Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Anàlisi
    Joves a internet, sols davant el perill

    Pablo Gutiérrez de Álamomarç 20, 20246 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “No volem ser alarmants, però la situació és preocupant”, assegura Alejandro Gómez al telèfon. És investigador i un dels signants de l’últim informe elaborat per FAD Joventut sobre la relació que les persones joves, de 15 a 29 anys, tenen amb Internet i les xarxes socials.

    Segons explica, “les dades indiquen, sobretot entre menors d’edat, que normalitzen situacions, preocupacions i experiències que tenen a Internet i que són preocupants i greus”. Es tracta de possibles estafes, d’assetjament per part d’iguals o de persones adultes o de la difusió d’imatges que els perjudiquen. “Perceben riscos i saben que està malament, però ho normalitzen”, assegura.

    A aquest problema se suma el fet que gairebé la meitat d’aquestes persones, i sobretot el grup entre els 15 i els 19 anys, no parlen amb ningú del que fan o els ocorre en Internet. El problema de no dir-li a ningú quina és l’experiència general en el món digital és que “si normalitzes el que ocorre i no el comparteixes amb ningú, no ho dimensiones, no ho situes, ni hi poses límits”.

    En el cas de les persones més joves, a més, la despreocupació sembla més gran. “No sabem d’on ve”, confirma Gómez, encara que aventura dues possibilitats relacionades. D’una banda, que són persones que han tingut menys experiències vitals i, per tant, no dimensionen bé la realitat i les conseqüències de segons quines situacions. L’altra, molt relacionada, és que es preocupen més per aquelles qüestions que ja els han ocorregut i, per això, les seves pors tenen a veure amb qüestions diferents a les d’altres persones més grans.

    Això ho relaciona també amb el gènere. Les noies estan més preocupades per qüestions com patir assetjament sexual, rebre missatges d’odi o contingut d’índole sexual que no han sol·licitat.

    “A un noi de 16 no li importa que l’estafin, però sí altres coses que veu a l’institut”, com pot ser que es comparteixi contingut íntim sense consentiment, per exemple.

    A més, no saben en molts casos que les coses que reben, o que fins i tot fan, són il·legals i estan penades.

    On és el món adult

    Una de les dades que revela l’estudi de la FAD és que noies i nois tenen, com no podia ser d’una altra manera, les seves amistats com a font principal d’informació. Aquestes persones pròximes, iguals, són les que més pregunten pel que han fet a internet i, al mateix temps, les qui més consells donen sobre què fer.

    Després, i a una important distància percentual, es troben les famílies. Menys del 25% de les noies i nois diuen sentir que als seus pares i mares els preocupa per la seva vida digital i menys encara els ofereixen consell.

    El cas del professorat encara és més gran la diferència. El 17,5% de les i els joves diuen rebre alguna recomanació dels seus docents. El percentatge d’aquests que s’interessa per les seves vides en internet i les xarxes socials és encara menor.

    “Cal fer un mea culpa des de les famílies i el professorat”, opina Alejandro Gómez. I cal fer-ho perquè el món adult sol pensar que les i els joves estimen el risc, però en realitat se’ls pregunta poc pel que fan en internet. “Si diem que cal preocupar-se però ningú mostra interès, resulta inquietant”, sosté l’investigador.

    I aquests resultats arriben en el moment en el qual les administracions educatives s’han llançat a la carrera de la regulació dels mòbils en els centres educatius. Un tipus de resposta ràpida davant la por generada a nivell social pel que passa a Internet, però del qual ningú sembla preguntar prou.

    Per a Gómez, la digitalització és una realitat que, més enllà de la prohibició en centres educatius, segueix en el seu exterior. “La separació (de joves i mòbils) a nivell social no és possible”. Encara que dins de les quatre parets de l’institut no hi hagi accés a aquests dispositius ni a unes certes plataformes, “les relacions que s’estableixen en elles es continuaran donant: assetjament, compartir contingut íntim sense consentiment, rebre missatges d’odi…”.

    Segons aquest investigador, és important que els instituts siguin llocs d’acompanyament, igual que les famílies, perquè aquestes conductes es redueixin el màxim possible. Màximament quan aquestes situacions que ningú pregunti i el xaval o xavala no compti, venen mediades en una mesura important per la classe socioeconòmica de les famílies. A menors ingressos, menor és l’acompanyament des de la família.

    Què els preocupa

    Que Internet amaga problemes i que noies i nois estan exposats a ells tothom ho sap. Començant per elles i ells. Malgrat tot, la manera d’enfrontar-se a la situació és poc consistent. Segons Gómez, entre altres coses, les persones més joves no són conscients dels riscos a mitjà i llarg termini.

    En qualsevol cas, entre les noies i nois de 15 a 19 anys, la mostra més jove de l’estudi elaborat per FAD Joventut, el que més els preocupa sens dubte és que es difonguin imatges personals o íntimes sense el seu consentiment. Gairebé el 40% de les i els joves ho diuen així. Segueix el fet de ser objecte d’estafes amb gairebé un 33%. Per sota està la possibilitat que la informació que estigui en la xarxa els perjudiqui futur (27%) o sofrir assetjament sexual (una de cada quatre).

    Les joves (en general, entre els 15 i els 29 anys) tenen més preocupació per temes com que es difonguin imatges seves íntimes sense permís, ser objecte d’estafes (igual que els nois), sofrir assetjament sexual digital o rebre missatges d’odi.

    En el cas dels nois, encara que coincideixen amb elles en la por al fet que els estafin o difonguin les seves imatges sense consentiment (en menys proporció que elles, això sí), destaquen en la preocupació en què els suplantin la identitat o que la informació que hi ha a Internet els pugui perjudicar en el futur.

    L’informe també repassa l’efecte que té la classe social, a més del gènere, en les diferents idees que intenta esclarir. Entre elles, a més de quines són les situacions de perill o que els preocupen o afecten, també entra en quines xarxes socials utilitzen i de quina manera i sobre com s’enfronten a la desinformació. Més aviat com no s’enfronten a ella.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    innovació internet Joventut joves xarxes socials
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    El món educatiu, cremat
    Next Article
    Actualitat
    Lluint biblioteca escolar
    Pablo Gutiérrez de Álamo
    • X (Twitter)

    Periodista especializado en educación. Director de El Diario de la Educación. Antes en Periódico Escuela

    Related Posts

    Anàlisi
    El valor d’ajudar el talent jove autòcton

    maig 20, 2025

    Anàlisi
    Nostàlgia pels estius dels noranta a l’adolescència

    maig 6, 2025

    Anàlisi
    Intel·ligència artificial: el que Silicon Valley no veu ni entén

    maig 5, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}