Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La fi del curs escolar marca l’inici de la temporada de campaments d’estiu. Milers d’infants i joves canviaran a partir d’aquest cap de setmana les llibretes i els bolígrafs per tendes de campanya i les xiruques. La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) organitza més de 700 campaments arreu del territori català amb més de 20.000 participants i 5.000 caps, monitors voluntaris. Aquestes estades suposen la “culminació del treball de tot el curs” en els caus, per la qual cosa “la seva destinació i enfocament estan vinculats al projecte educatiu realitzat durant l’any”, expliquen des de la FCEG.
Campaments a la natura, cases de colònies, rutes de muntanya, aventures internacionals i estades solidàries en camps de treball… Els caus de la FCEG no són els únics preparats per encetar la temporada d’estiu. Esplac, l’entitat que agrupa els esplais catalans, calcula que realitzaran unes 165 activitats, amb més de 6300 infants i joves preparats per “viure un estiu ple d’emocions”.
L’aposta principal de la gran majoria d’entitats i associacions d’educació en el lleure són sobretot pels campaments d’estiu en mig de la natura per tal “d’aprofitar l’entorn i conviure de forma respectuosa amb la natura per poder aprendre’n”, així com les rutes per la muntanya, ja que són una “bona manera de trobar-se amb si mateixos i a la vegada descobrir l’entorn i el país a través de l’esforç i la confiança i complicitat del grup”. En una entrevista recent al Diari de l’Educació, l’autora d”Orgull Xirucaire’, Elisenda Rovira, valorava que “hi ha una essència i uns costums en els campaments d’estiu que es mantenen intactes i on tothom s’hi pot sentir identificat”.
La Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran de Catalunya, també ho té tot a punt ja per donar el tret de sortida a les més de 600 activitats que organitza aquest estiu per més de 30.000 infants i joves. Aquest any se celebra el 125è aniversari de les primeres colònies d’estiu a Catalunya i 60 de l’inici de l’activitat d’aquesta Fundació. “El sòlid arrelament social de les entitats de lleure es fa palès en l’existència de diversos moviments i federacions, que des de les tradicions dels centres d’esplai o l’escoltisme, agrupen diferents entitats”, expliquen des de la Fundació Pere Tarrés. Aquesta entitat va promoure l’estiu passat prop del 35% del total d’activitats a Catalunya. L’entitat oferirà 1.260 beques per a colònies i casals socials destinades a infants que es troben en situació de vulnerabilitat greu derivats de serveis socials, escoles, centres tutelats i centres socioeducatius de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació.
Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 450 activitats d’estiu “gràcies al treball i compromís de monitors i monitores voluntàries”, joves que dediquen una part del seu temps a educar a infants i joves per “contribuir en el seu creixement i desenvolupament com a persones”.
Empatia, autosuficiència, generositat… Els campaments d’estiu simbolitzen també plasmar la feina feta al llarg del curs per transmetre els valors que s’han treballat al llarg de l’any. “Aprendre a gestionar una bona convivència i treure’n pautes per al futur és un dels ensenyaments bases d’aquests dies”, conclouen des de la FCEG.