Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    L’educació en temps de pobresa

    Rosa Cañadell

    Mireia Orgilés: «Els centres escolars són el lloc idoni perquè els nens i els adolescents rebin formació en gestió emocional»

    Pablo Gutiérrez de Álamo

    La crisi de la professió docent

    Pedro González de Molina Soler

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » L’Escola de Policia es converteix en centre universitari

    Actualitat
    L’Escola de Policia es converteix en centre universitari

    João Françaoctubre 23, 20146 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    El rector de la UB, Dídac Ramírez, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, presenten el nou Grau en Seguretat
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    No és habitual, ha afirmat aquest dimecres el secretari d’Universitats Antoni Castellà, que la inauguració de curs d’un grau es faci al Palau de la Generalitat, ni que hi participin el responsable d’universitats, el rector i un conseller del Govern –en aquest cas el d’Interior. Tampoc és habitual veure en un acte acadèmic d’aquesta mena, uniformats, oficials dels Mossos d’Esquadra, del cos de bombers o de la policia portuària. La presentació del nou Grau de Seguretat, impartit per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) –l’antiga Escola de Policia, ampliada a més professionals– i la Universitat de Barcelona ha estat “un acte de país”, segons s’han encarregat de recordar els participants.

    “La directora de l’ISPC, Núria Aymerich, em va venir a dir fa un temps que l’Escola de Policia havia de ser universitat, i que era una qüestió de país”, ha assegurat Castellà, i el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha afegit que aquesta era una de les prioritats de la seva legislatura. Capitanejada per Aymerich, que és també membre del Consell Social de la UB, la proposta inicial de l’administració era impulsar un grau interuniversitari en el que s’impliquessin set universitats. El projecte es va concretar amb la UB, la UAB i la UPF, però encara al 2013 la UAB i la UPF se’n van desmarcar i el nou grau s’ha concretat amb l’adscripció de l’ISPC a la UB.

    “L’ISPC és una estructura d’Estat que fa un salt qualitatiu amb l’adscripció a una universitat i es reforça”, ha declarat el rector de la UB Dídac Ramírez. “Tindrà suport de la UB també en tots aquells projectes que vagin més enllà de l’àmbit de la universitat, sempre ens tindrà al costat”, ha afegit. Espadaler per la seva banda assegura que el nou grau és un projecte de “coresponsabilitat”, que “s’ha fet escoltant les demandes del sector privat, les necessitats de les corporacions i grans empreses, i també del sector públic”.

    Controvèrsia sobre el nou grau

    Pista d'atletisme, camp de futbol i pista policial a l'ISPC
    Pista d’atletisme, camp de futbol i pista policial a l’ISPC

    El nou grau no es presenta sense controvèrsia. Alguns professors de l’àrea asseguren que l’objectiu del nou grau és cobrir un buit a l’Escola de Policia, ja que el 2012, amb la impossibilitat de convocar noves oposicions, es va graduar la darrera promoció de mossos i policies locals després de 25 anys. Per altra banda, l’Associació Catalana de Criminòlegs (ACC) i els estudiants de criminologia han mostrat reiteradament la seva preocupació per uns estudis que podrien solapar-se amb els seus.

    Tot i això, els estudis han tingut capacitat d’atraure estudiants, tot i fer-se en el que Espadaler considera “un campus atípic”, com és l’Escola de Policia de Mollet. L’oferta inicial de 70 places es va ampliar a 81 per donar cabuda a la demanda. Gemma Galdon, professora de Seguretat, Tecnologia i Societat a la UB que va treballar a l’ISPC en temps del Tripartit, considera que “és una bona notícia que es pensi en seguretat i que hi hagi més espais per formar-se”, però es mostra escèptica amb el nou grau en Seguretat.

