La Generalitat tancarà 67 grups de P-3 el curs vinent

64 corresponen a l’escola pública i 3 a la concertada, tot i que aquests últims podrien augmentar fins a 40 un cop s’hagin formalitzat les matriculacions

Pau Rodríguez
 
 
 

P3

La Generalitat tanca 67 grups de P3 el curs 2016-2017 / ENRIC CATALÀ

El proper curs 2016-2017 hi haurà 67 unitats menys de P-3 a Catalunya. Un any més, la Generalitat redueix l’oferta de places a l’educació infantil per fer front a la caiguda de la natalitat de la darrera dècada. “Estem davant la davallada demogràfica més gran dels últims 30 anys”, ha argumentat la consellera Meritxell Ruiz, que ha detallat que al setembre entraran 7.338 nens i nenes menys a P-3 que el curs passat. El període de preinscripcions s’obre per a les famílies del 30 de març al 7 d’abril.

De les unitats que se suprimiran, ara per ara 64 corresponen a l’escola pública i tres a centres concertats, tot i que un cop aquests hagin superat el període de matriculacions, es preveu que acabin tancant uns 40 grups de P-3, segons la Generalitat. Aquesta vegada la reducció de grups d’infantil no suposarà el tancament progressiu de cap centre, excepte un cas a Lleida on el Ginesta i el Terres de Ponent es fusionaran en una nova escola: Torre de Queralt.

En els últims mesos, famílies de municipis d’arreu de Catalunya han organitzat protestes –una veu que ha arribat al Parlament– per demanar a la Generalitat que no tanqui línies, sinó que aprofiti per redistribuir l’alumnat i rebaixar les ràtios per aula. La consellera ha respost, per la seva banda, que aquest any s’ha fet un esforç extra per garantir una oferta de places públiques superior a la demanda que hi haurà.

Si segons el padró es preveu que el curs vinent es preinscriguin 70.117 nens a P-3, l’oferta es mantindrà en 75.940 places, 5.823 més de les requerides. Ruiz ha volgut deixar clar que amb aquest marge s’ha evitat un tancament que podria haver arribat als 290 grups, tot i que a la vegada ha admès que passades les preinscripcions es podrien confirmar noves supressions d’unitats que hagin quedat sense demanda.

Ruiz també ha respost a les crítiques dels col·lectius d’AMPA, que en els últims anys també s’ha queixat de que la reducció de places abans de les preinscripcions, i no després, condiciona el futur dels centres abans de saber la demanda. La consellera ha argumentat que si el procediment fos al revés (primer es fan les preinscripcions i, en acabat, es tanquen les unitats menys demandades), els centres d’entorns més desfavorits i amb menys diversitat serien els més perjudicats i alguns acabarien tancant.

20 grups nous a l’ESO contra la massificació

Als instituts, en canvi, la població escolar augmenta i ho seguirà fent en els propers quatre anys. Al setembre entraran a Primer d’ESO 600 alumnes més dels que ho van fer l’any anterior. Per això Ensenyament obrirà 20 nous grups de Primer d’ESO a Catalunya, quinze dels quals en centres públics i cinc en concertats. 

Aquest increment de grups comportarà l’obertura de centres a Barcelona (tres grups a l’institut Maria Espinalt del barri de Sant Martí), a Torelló (dos grups l’institut-escola Marta Mata) i a Barberà del Vallès. En aquest últim municipi han estat especialment insistents les queixes de la comunitat educativa per la massificació dels dos instituts que hi ha en una ciutat que supera els 30.000 habitants. En el seu cas, el nous centre de secundària, de dues línies, s’obrirà on actualment hi ha l’escola Elisa Badia.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*