Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué

    Defensar l’escola concertada és defensar Catalunya

    Joan de Santiago Bayona
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » “I després del ‘Desemparats’ què?”: Educadors Socials debaten sobre la polèmica del Sense Ficció de TV3

    Actualitat
    “I després del ‘Desemparats’ què?”: Educadors Socials debaten sobre la polèmica del Sense Ficció de TV3

    Sandra Vicentejuny 14, 20185 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Uns infants a un centre d'acollida de menors / Joan Mas Autonell
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Un infants a un centre d’acollida de menors / Joan Mas Autonell

    “Després del Sense Ficció de TV3 què toca? És una gran oportunitat perquè ha encès una guspira, que s’ha convertit en flama, que ha tocat sensibilitats i permetrà abordar tota la feina que ens queda per fer”, ha expressat Lluís Vila, vicepresident del Col·legi d’Educadors Socials (CEESC), tot obrint el debat “I després del Desemparats, què?”, que pretenia abordar la polèmica sorgida arran del documental.

    El documental d’investigació mostrava una sèrie de males praxis dins el sistema de protecció de menors català que va despertar un allau de crítiques entre els educadors socials que, entre altres qüestions, lamentaven no haver estat presents al debat posterior a l’emissió de la peça periodística i reivindicaven “una visió més àmplia dels professionals i el sistema en sí”. El col·lectiu, per altra banda, reconeix i condemna l’existència de males praxis “aïllades” que no són representatives d’un sistema que, en general, asseguren que funciona. És per això que el CEESC ha organitzat un debat amb diferents actors del sistema de protecció per a abordar corrents de treball per a millorar aspectes deficients.

    “Assumim que sempre rebrem crítiques fent el que fem, perquè hem de vetllar per un col·lectiu molt ampli, però volem destacar la feina dels Educadors Socials com a agents de transformació, pel nostre compromís de denúncia, que sí que es mostra al documental”, ha assegurat Vila. Apel·lats per la celebració d’aquest debat, hi ha estat presents els periodistes autors del documental, que han assegurat que, en cap cas “la intenció era polemitzar. Quan toques un terreny minat, irremeiablement t’esquitxes”, ha apuntat Montse Armengou, directora del Sense Ficció de TV3. “No som qui per dir si el sistema funciona o no, però després d’un any d’investigació podem dir que sí: literalment salva vides. Però la nostra feina de servei públic va de denunciar el que no va bé”, ha afegit Armengou, qui també ha alabat la feina dels Educadors Socials: “treballeu des de la trinxera”.

    Aquesta trinxera a la que Armengou ha fet referència també ha estat apel·lada pels conductors de la jornada, els educadors socials David Roman i Carmen Redondo. El primer ha destacat que, degut a la inestabilitat política dels darrers mesos, “la relació amb els representants polítics no ha estat tan fructífera com hauríem desitjat”. Per la seva banda, Redondo ha assegurat que “sempre hem estat més en la crítica que en la proposta; i és que darrerament, el tsunami dels MENA -Menors Estrangers No Acompanyats- ens ha robat molta atenció i, amb la situació política, no teníem interlocutors clars”.

    “El sistema de protecció és una intervenció quirúrgica que arriba quan tota la resta falla”

    La primera en encetar el debat ha estat Maria Jesús Larios, adjunta del Síndic de Greuges, que ha destacat la tasca delicada que té aquesta institució davant el sistema de protecció de menors: “la nostra feina és supervisar i això fa que les famílies no se sentin representades perquè no sabem resoldre les seves situacions de vulneració, i que els professionals se sentin qüestionats”. Així, tot i coincidir amb que el sistema funciona, considera que no només pot millorar, sinó que “sempre tindrà un marge ampli d’implementacions”.

    I, és que, segons Larios, “el sistema de protecció de menors és una mesura que es pren quan tota la resta ha fracassat. Si les intervencions sanitàries, educatives, de prevenció, suport i acompanyament no són efectives, queda només la intervenció quirúrgica, que és la separació de l’infant de la seva família. Només existeix perquè tota la resta de la xarxa fracassa”. Així, citant la Convenció de Drets dels Infants, Larios ha destacat que l’acolliment familiar hauria de ser sempre la primera opció i que sempre s’ha de treballar per garantir que un nen, eventualment separat de la seva llar, tingui els mateixos drets que la resta.

    Les intervencions que han anat seguint, que han inclòs torns de paraules de representants de diversos partits polítics com Catalunya en Comú Podem, ERC o Ciutadans; representants de l’administració com la DGAIA o l’Institut Català d’Acolliment i Adopció, han posat el focus en la prevenció a través dels serveis territorials i en tenir més en compte les famílies com a aliats. El president de l’associació APRODEME per a la defensa del menor, Paco Cárdenas, ha assegurat que “hem de creure més en les famílies i en les seves potencialitats, no veure’ls sempre només com a generadors de problemes”.

    Cárdenas considera que “tenim un sistema complicat, amb falta de recursos, que fa por i que espanta les famílies i sovint les estigmatitza”. Així, s’ha fet menció a les xifres de pobresa severa que Save The Children va fer públiques a principis d’any i s’ha acordat que, sense un servei territorial efectiu que pal·liï les dificultats econòmiques no es podrà millorar el sistema de protecció. “Tendim a confondre situacions de risc social amb desemparament”, ha comentat Càrdenas.

    En aquesta línia Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de l’organització a Catalunya, destacat la necessitat d’una llei orgànica contra la violència cap els infants “així com les dones tenim la nostra, els menors també han d’estar emparats, perquè tendim a normalitzar la violència que s’exerceix sobre ells, ja sigui física, psicològica o econòmica”.  Així, la línia general de l’acte ha volgut recalcar la necessitat de tornar a posar la infància en la primera línia de prioritats polítiques i s’ha sortit del debat amb el compromís de recuperar el grup de treball obert al Parlament de Catalunya.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    ceesc desamparats DGAIA educadors socials Síndic de Greuges sistema de protecció a la infància TV3
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Lluís López del Castillo
    Next Article
    Actualitat
    Infant, família i equip educatiu: els tres vectors clau de l’educació de 0 a 3 anys
    Sandra Vicente
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Actualitat
    La segregació escolar de l’alumnat estranger es redueix un 25%

    juny 12, 2025

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    juny 11, 2025

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    juny 5, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}