El nivell d’estudis de les dones no es correspon amb la seva situació laboral

Les dones joves a Europa estan més formades que els homes, però tot i així la seva taxa d'ocupació és més baixa, cobren menys i són la major part de les que treballen a temps parcial.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Les dones estan millor educades que els home, però segueixen tenint una pitjor situació laboral. Això és el que es desprèn de les dades que l’oficina estadística de la Comissió Europea, Eurostat, recopila amb motiu del dia internacional de la dona treballadora.

A l’Europa dels 28, l’abandonament escolar prematur l’any 2012 va ser més baix entre les dones (10,9%) que entre els homes (14,4%) en la franja d’edat d’entre 18 i 24 anys. En el cas espanyol, l’abandonament és més alt, però la diferència també: un 20,8% de les dones abandonen els estudis prematurament, mentre entre els homes la xifra pujava al 28,8%.

La diferència és encara més significativa quan parlem del nombre de persones joves (d’entre 30 i 34 anys) que havien completat estudis superiors: un 39,9% de dones en relació a un 31,5% dels homes. A Espanya la mitjana de persones amb estudis superiors és més gran, però també són més les dones que en tenen, un 45,3% davant un 35%.

Tot i això, la situació laboral de les dones és pitjor que la dels homes. L’any 2012 la taxa d’ocupació de treballadores del sexe femení era del 58,5% a Europa i del 50,6% a Espanya, mentre que els de sexe masculí treballaven en 69,6% dels casos a Europa i en un 60,2% a Espanya.

A més de ser menys presents en el mercat de treball, les dones cobren de mitja 16,4 cops menys que els homes a Europa i 17,8 cops menys a Espanya.  I no només això, sinó que del total de persones que tenen una feina, les que no ho fan a temps complet són majoritàriament dones. Mentre que un 31,9% d’elles treballaven a temps parcial, només ho feien el 8,4% d’ells.

Pel que fa als tipus d’estudis que tenen les dones –un dels elements que podria estar relacionat amb la seva situació laboral– cal remarcar que, a nivell europeu, mentre un 79,1% de les que tenen estudis superiors relacionats amb l’educació són dones, només ho són el 26,9% de les enginyeres. Els estudis relacionats amb les cures també són majoritàriament femenins (en un 76%), mentre que tenen menys presència en els de ciències, matemàtica i informàtica (40,8%).

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*