expliquin com s’ha comunicat al claustre, el consell escolar i les famílies de cada centre.