Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“No volem ser alarmants, però la situació és preocupant”, assegura Alejandro Gómez al telèfon. És investigador i un dels signants de l’últim informe elaborat per FAD Joventut sobre la relació que les persones joves, de 15 a 29 anys, tenen amb Internet i les xarxes socials.
Segons explica, “les dades indiquen, sobretot entre menors d’edat, que normalitzen situacions, preocupacions i experiències que tenen a Internet i que són preocupants i greus”. Es tracta de possibles estafes, d’assetjament per part d’iguals o de persones adultes o de la difusió d’imatges que els perjudiquen. “Perceben riscos i saben que està malament, però ho normalitzen”, assegura.
A aquest problema se suma el fet que gairebé la meitat d’aquestes persones, i sobretot el grup entre els 15 i els 19 anys, no parlen amb ningú del que fan o els ocorre en Internet. El problema de no dir-li a ningú quina és l’experiència general en el món digital és que “si normalitzes el que ocorre i no el comparteixes amb ningú, no ho dimensiones, no ho situes, ni hi poses límits”.
En el cas de les persones més joves, a més, la despreocupació sembla més gran. “No sabem d’on ve”, confirma Gómez, encara que aventura dues possibilitats relacionades. D’una banda, que són persones que han tingut menys experiències vitals i, per tant, no dimensionen bé la realitat i les conseqüències de segons quines situacions. L’altra, molt relacionada, és que es preocupen més per aquelles qüestions que ja els han ocorregut i, per això, les seves pors tenen a veure amb qüestions diferents a les d’altres persones més grans.
Això ho relaciona també amb el gènere. Les noies estan més preocupades per qüestions com patir assetjament sexual, rebre missatges d’odi o contingut d’índole sexual que no han sol·licitat.
“A un noi de 16 no li importa que l’estafin, però sí altres coses que veu a l’institut”, com pot ser que es comparteixi contingut íntim sense consentiment, per exemple.
A més, no saben en molts casos que les coses que reben, o que fins i tot fan, són il·legals i estan penades.
On és el món adult
Una de les dades que revela l’estudi de la FAD és que noies i nois tenen, com no podia ser d’una altra manera, les seves amistats com a font principal d’informació. Aquestes persones pròximes, iguals, són les que més pregunten pel que han fet a internet i, al mateix temps, les qui més consells donen sobre què fer.
Després, i a una important distància percentual, es troben les famílies. Menys del 25% de les noies i nois diuen sentir que als seus pares i mares els preocupa per la seva vida digital i menys encara els ofereixen consell.
El cas del professorat encara és més gran la diferència. El 17,5% de les i els joves diuen rebre alguna recomanació dels seus docents. El percentatge d’aquests que s’interessa per les seves vides en internet i les xarxes socials és encara menor.
“Cal fer un mea culpa des de les famílies i el professorat”, opina Alejandro Gómez. I cal fer-ho perquè el món adult sol pensar que les i els joves estimen el risc, però en realitat se’ls pregunta poc pel que fan en internet. “Si diem que cal preocupar-se però ningú mostra interès, resulta inquietant”, sosté l’investigador.
I aquests resultats arriben en el moment en el qual les administracions educatives s’han llançat a la carrera de la regulació dels mòbils en els centres educatius. Un tipus de resposta ràpida davant la por generada a nivell social pel que passa a Internet, però del qual ningú sembla preguntar prou.
Per a Gómez, la digitalització és una realitat que, més enllà de la prohibició en centres educatius, segueix en el seu exterior. “La separació (de joves i mòbils) a nivell social no és possible”. Encara que dins de les quatre parets de l’institut no hi hagi accés a aquests dispositius ni a unes certes plataformes, “les relacions que s’estableixen en elles es continuaran donant: assetjament, compartir contingut íntim sense consentiment, rebre missatges d’odi…”.
Segons aquest investigador, és important que els instituts siguin llocs d’acompanyament, igual que les famílies, perquè aquestes conductes es redueixin el màxim possible. Màximament quan aquestes situacions que ningú pregunti i el xaval o xavala no compti, venen mediades en una mesura important per la classe socioeconòmica de les famílies. A menors ingressos, menor és l’acompanyament des de la família.
Què els preocupa
Que Internet amaga problemes i que noies i nois estan exposats a ells tothom ho sap. Començant per elles i ells. Malgrat tot, la manera d’enfrontar-se a la situació és poc consistent. Segons Gómez, entre altres coses, les persones més joves no són conscients dels riscos a mitjà i llarg termini.
En qualsevol cas, entre les noies i nois de 15 a 19 anys, la mostra més jove de l’estudi elaborat per FAD Joventut, el que més els preocupa sens dubte és que es difonguin imatges personals o íntimes sense el seu consentiment. Gairebé el 40% de les i els joves ho diuen així. Segueix el fet de ser objecte d’estafes amb gairebé un 33%. Per sota està la possibilitat que la informació que estigui en la xarxa els perjudiqui futur (27%) o sofrir assetjament sexual (una de cada quatre).
Les joves (en general, entre els 15 i els 29 anys) tenen més preocupació per temes com que es difonguin imatges seves íntimes sense permís, ser objecte d’estafes (igual que els nois), sofrir assetjament sexual digital o rebre missatges d’odi.
En el cas dels nois, encara que coincideixen amb elles en la por al fet que els estafin o difonguin les seves imatges sense consentiment (en menys proporció que elles, això sí), destaquen en la preocupació en què els suplantin la identitat o que la informació que hi ha a Internet els pugui perjudicar en el futur.
L’informe també repassa l’efecte que té la classe social, a més del gènere, en les diferents idees que intenta esclarir. Entre elles, a més de quines són les situacions de perill o que els preocupen o afecten, també entra en quines xarxes socials utilitzen i de quina manera i sobre com s’enfronten a la desinformació. Més aviat com no s’enfronten a ella.