Quina és l’edat idònia per al primer mòbil dels nostres fills?

Són molts els adolescents que ja tenen un dispositiu mòbil però cada vegada l’edat de tenir-ne un s’avança, de manera que els pares i les mares no saben quin és el millor moment per a comprar-ne el primer al seu fill o filla.

Bet Bartrina
 
 

Nens amb mòbils | Foto: iStock

No oblidem que un mòbil, avui, és un ordinador i com a tal té unes prestacions i aplicacions que, en determinades ocasions, en delimiten l’ús als seus usuaris perquè poden representar un risc, ja sigui per l’edat o pels continguts als quals es pot accedir.

Els experts recomanen que l’edat per a tenir un mòbil no sigui abans dels 13-14 anys. La realitat és que cada nucli familiar tria el moment oportú per a dur a terme aquesta acció, ja que cada família i cada infant són diferents i les circumstàncies que es viuen en cada cas tampoc són les mateixes.

No fa gaire vaig anar a una xerrada  dels Mossos d’Esquadra on proposaven una manera de saber si el nostre fill o filla és prou madur per a tenir un mòbil: preguntar-nos si el veiem prou responsable per a fer-se càrrec de les claus de casa. Primer, doncs, podem oferir les claus i, després, el mòbil.

Tenir un dispositiu mòbil amb accés a les xarxes socials és una manera d’obrir les portes de casa teva a persones que, potser, no coneixes i això suposa un risc… Cal estar al cas. Davant d’aquesta situació, abans de regalar un mòbil a un infant, pensem que és interessant que aquest n’estigui informat i se’n faci responsable del seu ús.

Per això, a continuació, us facilitem un model de contracte entre família i infant per a l’ús responsable d’aquest aparell. Preneu-lo, feu-ne modificacions i treballeu per a fer-los un bon acompanyament en aquesta nova etapa de la seva vida.


CONTRACTE SOBRE L’ÚS I EL MANTENIMENT DEL MÒBIL ENTRE (mare/pare/tutor) i EL SEU USUARI/A (nom de l’infant o jove)

Aquest és un contracte que pretén l’ús responsable del mòbil. Les seves normes, pactades en comú acord, s’aniran flexibilitzant o desapareixent en el moment en què en (nom de l’infant o jove) arribi als 18 anys.

