Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    #TotsSomCavallFort: el crit a les xarxes com a resposta a la censura a Borriana

    Ana Basantajuliol 17, 20234 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La decisió de l’Ajuntament de Borriana (Castelló) de retirar de la biblioteca municipal d’una sèrie de revistes en català ha aixecat polseguera i les xarxes s’han omplert de missatges de suport a ‘Camacuc’, ‘Cavall Fort‘, ‘El Temps’, ‘Enderroc’ i ‘Llengua Nacional’.

    “L’art i la cultura són mecanismes per potenciar la llengua. Cavall Fort es va crear l’any 1961 amb l’objectiu d’estimular la lectura i l’escriptura en català en els nois i noies. Defensem la nostra llengua! #TotsSomCavallFort Ara més que mai, revistes en català!”, assenyalen el compte de Twitter l’associació de mestres Rosa Sensat.

    Llibreries com Sendak criden “contra la censura, la ignorància i el feixisme” i també des de les escoles s’han posicionat: “La llengua i la cultura sempre seran benvingudes a les escoles Vedruna!”. Editorials com Graó donen “tot el suport” a “totes les revistes afectades per la censura” i són moltes les persones que, a títol individual, se sumen a la protesta i criden a passar a l’acció tot subscrivint-se a les revistes.

    L'art i la cultura són mecanismes per potenciar la llengua. Cavall Fort es va crear l'any 1961 amb l'objectiu d'estimular la lectura i l'escriptura en català en els nois i noies. Defensem la nostra llengua! #TotsSomCavallFort Ara més que mai, revistes en català! @mhurtad4 https://t.co/0JHd6woYv7

    — Rosa Sensat (@RosaSensat) July 13, 2023

    Tot el nostre suport a @cavallfort @sapienscat @Camacuceditoria @enderrock @LlenguaNacional i a totes les revistes afectades per la censura. #TotsSomCavallFort @revistesAPPEC

    — GRAÓ (@EditorialGrao) July 13, 2023

    Defensar la cultura, rebutjar la censura i recordar els records de la infantesa són alguns dels arguments de lectors i lectores, entitats, biblioteques, partits polítics i personalitats conegudes que rebutgen la mesura de PP i Vox a Borriana.

    Que no ens toquin la llengua!

    La directora de Cavall Fort, Mònica Estruch, s’ha pronunciat sobre la polèmica, que resumeix amb una frase: “Les revistes escrites en català molesten pel simple fet de ser en català”. La revista, així com la resta de publicacions afectades, han agraït les mostres de suport.
    “Gràcies per les mostres de suport que ens heu fet arribar d’arreu dels Països Catalans i del món! Les noves subscripcions es transformaran en més lectors, i això és meravellós. Que no ens toquin la llengua!”, resa el cartell de la revista infantil.

    Des de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Òmnium Cultural i Plataforma per la llengua, han condemnat en roda de premsa conjunta la retirada de les revistes, i alerten d’una onada repressiva i de discriminació cultural i de la llengua catalana.

    El president de l’APPEC, Germà Capdevila, ha anunciat que l’associació d’editors de revistes en llengua catalana respondrà l’atac amb una sèrie de mesures per la via judicial, institucional i de mobilització ciutadana amb una campanya de subscripcions massiva arreu del domini lingüístic. Ha afirmat que l’associació plantarà cara i farà tot el que estigui al seu abast per “respondre cada agressió i per posar en marxa de manera coordinada amb institucions i entitats noves mesures de discriminació positiva, d’impuls i de consolidació de les nostres revistes”.

    En la trobada amb els mitjans han participat editors de les capçaleres afectades. Per part d”El Temps’, el seu editor Eliseu Climent ha remarcat que “davant dels atacs el que hem de fer és una reacció social organitzada perquè aquesta gent va per tots, per tots els Països Catalans. Només hi ha la via ressistencial i hem d’aprofitar la situació per avançar”.

    Màriam Serrà, de ‘Llengua Nacional’, ha indicat que “la nostra revista publica articles en totes les variants de la llengua catalana. Amb ‘Llengua Nacional’ som borrianencs de primera”, mentre que Lluís Gendrau, director del grup Enderrock, ha afirmat que “hi ha gent que no vol que es parli, es llegeixi i es canti en català. L’afectació pot anar molt més enllà”.

    Roda de premsa conjunta davant la censura de revistes en català a Borriana | APPEC

    La directora de Cavall Fort ha dit que “en tota la història de Cavall Fort les hem vist de tots colors. Però mai havien dit que Cavall Fort fos una revista separatista”.

    Accions legals

    Per la via judicial, l’APPEC posarà un equip legal a disposició de les revistes afectades perquè puguin prendre accions legals en l’àmbit estatal i europeu, per violació de l’article 3.3 de la Constitució espanyola i els articles 11 i 12 de la Carta Europea de Llengües Minoritàries, ratificada i vigent a l’Estat des de l’any 2001. També tramitarà una denúncia davant l’Oficina Europea de Llengües Minoritàries i presentarà una queixa formal al Síndic de Greuges valencià.

    Per la via institucional, l’APPEC demana reunir-se amb la presidenta del Parlament, els presidents dels grups parlamentaris i a les Conselleries de Cultura i de la Presidència per exposar-los i consensuar-hi les mesures d’impuls i protecció de les revistes en català.

    Per la via de la mobilització ciutadana, l’associació facilitarà la subscripció a les revistes en llengua pròpia a les entitats culturals, associatives i veïnals allà on arribi la censura i impulsarà una campanya de subscripcions massiva de les més de 200 revistes de totes les temàtiques que s’editen en català.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Català censura llengua catalana Publicacions
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Francisco Ibáñez, mestre de l’humor gràfic
    Next Article
    Actualitat
    Revifar les biblioteques escolars, clau del pla català per fomentar l’hàbit lector
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    maig 13, 2025

    Opinió
    Discriminació per motiu de discapacitat a l’elecció de la llengua base a València

    març 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}