    “Per una banda, cal plantejar com s’integra un grau d’aquest tipus amb l’existència d’un grau de Criminologia. Potser tindria més sentit que criminologia es modernitzés, perquè està molt poc enfocada a persones que vulguin dedicar-se a la carrera policial”, assegura. “Per l’altra, cal repensar la formació dels policies, tot i que no sé si un grau és la manera de fer-ho. El primer pas seria canviar la formació dins de l’Escola de Policia, perquè és molt legalista i té poc a veure amb la comprensió de les dinàmiques de seguretat ciutadana”, declara.

    David Fernàndez, diputat de la CUP al Parlament i militant d’organitzacions antirepressives, considera que el nou grau s’integra en una estratègia de normalització o academització de la seguretat pública. “El que cal, sobretot, és formació integral continuada en una realitat social cada cop més complexa i desigual”, assegura. I afegeix que aquests estudis no responen a això, “sinó a un espai de formació especialitzada, que també cal, però que no és el moll de l’ós dels dèficits en formació actuals, sobretot de les darrers promocions de mossos, que han sigut més ‘mossos exprés’ que altres coses”.

    Enfoc dels estudis de seguretat

    El Centre de Coneixement de la Seguretat de l'ISPC
    El Centre de Coneixement de la Seguretat de l’ISPC

    Tot i fer-se a l’Escola de Policia, el grau pretén abordar la seguretat en un sentit ampli. La lliçó inaugural, a càrrec de Salvador Alemany, president d’Abertis i del Consell Social de la UB, s’ha centrat en “la seguretat com un actiu clau per a la competitivitat”. “És un gran actiu intangible que construeix l’estabilitat i permet desenvolupar una estratègia”, ha afirmat l’empresari. Pel que fa a la seguretat pública, assegura que “una vaga, una manifestació o un atemptat terrorista que afecti un dels punts neuràlgics de la nostra societat pot provocar grans crisis”, que afectin també al sector privat.

    Sobre l’enfoc, Fernàndez considera que caldrà estar pendents de com es vertebra el Grau en Seguretat i si hi haurà espai “per la imprescindible criminologia crítica” o si en canvi dominen les tesis del “populisme punitiu”. D’entrada, critica la lliçó inaugural i considera que Alemany “aborda la seguretat des d’una concepció caduca, desfasada i neoliberal –en termes de ‘competitivitat’–” i critica que equipari una vaga o una manifestació a un atemptat terrorista. “Pura seguretat classista i estat gendarme, indiferent i incapaç de descodificar el conflicte social en una societat en crisis”, conclou.

    Per altra banda, el diputat apunta que “caldrà estar pendents, com passa amb la indústria de la defensa i venim denunciant, si la universitat es policialitza, que és molt diferent de formar en seguretat pública, i també presta serveis a un sector àlgid com la seguretat privada i tornem al maldestre binomi universitat-empresa”.

    En relació a l’abordatge de la matèria defensat pels impulsors del grau, Galdon considera que “una formació en seguretat en un sentit ampli és una formació en criminologia”. “Si realment el grau de Seguretat no és un grau que merament supleix la formació de l’Escola de la Policia, haurien de justificar perquè no han apostat per reformar el grau de Criminologia”, afegeix. “Preferira un millor grau de criminologia que pogués donar accés a la carrera policial, ja que en molts països s’aposta perquè els policies es formin on es forma la resta de la societat, que és la universitat”, explica.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Antoni Castellà Departament d'Interior Dídac Ramírez Escola de Policia Institut de Seguretat Pública de Catalunya Mossos d'Esquadra policia Ramon Espadaler Salvador Alemany Universitat de Barcelona
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Les competències bàsiques poden ser la clau per promoure una educació transformadora a l’escola
    Next Article
    Actualitat
    El cansament durant l’examen afecta els resultats d’Espanya en la prova PISA
    João França
    • Website
    • X (Twitter)

    Periodista. Ex-redactor en cap de Catalunya Plural

    Related Posts

    Anàlisi
    Universitat i mercat

    juny 18, 2025

    Actualitat
    La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya dedica l’edició d’aquest any a la defensa de l’alegria

    juny 13, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}