Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La decisió de l’Ajuntament de Borriana (Castelló) de retirar de la biblioteca municipal d’una sèrie de revistes en català ha aixecat polseguera i les xarxes s’han omplert de missatges de suport a ‘Camacuc’, ‘Cavall Fort‘, ‘El Temps’, ‘Enderroc’ i ‘Llengua Nacional’.
“L’art i la cultura són mecanismes per potenciar la llengua. Cavall Fort es va crear l’any 1961 amb l’objectiu d’estimular la lectura i l’escriptura en català en els nois i noies. Defensem la nostra llengua! #TotsSomCavallFort Ara més que mai, revistes en català!”, assenyalen el compte de Twitter l’associació de mestres Rosa Sensat.
Llibreries com Sendak criden “contra la censura, la ignorància i el feixisme” i també des de les escoles s’han posicionat: “La llengua i la cultura sempre seran benvingudes a les escoles Vedruna!”. Editorials com Graó donen “tot el suport” a “totes les revistes afectades per la censura” i són moltes les persones que, a títol individual, se sumen a la protesta i criden a passar a l’acció tot subscrivint-se a les revistes.
L'art i la cultura són mecanismes per potenciar la llengua. Cavall Fort es va crear l'any 1961 amb l'objectiu d'estimular la lectura i l'escriptura en català en els nois i noies. Defensem la nostra llengua! #TotsSomCavallFort Ara més que mai, revistes en català! @mhurtad4 https://t.co/0JHd6woYv7
— Rosa Sensat (@RosaSensat) July 13, 2023
Tot el nostre suport a @cavallfort @sapienscat @Camacuceditoria @enderrock @LlenguaNacional i a totes les revistes afectades per la censura. #TotsSomCavallFort @revistesAPPEC
— GRAÓ (@EditorialGrao) July 13, 2023
Que no ens toquin la llengua!
Des de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Òmnium Cultural i Plataforma per la llengua, han condemnat en roda de premsa conjunta la retirada de les revistes, i alerten d’una onada repressiva i de discriminació cultural i de la llengua catalana.
El president de l’APPEC, Germà Capdevila, ha anunciat que l’associació d’editors de revistes en llengua catalana respondrà l’atac amb una sèrie de mesures per la via judicial, institucional i de mobilització ciutadana amb una campanya de subscripcions massiva arreu del domini lingüístic. Ha afirmat que l’associació plantarà cara i farà tot el que estigui al seu abast per “respondre cada agressió i per posar en marxa de manera coordinada amb institucions i entitats noves mesures de discriminació positiva, d’impuls i de consolidació de les nostres revistes”.
En la trobada amb els mitjans han participat editors de les capçaleres afectades. Per part d”El Temps’, el seu editor Eliseu Climent ha remarcat que “davant dels atacs el que hem de fer és una reacció social organitzada perquè aquesta gent va per tots, per tots els Països Catalans. Només hi ha la via ressistencial i hem d’aprofitar la situació per avançar”.
Màriam Serrà, de ‘Llengua Nacional’, ha indicat que “la nostra revista publica articles en totes les variants de la llengua catalana. Amb ‘Llengua Nacional’ som borrianencs de primera”, mentre que Lluís Gendrau, director del grup Enderrock, ha afirmat que “hi ha gent que no vol que es parli, es llegeixi i es canti en català. L’afectació pot anar molt més enllà”.
La directora de Cavall Fort ha dit que “en tota la història de Cavall Fort les hem vist de tots colors. Però mai havien dit que Cavall Fort fos una revista separatista”.
Accions legals
Per la via judicial, l’APPEC posarà un equip legal a disposició de les revistes afectades perquè puguin prendre accions legals en l’àmbit estatal i europeu, per violació de l’article 3.3 de la Constitució espanyola i els articles 11 i 12 de la Carta Europea de Llengües Minoritàries, ratificada i vigent a l’Estat des de l’any 2001. També tramitarà una denúncia davant l’Oficina Europea de Llengües Minoritàries i presentarà una queixa formal al Síndic de Greuges valencià.
Per la via institucional, l’APPEC demana reunir-se amb la presidenta del Parlament, els presidents dels grups parlamentaris i a les Conselleries de Cultura i de la Presidència per exposar-los i consensuar-hi les mesures d’impuls i protecció de les revistes en català.
Per la via de la mobilització ciutadana, l’associació facilitarà la subscripció a les revistes en llengua pròpia a les entitats culturals, associatives i veïnals allà on arribi la censura i impulsarà una campanya de subscripcions massiva de les més de 200 revistes de totes les temàtiques que s’editen en català.