“Menys policia i més educació” o “Volem estar presents en tots els plans docents” han estat alguns dels clams que els estudiants dels centres universitaris públics de Catalunya han corejat durant aquest matí de mobilitzacions arreu del territori. La jornada de vaga, que segons els sindicats ha tingut una adhesió del 80%, té un doble vessant reivindicativa: per una banda, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (Sepc) convoca amb unes reclames ja clàssiques en les vagues universitàries: la rebaixa del 30% de les taxes i l’equiparació de preus de màster i grau. Així mateix, el Sindicat d’Estudiants (SE) afegeix a les reclames la fi de “l’estat d’excepció franquista” que viu Catalunya, arran dels empresonaments i “la criminalització dels moviments socials”.
La jornada de vaga ja va començar ahir a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en protesta per les presumptes identificacions irregulars d’estudiants al campus a través de càmeres de seguretat i l’elaboració del que els estudiants anomenen “llistes negres” per motius de militància política. Les facultats de Bellaterra han despertat amb els accessos tallats després que més de 200 estudiants hi passessin la nit. De la mateixa manera, les protestes també han bloquejat els accessos al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, on una quarantena de persones hi ha pernoctat. El seguiment en aquesta facultat ha estat del 100% durant el matí, ja que el Vicerectorat d’estudiants ha decidit suspendre l’activitat lectiva fins a les 11 del migdia a canvi que es desbloquegessin les sortides pel personal docent.
La jornada de mobilitzacions ha culminat amb manifestacions multitudinàries a diverses ciutats com València, Girona, Tarragona, Lleida o Barcelona, on vora 3.000 estudiants s’han conglomerat a les 12 del migdia a la plaça Universitat. La marxa, encapçalada per una pancarta que resava “Defensem la pública, defensem el poble català” ha baixat pels carrers Via Laietana al crit del ja clàssic “els carrers seran sempre nostres” fins a arribar a Plaça Sant Jaume. Al final de la manifestació s’ha realitzat un parlament de la mà dels Sindicats que ha recordat que en aquesta cinquena vaga del curs i en totes les que s’han donat fins ara “les estudiants han estat a disposició de sortir al carrer per a defensar els drets de la ciutadania” i esperen correspondència ara que “les taxes abusives cada cop dificulten més l’accés a la universitat” i s’han reivindicat com a part de la “Primavera Catalana”.
“Mentre hi ha gent que no pot pagar-se els estudis ni permetre’s un màster, n’hi ha d’altres als qui els regalen els títols”, comenta en Jaume, estudiant de la UAB. No han faltat referències a la situació política de Catalunya, sobretot quan la marxa ha arribat a l’alçada de la Jefatura Superior de Policia, a Via Laietana, on els estudiants han encès una bengala groga i han corejat “Aquest edifici serà una biblioteca”. Així mateix, han reclamat l’alliberament dels presos polítics i han etzibat als Mossos “no us mereixeu la senyera que porteu”.
Poc abans de començar la marxa, s’ha celebrat a diferents ciutats una “besada” amb motiu del dia de la Visibilitat Lèsbica. “Després del 8 de març hem de continuar la lluita feminista i de visibilització dels col·lectius LGTBI”, comenta la Clàudia, estudiant de la UPF i afegeix que “la universitat pública i el país que volem no poden ser si no són amb aquesta base”, explica mentre de fons les estudiants coregen que “sense les dones, no hi ha revolució”.
Un preu “elititzador i prohibitiu”
Els sindicats alerten que des de l’any 2001 l’encariment dels estudis ha arribat a suposar un increment del 143% en alguns casos, segons denuncia el SEPC. Des de llavors un 7% dels estudiants han deixat d’accedir a les aules pel que consideren uns preus “abusius” i reclamen la rebaixa del 30% de les taxes que el Parlament ja va aprovar i reclamen que el nou govern que es formi a Catalunya compleixi “per fi aquest compromís”.
Així mateix, consideren que una de les conseqüències del Pla Bolonya ha estat la pujada del 66% de les taxes amb la corresponent “reducció en la inversió pública en educació que ha obert la porta al capital privat a les universitats i instituts”. En aquest sentit, demanen també la derogació del 3+2, que permet a les institucions reduir la durada dels graus a tres anys i complementar-los amb dos anys de màster. “Fa tres anys el 90% dels estudiants consultats a tots els centres públics catalans així ho va reclamar”, recorden des del SEPC. I en aquesta línia també exigeixen una equiparació dels preus entre els graus i els màsters.