Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El sistema educatiu del País Valencià comptarà el 2016 amb 1.000 docents més i començarà a abaixar les ràtios als nivells anteriors a la crisi econòmica. Ho ha anunciat a les Corts el conseller d’Educació, Vicent Marzà, que ha comparegut per detallar els pressupostos de la seva conselleria de cara a l’any vinent, uns comptes que en l’àmbit d’educació augmenten un 4,85% respecte el curs passat.
Amb una tisorada del 28% de la despesa en educació, el País Valencià liderava el rànquing de retallades de les comunitats autònomes. Amb comptes presentats per Marzà –l’augment és de 191 milions d’euros– la conselleria pretén enviar el missatge de recuperació “progressiva” i de donar més valor a l’educació, que tindrà per primera vegada el segon pressupost més abultat dels departaments de la Generalitat valenciana. “Ens hem basat en dos conceptes: eficiència i redistribució”, ha exposat el conseller.
L’entrada de més docents –174 a Primària i 900 a Secundària– permetrà reduir les ràtios, un moviment que suposarà una inversió de 21 milions d’euros, segons els càlculs de l’equip de Marzà. Les aules tornaran a tenir 25, 30 i 35 alumnes a Infantil, Primària i Secundària, respectivament, després d’uns anys de retallades en què, per decret del Ministeri, es van disparar fins als 30, 36 i 42.
La reducció del número d’alumnes per aula, tanmateix, no serà automàtic, sinó que es durà a terme l’any 2016 només en primer curs de les diferents etapes, i curs rere curs avançarà fins a completar tots els estudis. Marzà ha reconegut que, per culpa d’un “infrafinançament” de la comunitat, els pressupostos “no són suficients” i que no els permeten fer tot el que voldrien “amb la major rapidesa”.
Llibres de text i bressol als 2 anys
En els pressupostos presentats per Marzà també s’hi inclouen algunes de les mesures estrella del seu inici de mandat. El que més repercussió ha tingut és el projecte per avançar cap a la gratuïtat dels llibres de text, que als comptes queda traduït en 16,3 milions d’euros.
Pel que fa a les escoles bressol, la conselleria d’Educació destinarà 30 milions d’euros a l’anomenat “bo infantil”, una ajuda per fomentar l’escolarització en el primer cicle d’Educació Infantil dels nens i nenes de famílies amb dificultats econòmiques. Aquesta mesura va acompanyada del ja anunciat projecte pilot que consisteix en ampliar l’etapa de bressol als 2 anys. 1.561 famílies ho han sol·licitat.