Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“No som capsigranys, no volem deixar perdre un model que fa trenta anys que funciona. Som caparruts en la defensa d’un model que defensa la diversitat i no volem la llengua com un element de segregació.” Josep Maria Cervelló, representant del sindicat USTEC a la plataforma SomEscola.cat ha apostat per les metàfores relacionades amb el cap per anunciar la mobilització en defensa de l’escola catalana que el col·lectiu ha convocat per al proper 14 de juny, una protesta que tindrà com a protagonista la figura dels capgrossos.
“Volem respondre a la llei Wert, que és una cosa molt seriosa, de manera ferma i contundent, però també lúdica, com es mereixen les escoles i els nens del país”, ha afegit Teresa Casals, de la Plataforma per la Llengua. SomEscola.cat, que integra 38 entitats del món educatiu i la societat civil, confia en una assistència multitudinària per mostrar “la unitat cívica al voltant de l’escola catalana i mostrar el rebuig social a la judicialització i politització dels usos lingüístics a les aules; tant a la LOMQE com a la recent sentència del TSJC”.
La plataforma confia en la implicació de la comunitat educativa, i conviden a famílies i docents a preparar capgrossos i cucaferes pel cercavila del 14 de juny, que esperen que sigui multitudinari. “Si demanem a les escoles que vinguin amb tota aquesta creativitat és perquè la llei Wert també margina els ensenyaments artístics”, diu Cervelló, que confia que les entitats d’educació en el lleure i les famílies es prenguin el 14 com una fita.
“Defensem un model que és considerat d’èxit aquí i a fora, en què els nens i nenes surten competents amb català i castellà, el que els hi garanteix la igualtat d’oportunitats”, ha assegurat Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. Tots els presents en la presentació d’aquest dijous han coincidit en remarcar el consens que genera aquest model.
Una conquesta de la classe treballadora
Josep Maria Álvarez, secretari general d’UGT, assegura que “la immersió lingüística és una victòria dels i les treballadores d’aquest país, i els més beneficiats són els fills i filles de la classe treballadora, especialment els que vénen de famílies de parla castellana”.
Álvarez ha afegit que la convocatòria és una esmena a la totalitat de la llei Wert, que ha qualificat de “tardofranquista i casposa”. “Si aquesta llei l’hagués aprovat el Parlament de Catalunya i no envaís competències ni ataqués la llengua i la cultura, també sortiríem al carrer”, afegeix.
Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, ha fet èmfasi en que “no hi ha cap conflicte real basat en la llengua que s’utilitza”. “Gràcies al compromís del professorat s’ha mantingut el consens, tot i els falsos conflictes que s’inventen i s’ha evitat la segregació que es vol imposar”.