Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Mireia Orgilés: «Els centres escolars són el lloc idoni perquè els nens i els adolescents rebin formació en gestió emocional»

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    La crisi de la professió docent

    Pedro González de Molina Soler

    Competències i resultats PISA. La pandèmia de l’educació. A Catalunya, i arreu

    Martí Teixidó

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Xus Martín: “En l’aprenentatge servei tothom suma”

    Ana Basanta
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Espanya manté el número d’Erasmus a canvi de reduir-ne l’estada

    Actualitat
    Espanya manté el número d’Erasmus a canvi de reduir-ne l’estada

    Benoît Crosgener 21, 20144 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Universidad Pablo de Olavide (Sevilla)
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’augment del pressupost de la Unió Europea destinat al programa Erasmus no repercutirà en una millora substancial de les beques a Espanya, ni en un augment dels beneficiats per aquestes ajudes. L’aportació de la UE creix en un 4,3% -fins arribar als 53,4 milions d’euros-, però el ministeri d’Educació ha anunciat que seguirà mantenint un nombre d’estudiants d’intercanvi estable, a l’entorn dels 40.000 que hi ha hagut en cursos anteriors. De fet, la partida estatal per a les beques s’ha confirmat que es reduirà a la meitat -de 34 milions d’enguany passarà a 18 el curs que ve-, tal com ja va anunciar el ministre Wert, que en un principi pretenia aplicar la retallada també a les ajudes de l’actual curs però que va haver de renunciar-hi per la pressió rebuda en contra.

    Amb aquesta retallada, per poder mantenir el nombre de beneficiaris de les beques el ministeri d’Educació ha decidit disminuir el temps d’estada a l’estranger en semestre, quan fins ara la majoria d’estudiants se n’hi estaven dos, és a dir, tot el curs. Ara, els joves només s’hi podran quedar tot l’any “si està justificat acadèmicament”, assegurava Montserrat Gomendio, secretaria d’Estat d’Educació, i la beca en aquest cas anirà a càrrec de les universitats, que es repartirar en total 12 milions d’euros per aquests casos.

    La Unió Europea garantirà una dotació mínima d’entre 200 i 450 euros mensuals a cada alumne Erasmus, que a España serà de 250 euros, a excepció dels estudiants de rentes més baixes, que percebran 100 euros extra al mes.

    El nou disseny del programa Erasmus és el fruit d’un intens debat entre la Comissió Europea, el Parlament Europeu i els Estats membres. En un context general de retallades (el pressupost europeu per 2014-2020 disminueix un 9%), el programa Erasmus fa més que salvar-se: serà finançat amb una partida de 14.773 milions per als propers set anys, un 40% més que en el període anterior, És menys del que volia la Comissió Europea (que va demanar en un principi 19.000 milions) però el programa evita la retallada que volien alguns Estats.

    Aquest increment pressupostari s’acompanya d’una reorganització de tots els ajuts a la mobilitat (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, etc.) que fusionen en un programa únic, Erasmus+, que beneficiarà a 4 milions de persones (en relació amb els 2,7 milions del període anterior) provinents de 33 països (els 28 de la UE a més de Turquía, Suissa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein). La meitat dels beneficiaris seran estudiants però també podran optar-hi joves en formació professional així com joves que volen participar a intercanvis o activitats de voluntariat.

    També hi ha la possibilitat per a mestres i personal administratiu del sector de l’ensenyament de poder treballar a l’estranger en períodes de fins a dos mesos o de poder fer una estada d’observació per tal d’intercanviar bones pràctiques. Un total de 800.000 persones podran participar en aquesta vessant de l’Erasmus+.

    Introducció d’un sistema de prèstecs

    Aquesta nova estructura comporta algunes innovacions, algunes polèmiques. Una d’elles és la introducció d’un mecanisme de garantia de prèstecs per a estudiants que vulguin realitzar un màster a l’estranger. Aquests prèstecs podrien tenir un valor de fins 12.000 euros per un any i 18.000 euros per dos anys i es destinaran a joves que no poden rebre l’aval dels seus pares.

    En una tribuna publicada el juny passat, diversos eurodiputats ecologistes i socialistes –entre ells el català Raül Romeva d’ICV– denunciaven que aquest mecanisme “accenturarà la tendència cada cop més forta a càrregar sobre els estudiants el cost dels estudis”. També alertaven del risc que aquest mecanisme es substitueixi en alguns països a sistemes de beques. En el mateix sentit es va pronunciar el grup parlamentari de l’Esquerra Unida Europea (GUE/GNL). “Enlloc d’incentivar els Estats membres a desenvolupar intercanvis, el mecanisme de garantia de prèstecs encoratjarà els estudiants a endeutar-se per pagar la seva educació”, va apuntar l’eurodiputada Marie-Christine Vergiat arran de la votació del projecte. “Aquesta proposta és simbólica de la deriva neoliberal de la UE”, va afegir.

    Davant de la negativa a eliminar aquest mecanisme, diversos Estas membres i eurodiputats van demanar que la part prevista no superés el 2% del pressupost total mentre que d’altres països (com el Regne Unit) demanaven el 4,6%. La xifra de 3,5% va ser finalment adoptada.

     

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    beques Bolonya EEES Erasmus mobilitat internacional Unió Europea Wert
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    En càpsules legals: Emprenedoria
    Next Article
    Actualitat
    Núria Sebastián (UPF), al capdavant del Consell Europeu de Recerca en humanitats i ciències socials
    Benoît Cros

    Related Posts

    Anàlisi
    Universitat i mercat

    juny 18, 2025

    Actualitat
    La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya dedica l’edició d’aquest any a la defensa de l’alegria

    juny 13, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}