Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Escola i lleure: confluències pel canvi educatiu

    Carles Barbanovembre 4, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Trobada del 27 d'octubre a Fundesplai sobre la confluència entre lleure i innovació educativa
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Fa uns anys, el Miquel Payaró va arribar a l’Escola Puig Segalar de Viladamat, una escola rural amb nou infants. La creació d’una biblioteca als locals alliberats de l’antic Ajuntament va ser l’inici d’una història fascinant de dinamització educativa i comunitària del poble. Avui l’escola, amb més de cinquanta nois i noies, és un espai vertebrador de la vida local i ha estat generador d’un munt d’iniciatives. El Miquel parla amb el cor i amb la intel·ligència de qui toca de peus a terra, aprofita les oportunitats i sobretot aporta confiança als infants i joves del poble.

    A Sant Joan Despí des de fa temps l’Ajuntament va decidir treballar amb els esplais i les escoles del municipi per l’educació dels infants en els diversos espais de la seva vida quotidiana. Planifiquen junts l’estiu amb els casals i les colònies. Gestionen el temps del migdia, el reforç escolar, les festes tradicionals del poble i la dinamització dels Centres Cívics on han ubicat els esplais. Ens ho expliquen l’Àlex Medrano, regidor de Cultura i Ciutadania i la Glòria Pedró, directora del Esplai El Tricicle de Fundesplai, orgullosos de ser part de la construcció d’una ciutat que ha anat cosint barris i retalls ben diferents.

    El Josep González de Sant Cugat ens parla apassionadament de la seva història i la de Paidos. L’any 1999 un grup de joves provinents d’un esplai varen iniciar una feina amb una de les escoles públiques del poble en un moment en que la ciutat es trobava a la recerca d’una nova identitat. El disseny d’un esquema de les activitats extraescolars vinculades al teixit associatiu ha generat un cercle virtuós que ha aportat valor als centres educatius, qualitat a les activitats i un reforçament al teixit associatiu generant cohesió social, identitat i autoestima local. Integrat ara a Fundesplai, l’acompanya l’Eloi Rovira, regidor de Joventut i Esports de l’Ajuntament actual, que reforça aquest mateix relat amb la pràctica esportiva.

    A Sant Boi de Llobregat fa quinze anys l’Ajuntament estava preocupat per les dificultats de les escoles públiques per proposar activitats extraescolars amb garanties i de les febleses de les AMPA per canalitzar-la participació de les famílies. Qui ens ho explica és la Sílvia Lombarte, la Cap del Departament d’Educació amb l’Ajuntament. Van buscar un soci col·laborador en aquest projecte. Ara, amb la Cristina Martín de Fundesplai ens expliquen il·lusionades el nou panorama de les escoles públiques de Sant Boi i com algunes escoles com les del barri de Casablanca treballen en un projecte educatiu que integra el temps lectiu i el no lectiu.

    Aquestes quatre històries ens van captivar a les quaranta persones que ens vàrem trobar aquest dijous 27 d’octubre a Centre Esplai, al Prat de Llobregat. Convocats per Fundesplai ens vàrem aplegar persones i institucions compromeses amb el canvi i la transformació educativa a Catalunya des de mirades diverses sota una mateixa convicció: és en les confluències entre el temps escolar i el de lleure on es troben algunes de les claus de la innovació educativa.

    La trobada va partir de la consideració que un dels murs que està caient és precisament el del temps lectiu i el no lectiu, entre l’escola i l’entorn i entre l’educació reglada i l’educació en el lleure. Vàrem compartir que les competències, els aprenentatges i els valors s’eduquen en tots els espais de la vida dels infants i que les experiències innovadores a l’escola integren conceptes que son ben presents en l’educació en el lleure, com ara l’educació per projectes, l’experimentació i l’interès de l’infant com a base dels aprenentatges o l’educació emocional, la inclusió i la personalització educativa com a garanties de la qualitat i l’equitat en l’educació.

    Vàrem coincidir també en la convicció que tots els actors: famílies, mestres, ajuntaments, esplais i entitats de lleure i esport som cridats a treballar de forma compatida i en xarxa en l’educació dels infants i adolescents.

    En un context d’efervescència i debat sobre el necessari canvi educatiu ens agrada constatar que històries com les de Viladamat, Sant Joan Despí, Sant Cugat i Sant Boi esdevenen experiències innovadores i d’èxit protagonitzades per professionals i ciutadans compromesos amb l’educació i la comunitat. Reconeixem en elles que llegeixen bé la realitat, escolten les persones, somien un futur millor i es comprometen amb els infants.

    La transformació i la innovació educativa no es pot produir a les aules en exclusiva. La vida dels infants i adolescents no es desenvolupa només a l’escola i en el curs escolar. La qualitat i equitat, passa per entendre i incorporar també l’educació fora de les classes, en el temps del migdia, a les tardes, els caps de setmana i durant les dotze setmanes de vacances escolars.

    El canvi, la transformació i la innovació educativa passa per integrar en un únic projecte educatiu els diversos temps de la vida dels nois i noies. És hora que els debats de la innovació, també les polítiques educatives, incorporin les confluències entre l’escola i els espais d’educació en el lleure.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    educació no formal Fundesplai innovació Lleure opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Eleccions als Estats Units: les claus per entendre els canvis educatius en joc
    Next Article
    Entrevista
    Irene Psifidou: “La decisió d’abandonar els estudis no es pren d’un dia per l’altre”
    Carles Barba

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}