Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    L’educació en temps de pobresa

    Rosa Cañadell

    Mireia Orgilés: «Els centres escolars són el lloc idoni perquè els nens i els adolescents rebin formació en gestió emocional»

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La crisi de la professió docent

    Pedro González de Molina Soler
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Ens falten enginyeres

    Opinió
    Ens falten enginyeres

    Elena Simónoctubre 24, 20174 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Programa per promoure les enginyeries entre les joves.
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Els prejudicis i falses creences lligades al sexe de naixement, sobre les característiques cerebrals de dones i homes són tan persistents a l’espai i el temps com insistents en els models i expectatives que sobre les joves i els joves es tenen encara.

    És aquesta una qüestió d’orientació personal, acadèmica i professional. Quan nenes i nens es projecten cap a l’edat adulta, es veuen o no es veuen allà on es mostren o no es mostren.

    Suposo que la majoria de persones que m’estan llegint en aquest moment hauran observat com, en el que va de segle, tot s’ha tornat a separar per sexes, tot s’ha tornat a pintar de blau i de rosa i la paleta de colors s’ha empobrit enormement fins al punt que nenes i nens amb prou feines poden jugar a les mateixes coses o veure programes de televisió que els agradin igualment. Cada vegada més sentim a petits i petites d’educació infantil dir que alguna cosa no els agrada o no ho volen fer “perquè és de noies” o “perquè és de nois”. Clar que també hi ha moltes mamàs i papàs seduïts per les noves feminitats i les noves masculinitats, que de noves tenen poc. Per a elles profusió de tuls, lluentors, papallones, llaços, purpurines i princeses pàmfiles i passives. Per a ells profusió de monstres, superherois i victòries competitives emocionants.

    Estem parlant de l’edat infantil, però així segueixen creixent i cada vegada hi ha menys coses, activitats, entreteniments, jocs i entreteniments que uneixin a nenes i a nens. Com es desenvolupen diferents habilitats i qualitats en cada part de la pantalla -rosa i blava- arribem a creure que elles i ells neixen amb diferències insalvables, no educables d’una altra manera i així se sol pregonar als quatre vents: les nenes són més dolces, acurades, tranquil·les, detallistes i afectuoses, encara que hipòcrites, que fan el mal per sota. Els nens són més valents, curiosos, espavilats, descurats, agressius, enginyosos i creatius, però nobles, que fan el mal sense dissimular, en les petites guerres “sense importància” que se solen muntar per divertir-se i entretenir-se.

    Així és que quan van creixent i han d’anar orientant-se en els seus projectes de vida, tenen ben apresos els seus rols: per a què serveixen i què els ha d’agradar. En aquesta projecció cap al futur -sexista – elles no es veuen on no es veuen i ells tampoc. Em refereixo a les imatges i textos escolars, a les sèries, els dibuixos, els llenguatges, les pantalles, els jocs digitals o electrònics.

    Les noies es projecten cap a estudis i professions d’estètica, decoració, gestió, ajuda, assistència personal, educació, mediació, ciències de la salut…, amb resultats bons, en general. En aquestes àrees no tenen cabuda les carreres anomenades STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), cap a on les nenes ni tan sols miren, encara que les seves competències acadèmiques i les seves inclinacions personals ho aconsellessin. Però tampoc ningú les fa mirar i les posa enfront de les seves possibilitats i qualitats. De fet hi ha un dèficit espectacular d’alumnes en l’FP tecnològica i en les enginyeries, sobretot en la informàtica. Les indústries no reben quasi currículums de noies titulades en aquestes especialitats. I, ara, està sent estudiat per primera vegada el fenomen de la falta de talents femenins en les empreses de tecnologia i enginyeria com una pèrdua. Algunes de les quals han acabat les seves carreres en aquests camps opten per l’ensenyament. Es menysvaloren a elles mateixes com a talents creatius i impulsors d’innovació.

    Un altre sector en el qual se’ns perden les nenes és el de l’esport d’equips, d’altura i continuïtat. I també en l’activitat física d’alt rendiment.

    Què ha passat perquè això succeeixi? De debò creiem que a gairebé cap d’elles li agrada? Seguim pensant que les dones tenen talents rutinaris i relacionals sobretot? És possible que els estereotips i prejudicis ancestrals segueixin actuant de manera tan precisa i reeixida? Creiem que elles seran més capaços d’acabar carreres “fàcils” i d’exercir tasques que no tinguin a veure amb lideratge, presa de decisions o innovació?

    No és qüestió fisiològica, no seguim en aquest engany. Entre la diversitat humana hi ha cervells de tota índole: més o menys susceptibles de desenvolupar uns coneixements o uns altres. “El cervell no té sexe”, va dir ja al segle XVIII la il·lustrada britànica Mary Woolstonecraft, responent als prejudicis de Rousseau, que pretenia ensinistrar les nenes de manera que s’adeqüessin als rols socials, sota el discurs de la “naturalesa diferencial” en funció del sexe.

    Les noies de gairebé tots els llocs del món van triant ara el que abans se’ls imposava: es retiren amb gust a criar, accepten pitjors salaris, no opten a temps i espais propis, sofreixen ansietat, insomni i malestar vital i no veuen que pugui ser d’una altra manera.

    Ens les estem perdent.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    educació enginyeria gènere opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    La comunitat educativa s’oposa al 155 i espera que no arribi a les aules
    Next Article
    Actualitat
    Què passarà? Una desgràcia?
    Elena Simón
    • X (Twitter)

    Profesora de Secundaria y Catedrática de Francés. Licenciada en Filología Moderna, ha sido durante más de la mitad de su vida profesora de Instituto. Desde 1980, en que se fundó el Feminario de Alicante, desarrolla tareas de Formación y divulgación de la Coeducación, Lenguaje no sexista, Feminismo y Género. Ha redactado numerosos materiales didácticos con enfoque de género. Es Formadora de Género y Coeducación.

    Related Posts

    Opinió
    Educació i trencament social

    juny 20, 2025

    Opinió
    Competències i resultats PISA. La pandèmia de l’educació. A Catalunya, i arreu

    juny 19, 2025

    Opinió
    Orientació com a remei contra a la incertesa

    juny 19, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}