 1. Els pares/mares hem comprat el mòbil i en guardem la garantia i la documentació necessària per a conservar qualsevol dada d’interès (PUK) i accessoris que creguem que no són necessaris, de moment.
 2. Tu, (nom de l’infant), començaràs a fer ús del mòbil acompanyat del pare o la mare, configurant-lo i instal·lant les aplicacions, programes i jocs que, realment, siguin útils. Ambdues parts coneixerem les utilitats i riscos de cadascuna d’elles.
 3. Tu, (nom de l’infant), et compromets, davant dels teus pares, mares o tutors, a fer un ús responsable del mòbil, complint sempre les normes legals i d’acord amb el que està establert tant a l’escola com en qualsevol altre lloc: cinemes o biblioteques, per exemple.
 4. També et compromets a fer un ús responsable del mòbil quan estiguis a casa, per respecte a la teva família. Hauràs de respectar horaris, espais i moments (saber ser, saber fer i saber estar) com per exemple els àpats i les hores de fer deures.
 5. Assumeixes que (pares/mares) coneixerem els codis d’accés i contrasenyes, fins que siguis més gran, del correu i de qualsevol altra App per a supervisar la teva seguretat, privacitat i imatge adequada i respectuosa del contingut i accions que realitzis. Utilitzaràs el mòbil en espais comuns i mai te n’amagaràs de res amb nosaltres.
 6. Nosaltres, (pares/mares), ens comprometem a només fer estrictes comprovacions, respectant sempre la teva intimitat amb amics i amigues REALS i entenent que tens el teu propi espai per a parlar de les teves coses amb els teus contactes, sempre que respectis les normes i les altres persones.
 7. Tots tres (infant i pare/mare) entenem que aquest acompanyament és inicial i que, en la mesura que et vagis fent gran, serem més flexibles sempre i quan ens demostris la teva responsabilitat i prudència a internet i les xarxes socials.
 8. Recorda que les xarxes socials tenen un límit d’edat a l’hora de ser usades (això és per algun motiu)… Confia en nosaltres i comparteix-nos el teu perfil i si cal, t’assessorarem.
 9. En les teves relacions online (xarxes socials, jocs en línia, webs i fòrums…) no afegiràs a ningú que no coneguis a la vida real… Desconfia de tot el que t’expliquin i evitaràs facilitar dades personals a qualsevol.
 10. En cas de tenir problemes, dubtes o ser assetjat a internet ens ho diràs immediatament per a buscar una solució a la situació… Si és a l’escola en parlarem amb els mestres i si és fora d’aquest àmbit mirarem si cal contactar amb els Mossos.
 11. Et compromets a no fer ni publicar ni compartir cap foto teva i de la teva família sense el seu consentiment. Davant del dubte de si una foto pot fer mal a algú no la publicaràs mai.
 12. A les nits deixaràs el mòbil carregant o descansant al lloc que tinguem assignat a casa. Quan tu vagis a descansar el mòbil també ho farà i d’aquesta manera us estareu cuidant mútuament.
 13. Et compromets a no utilitzar aquesta eina per a fer mal, assetjar, ofendre, humiliar o molestar a ningú. Tampoc en seràs còmplice d’una malifeta com aquesta…. Callant també pots ser còmplice… ALERTA!!
 14. Fes un bon ús del WhatsApp. Vigila amb el què comparteixes i dius. Les persones amb qui et comuniques també tenen sentiments com tu: sigues amable i respectuós.
 15. Coneixeràs el funcionament, els riscos i les condicions de cada App i d’aquesta manera evitaràs sorpreses.
 16. Si el mòbil cau, es fa un cop o s’espatlla, tu ets el responsable. Per tant, assumiràs totes les despeses de la substitució o de la reparació.
 17. No facis milions de fotografies o vídeos. No cal documentar-ho tot. Viu les teves experiències. Quedaran emmagatzemades en la teva memòria per sempre.
 18. Deixa el mòbil a casa de tant en tant i estigues segur amb aquesta decisió. El mòbil no és un ésser viu ni una extensió del teu cos. Aprèn a viure sense ell. No cal estar sempre connectat.
 19. (Nom de l’infant) has llegit i entès el que hi ha escrit en aquest document que has consensuat amb (pare/mare). Entens les responsabilitats i no només els avantatges. Així que el signis et compromets a assumir-les i complir-les.
 20. Sempre que et truquem (pare/mare) ens agafaràs la trucada.
 21. Seràs tu qui dominarà el mòbil i NO ell a tu: evitaràs addiccions i estaràs connectat a la vida real.
 22. Recorda que tot això ho fem perquè T’ESTIMEM!!
 23. L’ÚS INTEL·LIGENT, RESPONSABLE, LEGAL, SEGUR I RACIONAL prioritzaran qualsevol decisió davant del mòbil… GAUDEIX-LO!
 24. Aquesta darrera clàusula és imprescindible i la més important: som els teus pares, mares o tutors i nosaltres som els responsables de la teva educació. Si en algun moment considerem que ens has faltat el respecte – a nosaltres o qualsevol altre persona- o que el teu rendiment a l’institut no és el que es correspon a les teves capacitats et farem estar uns dies sense mòbil. Entendrem que ens estàs demanant un temps per a pensar…
 25. Sigues responsable… Ens ho agrairàs!!

 

Firmat:

 

 

Data:


El text és una adaptació de la informació trobada en les següents pàgines:

http://estaticos.elmundo.es/documentos/2015/05/17/contrato_policia.pdf

https://www.marrecsandco.cat/mobil-dacord-pero-firem-contracte/

https://criatures.ara.cat/blogs/psicologia-i-educacio-emocional/MOBIL-ADOLESCENCIA-FAMILIA_6_1756684316.html

Bet Bartrina
About Bet Bartrina

Docent de la Fundació Pere Tarrés More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*