El Govern ofereix incorporar 3.500 nous docents per evitar la vaga i tirar endavant els pressupostos

La major part d'aquestes dotacions anirien a cobrir la reducció d'una hora lectiva dels docents, malgrat que la demanda dels sindicats era que la rebaixa fos de dues hores.

Pau Rodríguez
 
 
 

Professora / Foto: Enric Català

Professora / Foto: Enric Català

El departament d’Ensenyament i els sindicats han fet un primer pas en la negociació per evitar la vaga de docents prevista pel 9 de febrer. La conselleria que dirigeix Meritxell Ruiz ha plantejat la reducció d’una hora setmanal en l’horari lectiu dels mestres, fet que els situaria en 19 hores de classe a Secundària i 24 a Primària. L’oferta es queda a mig camí de la demanda sindical, que aspirava a rebaixar dues hores –per tornar a la situació prèvia a les retallades–, però, amb tot, suposaria l’entrada al sistema a partir de setembre més mestres. En total, 3.500, un miler dels quals no respondrien a la cobertura d’aquesta hora sinó a altres prioritats d’Ensenyament. Les noves dotacions se sumarien als prop de 2.000 mestres nous ja pressupostats per al curs 2017-2018.

Fonts dels diversos sindicats expliquen que hauran d’estudiar la proposta en els propers dies. El que sí que es evident és que aquest oferiment és també un apropament del Govern de Junts pel Sí a la CUP, que fins ara ha secundat les demandes dels sindicats. Sigui com sigui, però, els cupaires hauran de decidir el seu vot sobre el pressupost en un consell polític el proper 28 de gener.

Ensenyament s’ha reunit aquesta setmana un per un amb els principals sindicats d’ensenyament i els ha ofert un increment de la despesa en el pressupost d’educació en 140 milions d’euros. Aquesta era precisament la quantitat que exigien els agents socials, però el total d’aquesta partida no aniria només a satisfer les seves peticions, com la reducció de l’horari lectiu –i consegüent increment de plantilla–, sinó que hi hauria una part que es destinaria a altres millores en dotacions de centres segons les prioritats que estableixi el departament de Ruiz, que també s’ha refermat en la voluntat d’incorporar 2.000 mestres més en els dos següents cursos, segons fonts negociadores.

2 Comentaris on El Govern ofereix incorporar 3.500 nous docents per evitar la vaga i tirar endavant els pressupostos

 1. Carles Guinart Sanchez // 21/01/2017 a les 15:51 // Respon

  A les escoles públiques catalanes cal un pedagog i un logopeda a cada centre per atendre correctament la diversitat de situacions personals dels 460 alumnes que pot haver en un sol centre. Ara només disposem de 4 hores a la setmana d’atenció psicopedagògica externa i 0 hores de personal per tractament i recuperació de llenguatge. Les moltes famílies sense recursos no poden pagar tractaments privats i en aquestes condicions es fa impossible la cacarejada “Igualtat d’oportunitats”, la “Millora de resultats” o la “Cohesió Social” actuals “Mantres” del Govern.
  Recordeu: només es dedica menys del 3% del PIB a l’Ensenyament i això és així des de fa més 30 anys . Som al cul del món en esforç governamental per millorar l’ educació dels nostres infants.
  He Dit

 2. Ramsès Bruy Pérez // 04/02/2017 a les 17:31 // Respon

  Sovint tinc la sensació que quan es parla sobre educació en termes generals, subtilment no es té en compte el nivell terciari. Fa qüestió de tres mesos (finals d’octubre) va haver-hi la vaga d’estudiants per el finançament precari de les universitats públiques catalanes. Les retallades brutals de CiU l’any 2011 van abaixar l’aportació dels fons públics fins el 0’8% del PIB, quan la mitjana europea és de l’1’22%. Em sobta que la CUP no inclogui en aquest paquet coercitiu les demandes urgents fetes des en la declaració dels rectors i rectores i presidentes/presidentes dels consells socials de les universitats públiques catalanes.
  Aquells que ens varen prendre mitja ració de pa, ara volen fer-nos somniar amb dues racions extres…

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*