Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Els estudiants planten cara al 3+2 amb una vaga

    João Françafebrer 26, 20155 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Manifestació en contra de la reforma universitària del 3+2. /ENRIC CATALÀ
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Diverses organitzacions estudiantils celebren aquest dijous una jornada de vaga per fer front al 3+2. L’aprovació el passat 30 de gener del decret que obre la porta a la creació de graus de tres anys ha aglutinat un moviment estudiantil en què alguns portaven ja algun temps anunciant amb temor aquesta reforma. Aquest matí molts campus s’han despertat amb l’activitat paral·litzada, i per les 12 h hi ha prevista una manifestació al centre de Barcelona.

    Tot i que la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va acordar una moratòria al canvi de sistema fins el 2016, els estudiants no en tenen prou amb això i reclamen la derogació del decret. D’entrada, la decisió final sobre la implantació d’aquest model, està en mans de cada universitat. “Per això adrecem la vaga als mateixos rectorats dels Països Catalans, perquè s’oposin al model i demanin la retirada del decret”, explica Mercè Amich, portaveu nacional del SEPC, que ha ocupat rectorats arreu aquest dimecres.

    Des de la ciutat de València, Jordi Caparròs, del BEA, afegeix que “es diu que cada universitat pot fer la seva tria, però la realitat és que si una universitat aplica un grau de tres anys qualsevol altra universitat o els seus estudiants estaran en desavantatge”.

    La realitat a cada lloc és molt diversa. “Per exemple a la Universitat de València o la de Girona es van posicionar de seguida contra el decret, però en canvi a la UPF s’ha ocupat el rectorat i tot i així no s’ha aconseguit un posicionament contundent”, lamenta Amich des d’aquest campus.

    Caparròs recorda que la UV ha estat “la primera universitat de l’Estat espanyol en demanar el derogament de la llei”, des del Claustre i des del Consell de Govern. “En un principi molta gent no sabia què era el 3+2, però des de l’assemblea general d’estudiants de la UV s’ha informat molt, i després la comunitat universitària, al Claustre i al Consell de Govern, ens hem posicionat en contra”, explica.

    A mig matí, la secretaria d’Universitats de la Generalitat ha emès un comunicat en el qual assegura que “l’activitat acadèmica a les aules s’està desenvolupant amb normalitat amb algunes excepcions”. Això sí, ha admès la paral·lització de diverses facultats de la UAB, dels campus de Poblenou i Ciutadella de la UPF, de la facultat de lletres de la UdG i d’Història i Filosofia de la UB, així com a l’edifici històric.

    Després d’un matí d’aturades i piquets en les diverses facultats han tingut lloc les manifestacions a les principals ciutats de Catalunya, País Valencià i illes Balears. A Barcelona milers d’estudiants han avançat rere pancartes que demanaven la retirada del 3+2. 

    Assemblea d'estudiants durant la ocupació del rectorat de la UB / João França
    Assemblea d’estudiants durant la ocupació del rectorat de la UB / João França

    Força renovada

    Mercè Amich assegura que confien que la vaga i la manifestació d’aquest dijous tinguin una participació més elevada que les darreres mobilitzacions estudiantils. “La gent té por sobretot per la qüestió econòmica”, apunta Caparrós. Un curs de màster, l’etapa que, segons els estudiants, s’haurà de cursar per tenir una formació equivalent a l’actual, tenen preus molt més elevats que els graus –perquè així ho marca la llei.

    A excepció dels màsters que habiliten per a l’exercici d’una professió regulada, que són més econòmics, a Catalunya un curs de màster pot arribar a costar 3.952 euros. La legislació catalana estableix la possibilitat que el Consell Social d’una universitat pugui establir bonificacions i baixar el preu fins els 2.766. Al País Valencià un curs de màster costa 2.772, i alguns màsters públics tenen preus especials que superen aquesta xifra. A les Illes Balears, tot i tenir preus més moderats, un curs de màster costa a l’estudiant entre 1.592 i 2.000 euros.

    En el cas de Catalunya, el Govern ha arribat a proposar solucions salomòniques com establir el preu del primer curs de màster al mateix nivell que el del grau. La realitat, però, és que la llei no ho permet. Com explica el professor Albert Corominas en un article a El Diari de l’Educació, “la llei de 2012 estableix que els preus del grau han de cobrir entre un 15 i un 25 % del cost i els dels màsters de professions no regulades, entre un 40 i un 50 %. Per tant l’equiparació de preus només seria possible si es modifiqués la llei o si les comunitats autònomes decidissin saltar-se-la, coses ambdues impensables ara mateix”.

    Preocupacions més enllà dels preus

    A la preocupació econòmica, Caparrós afegeix que “la gent també té por a enfrontar-se a un nou canvi de pla d’estudis, amb què la gent que fa primer o segon podria veure afectades les seves expectatives”. La reforma, que s’esperava que s’apliqués amb el procés de Bolonya, ha esperat en un calaix per presentar-se pocs anys després de la implantació dels graus.

    “Volem fer notar que el 3+2 no s’està aplicant com una mesura aïllada, sinó que tenint en compte el context actual d’augment de preus i precarització fa encara més passos cap a l’elitització de la universitat”, remarca Mercè Amich.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    26-F BEA mobilitzacions Prevenció SEPC Universitat vaga Vaga d'estudiants
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Aprendre a escoltar
    Next Article
    Actualitat
    La universitat espanyola no és ni tan barata ni tan insostenible com afirma el Ministeri
    João França
    • Website
    • X (Twitter)

    Periodista. Ex-redactor en cap de Catalunya Plural

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Anàlisi
    Tria pragmàtica de places MIR

    maig 16, 2025

    Actualitat
    Equitat i bretxa de gènere, assignatures pendents a la universitat

    maig 2, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}