Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les organitzacions Acellec, ACCAC i La Confederació han elaborat l’informe Impacte econòmic del covid-19 en entitats o empreses titulars o gestores d’instal·lacions juvenils a Catalunya, en el qual fan balanç dels ingressos i despeses de les 480 instal·lacions juvenils (247 albergs, 206 cases de colònies, 16 granges escola i 11 aules de natura) que hi ha a Catalunya durant aquest 2020. La conclusió de l’estudi és que l’activitat s’ha reduït una mitjana del 90%, que s’han deixat de facturar uns 210 milions d’euros i que el volum de pèrdues acumulades ja supera els 50 milions.
És per això que, en un comunicat, les tres patronals reclamen “una injecció d’entre 50 i 80 milions d’euros per compensar les pèrdues generades pel tancament i les restriccions imposades durant la crisi sanitària”, en previsió que la situació no s’hagi normalitzat del tot quan arribi la primavera, ja que tradicionalment del març al juny és la temporada alta d’aquest sector, que suma 44.899 llits. Els ajuts que s’ha concedit fins al moment, diu el comunicat, “tot i que són ben rebuts i agraïts, amb prou feines superen el 5% de l’estimació de pèrdues”.
L’informe elaborat per les tres entitats conclou que si no es reverteix l’actual situació es posarà en perill de manera imminent un sector essencial per al model educatiu català, que aporta valor afegit al sistema de formació reglada i ha esdevingut al llarg dels anys un pilar bàsic per als processos de creixement i aprenentatge d’infants i joves. És, a més, “un motor econòmic per als entorns locals, dinamitzador del medi rural i nínxol d’ocupació per a més de 4.000 treballadors, molt majoritàriament joves i dones de mitjana edat, franges de població especialment afectades per l’atur”. Cada casa de colònies té entre 5 i 15 treballadors: direcció, administració, cuina, neteja, manteniment, educadors, etc.
La dramàtica caiguda de l’activitat es deu al fet que “al tancament total de la primavera s’hi ha afegit una temporada d’estiu molt fluixa a causa de les restriccions que impedien la mobilitat de grups i estrangers i una tardor marcada per la complexitat de la reobertura de les escoles, el temor als rebrots i la gran dificultat per fer sortides des dels centres. La temporada d’hivern està sent pràcticament inexistent per les restriccions d’activitat i limitacions de la mobilitat”. L’informe alerta que aquesta pèrdua de volum de negoci pot ser encara molt superior si durant la propera primavera no es reactiva l’activitat amb certa normalitat, i que per tant el risc de tancament de moltes d’aquestes instal·lacions és real, i pot comprometre el futur “a curt i mitjà termini d’un model pedagògic amb fortes implicacions socials, vinculat inequívocament al dret a l’educació”.
L’estudi conclou que el sector de les instal·lacions juvenils requereix una primera ajuda urgent i immediata d’entre 50 i 55 milions d’euros per compensar les pèrdues generades fins ara. En funció de com evolucioni la pandèmia a principis de 2021 la situació podria agreujar-se, fent necessari un segon paquet d’ajudes d’entre 25 i 30 milions d’euros més per compensar la pèrdua de l’activitat durant la primavera de l’any vinent.