Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Hi havia una vegada un conte que es va convertir primer en un projecte educatiu a les escoles i finalment en un documental. Tu també pots, l’assignatura pendent es va presentar aquest dijous al Palau de Congressos de Barcelona com la prova audiovisual d’una iniciativa que ha engrescat diverses escoles de Catalunya, i que pretén convèncer la ciutadania que qualsevol de nosaltres, per poc que pugui, té a les seves mans canviar les coses: i en concret, la pobresa infantil al món.
“Cada tres segons mor de fam un nen al món”. Aquesta va ser la sentència que, un bon dia, va marcar la periodista i guionista Anna Llauradó, i que la va empènyer, l’any 2006, a escriure un conte que portava per nom Tu també pots. I ben aviat el relat es va convertir en un projecte que, amb el mateix missatge, va implicar els alumnes de diverses escoles amb la intenció de transformar la realitat que els envolta. El documental se centra en el cas de l’escola Àgora Sant Cugat International School, de Sant Cugat del Vallès, un dels primers centres que es va integrar el projecte, que en el seu cas va desembocar en la col·laboració amb un orfenat de Kènia i un menjador social de Càritas de la seva mateixa localitat.
“No és una ONG a la que fas una aportació, sinó que són els nens que es mentalitzen, que veuen que poden ajudar allà on ells decideixen”, explica Lourdes Barnola, mestra de Primària d’aquesta escola de Sant Cugat, que detalla com el centre va incorporar el projecte a totes les assignatures, que havien de reservar-li un espai. En el seu cas van decidir que els nens i nenes deixarien de menjar caramels i dolços un cop al mes i, amb els diners que simbòlicament estalviessin -un euro per cap-, decidirien a què destinar-los.
https://youtu.be/XZ69b_UxYkI
L’acte de presentació del documental es va iniciar amb un diàleg entre el periodista Manel Fuentes i la monja Sor Lucía Caram, i va comptar amb la presència de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. “Jo diria que aquests nois han après que és més important ser persona que tenir tres samarretes de colors diferents”, reflexionava la consellera.
El documental ha comptat amb la col·laboració d’entitats com ACNUR, Càritas o l’ONG Bamba.