L’ACUP insta el Govern a posar remei a la “greu situació financera” de les universitats públiques

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) alerta sobre la greu situació financera de les universitats públiques catalanes i reclama un increment de pressupost "per tal de seguir sent institucions claus en la construcció del país".

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Vista aèria de la UAB | Foto: UAB

L’ACUP ha fet públic avui un comunicat a través del qual “reclama amb urgència que el Govern de la Generalitat de Catalunya assumeixi que les universitats catalanes públiques són una prioritat per al futur del país i prengui decisions reals i efectives per dur a terme una millora immediata del finançament públic del sistema universitari català que permeti revertir la situació econòmica en què es troba”. Aquests comunicat es produeix només uns dies després que el claustre de la UAB convoqués els mitjans dijous passat per anunciar que la situació de la universitat és insostenible, com sostenia també aquest diumenge la seva rectora, Margarida Arboix, en una entrevista publicada a La Vanguardia.

En el seu comunicat, l’ACUP concreta els quatre punts en els quals, afirma, cal incidir:

1. Revisió del model de finançament: és notori que l’actual model de finançament de les universitats públiques catalanes és un llast per al futur del sistema. Cal finalitzar el procés de revisió iniciat a finals de 2017 per garantir el bon funcionament de les nostres institucions.

2. Responsabilitat pressupostària: malgrat les considerables restriccions econòmiques que les universitats públiques catalanes han sofert durant els darrers anys, aquestes han assumit la seva responsabilitat amb el país, garantint l’equilibri pressupostari.

3. Ambició de millora: les universitats públiques catalanes ocupen posicions rellevants a diversos i importants rànquings nacionals i internacionals gràcies a l’esforç de la comunitat universitària i a la bona feina feta anys enrere. Aquesta situació està en perill, atès que el finançament actual és inferior al de fa una dècada, cosa que és insostenible. En canvi, amb un finançament adequat les universitats públiques catalanes podrien mantenir i enfortir la seva qualitat i prestigi en recerca, docència i transferència de coneixement. En aquest sentit, les universitats públiques catalanes tenen l’ambició de seguir sent institucions de referència al nostre país, a fi de potenciar el seu paper generador i transmissor de coneixement i, així, contribuir al desenvolupament cultural, tecnològic i científic de la societat.

4. Referents socials: l’ACUP defensa i reivindica el paper de les universitats públiques catalanes com a institucions que contribueixen decisivament a la construcció d’una societat més justa, democràtica, responsable, equitativa i socialment compromesa, i té el convenciment que l’actual model de finançament entorpeix aquesta noble missió universitària.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*