Un total de quatre alumnes de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – Universitat Ramon Llull han denunciat un professor per assetjament sexual. La primera denúncia va tenir lloc el mes de setembre i l’última aquesta setmana.
El docent, Xavier Sastre, va ser suspès de feina i sou al setembre i, un cop completa la sanció, es va tornar a incorporar al febrer, tot provocant rebuig entre l’alumnat.
La setmana passada es van conèixer dos casos més, per la qual cosa el centre va decidir tornar a apartar-lo com a mesura cautelar mentre es resol l’expedient, en considerar que hi havia indicis suficients per obrir una investigació. Dilluns passat una altra alumna va denunciar-lo per assetjament.
Protesta estudiantil
Desenes d’estudiants s’han concentrat el matí d’aquest dimarts davant la facultat de Comunicació per demanar transparència i mostrar el seu rebuig a l’assetjament masclista, i han llançat missatges com ‘Si ens toquen a una, ens toquen a totes’, ‘Volem espais segurs’, ‘El vostre silenci és complicitat’ o ‘No amagueu els vostres delictes’.
Més enllà de les denúncies formals, vàries estudiants han explicat que van rebre comentaris i proposicions inadequades i incòmodes, com ara comentaris sobre la roba o enviaments de correus de matinada amb missatges íntims i fora de lloc.
Altres universitàries afirmen que “ja se sabia” que el professor actuava incorrectament i no descarten que es coneguin més denúncies en els pròxims dies perquè Sastre feia classe des del 2009 i podrien haver-hi nous casos.
D’altra banda, entre les manifestants hi ha qui assegura que hi ha més víctimes, però que de moment no estan disposades a fer-ho públic.
Protocol
La facultat ha anunciat que crearà un punt lila físic i un de digital per informar i sensibilitzar sobre les agressions i el ciberassetjament, i on es donaran a conèixer les mesures de prevenció acordades. El punt lila inclou el contacte de les persones responsables del servei, tot garantint la confidencialitat de les preguntes, denúncies i demandes.
La URL va aprovar el seu protocol per casos d’assetjament el 2021 i va crear la figura del mediador, encarregat de rebre i gestionar les queixes. Aquest tipus de casos es deriven a una comissió d’investigació, que emet el seu informe.
Recentment, hi ha hagut altres denúncies d’assetjament sexual de docents universitaris a alumnes, com va passar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) contra el professor Ángel Gallego Bartolomé de la Facultat de Filosofia i Lletres, que va ser apartat del càrrec.