Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El curs vinent es podrà tornar a estudiar llengües romàniques a la Universitat de Barcelona. L’abril de l’any passat El Diari de l’Educació informava en primícia del tancament de l’últim grau en Filologia Romànica de l’Estat. Els estudiants van recollir signatures contra la mesura –tot i que no negaven que la demanda dels estudis era molt baixa– i una professora lamentava que “Amb el tancament d’aquests estudis no hi haurà possibilitat de fabricar més Martins de Riquer“.
Ara, després d’un curs sense obrir places, la universitat planifica un nou grau en Llengües Romàniques en la seva oferta per al curs vinent. El nou grau té un plantejament més ampli i menys historicista que la tradicional Filologia Romànica, amb la idea de ser més atractiu i oferir més sortides laborals, sobretot en l’àmbit de la docència. “El grau de Filologia Romànica tenia un format científicament molt correcte, però poc atractiu per als nous estudiants; creiem que l’oferta que hem fet ara és més atractiva des del punt de vista d’un noi de 18 anys”, assegura el degà de la Facultat de Filologia Adolfo Sotelo.
“Més que un grau més genèric, obre una opció més sensata de llengües i literatures i es veu el món de la literatura des d’una perspectiva que és menys historicista, sinó més conectada amb el món actual”, apunta Sotelo. Els estudiants podran triar per als dos primers anys entre els itineraris de llatí i català, llatí i castellà o català i castellà. Durant els dos anys següents poden triar dues llengües entre italià, portuguès, gallec o francès. “El que trii el llatí serà com el filòleg romanista clàssic”, assenyala el degà.
“El grau anterior estava molt bolcat a les llengües i literatures romàniques a l’Edat Mitjana i ara es pot mirar a l’Edat Mitjana des d’allò contemporani. És factible que una persona pugui estudiar el romanticisme italià o la poesia portuguesa del XX, no queda reduït al món clàssic.” Sotelo afegeix, però, que “ningú pot dir que La Divina Comèdia no se seguirà llegint, de la mateixa manera que el Libro del buen amor, o Ausiàs March o Lo Somni…”
Menys reconeixement
Filologia Romànica va tancar després de temps per sota del mínim d’estudiants que el Consell Interuniversitari de Catalunya considera necessari per mantenir un grau obert. “La Direcció General d’Universitats va dir que s’havia de suspendre la matrícula i com a alternativa vaig plantejar que ens deixessin replantejar aquest grau per veure si els estudiants ho veien més atractiu”, explica Sotelo.
Un dels primers passos ha estat el canvi de nom del grau. “Sembla que ‘filologia’ és una paraula maleïda, perquè ja quasi cap universitat l’utilitza”, diu el degà, que és molt crític amb el panorama actual. Considera que fa 20 o 25 anys era de gran prestigi estudiar l’Edat Mitjana, però que aquesta idea s’ha anat desvirtuant, en part per l’escurçament que va comportar el grau –passant de 5 a 4 anys– i en part per les sortides laborals.
“La universidad hauria de viure al marge del mercat i de la moda, però és evident que aquesta oferta de Llengües Romàniques dependrà de la rebuda que tingui per part dels estudiants aquest any i l’any vinent”, conclou Sotelo.