Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    Reminiscència i complicitat passiva

    Guille de las Heras

    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    Cristina Basili
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    El col·lectiu LGTBI fa una crida a la comunitat educativa a concentrar-se aquest dimecres contra l’assetjament

    Anna Albaredagener 26, 20164 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Concentració contra la transfòbia a la plaça Sant Jaume de Barcelona / JOSÉ LUQUE
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El suïcidi del jove transsexual Alan, amb només 17 anys, ha encès per enèsima vegada les alarmes contra l’assetjament escolar. Però massa vegades s’ha encès aquesta alarma sense que l’Administració, els centres escolars o la comunitat educativa hagin sigut capaços d’atacar d’arrel la problemàtica de l’anomenat bullying, que molt sovint, com en el cas de l’Alan, pren la forma de l’homofòbia o la transfòbia. Per això, un dels col·lectius més afectats per l’assetjament, el de persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, ha fet una crida a la comunitat educativa per concentrar-se aquest dimecres a Plaça Sant Jaume de Barcelona (19 h). La convocatòria es fa sota el lema ‘Prou Bullying per LGTBfòbia’, però els seus impulsors conviden a ampliar la protesta contra qualsevol tipus d’assetjament.

    La Plataforma LGTBIcat ha convidat tots els partits parlamentaris i ha enviat cartes informatives a tots els claustres i associacions de pares de Catalunya perquè s’ompli de gom a gom amb un sol crit reivindicatiu: posar punt i final al bullying, tant als centres escolars com a la resta d’espais i situacions reals.- És urgent, constaten, treballar per posar fi a una pràctica que ha abocat molts adolescents al patiment i la desesperació. Els infants i joves que pateixen aquest setge viuen un autèntic infern dins i fora les aules. I molts d’aquests casos tenen el seu origen en l’orientació sexual de l’alumne assetjat: l’homofòbia i la transfòbia són dues de les formes d’assetjament tristament més habituals a les aules.

    Amb la manifestació, la Plataforma LGTBIcat també vol exigir la implementació efectiva de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia en tots els àmbits de la societat, però en especial als centres educatius. La llei empara el principi de coeducació i vetlla perquè “la diversitat sexual i afectiva, la identitat de gènere i els diferents models de família siguin respectats en els diferents àmbits educatius”. També preveu plans d’acció tutorial i reglaments de convivència als centres educatius i defensa que la identitat de gènere i l’expressió de gènere no pot ser motiu de discriminació en cap centre educatiu sota cap circumstància. Contempla així mateix la prevenció de la violència per raó d’orientació sexual i desplega mesures de prevenció contra l’assetjament que poden patir les persones LGBTI en el medi escolar.

    Tot i que la llei és molt completa i una de les més avançades d’Europa, la Plataforma LGTBIcat convoca una manifestació dimecres a les 19 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar qualsevol tipus d’assetjament escolar, però en especial el que pren formes d’homofòbia o transfòbia, a la pràctica no s’està desplegant. Eugeni Rodríguez, portaveu de l’Observatori contra l’Homofòbia, denuncia que fins ara “no s’ha aplicat la llei ni l’article perquè el govern no ha tingut la voluntat política per fer-ho“. Des de l’Observatori, explica, “hem rebut 114 denúncies d’assetjament l’any 2015 que vam transferir a la Generalitat. I el govern no ha fet res ni ha sancionat a ningú, simplement ho ha derivat a altres organismes, com per exemple als Mossos d’Esquadra”. Insisteix en què “tenim una llei amb punts molt contundents tancada en un calaix perquè la Generalitat ha tingut una actitud terrible”. Rodríguez defensa que l’Article 12 [referent a l’espai educatiu] és molt complet i engloba tots els àmbits de l’educació per protegir els infants que pateixen assetjament escolar.

    El portaveu de l’Observatori contra l’Homofòbia ens explica que el “bullying és invisible i la víctima pot arrossegar el trauma durant 30 anys. A Catalunya, en el cas de l’assetjament escolar, el què ha passat fins ara és que les víctimes que han patit bullying han hagut de canviar d’escola o d’institut. Se’ls ha canviat d’escenari, però no s’ha resolt el problema”. Una de les solucions que contemplen des de la plataforma és que s’importi un nou programa educatiu, el ‘KiVa’, que s’està aplicant a Finlàndia i que té uns resultats molt positius pel què fa a l’assetjament escolar. “El què fa aquest mètode és treballar els testimonis de l’assetjament perquè identifiquin el problema i facin costat a la víctima i l’agressor perdi el poder. El què nosaltres proposem és que n’aprenguem, d’aquest mètode, i l’apliquem a les escoles catalanes”, comenta Rodríguez.

    De moment el Ministeri d’Educació ha engegat un pla per la convivència escolar que té com una de les mesures principals l’habilitació d’un telèfon d’atenció gratuït contra l’assetjament, semblant al que ja està disponible per les víctimes de maltractaments. Aquesta eina, que estarà a punt pel curs vinent, ja ha aixecat un estol de queixes per la seva insuficiència i limitació.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    27 de gener assetjament Assetjament escolar escoles gais homofòbia lesbianes lgbtifòbia manifestació transsexual Transsexualitat
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleLes persones refugiades, protagonistes del DENIP 2016
    Next Article
    Actualitat
    Deures escolars i pèrdua de la perspectiva de compromís amb l’educació
    Anna Albareda

    Related Posts

    Anàlisi
    Nostàlgia pels estius dels noranta a l’adolescència

    maig 6, 2025

    Reportatge
    Les escoles del Districte Sisè. Una espurna d’història

    abril 29, 2025

    Opinió
    ‘Adolescence’ posa el focus en el malestar juvenil: educar en valors democràtics per revertir-lo

    abril 23, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}