Els sindicats es tanquen al Departament d’Educació

Una dotzena de representants dels sindicats que formen part de la Mesa Sectorial del Personal Docent No Universitari s'han tancat aquesta tarda a la seu del Departament d'Educació. Hi passaran tota la nit i la tancada podria allagargar-se en funció de com vagi la nova reunió prevista per demà.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Els sindicalistes que s’han tancat al Departament | Foto: CCOO

“Després de sis anys de creixement econòmic encara no han estat revertides les retallades que es van aplicar de forma ‘extraordinària’ des del primer moment de la crisi, afectant de forma greu tant a les nostres condicions laborals com al dret bàsic a una educació pública de qualitat. No podem iniciar el curs 2019/2020 en les mateixes condicions que hem iniciat aquest. És urgent:
– El restabliment irrenunciable de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal.
– La reducció de les ràtios i garantir cap tancament de grups a la Pública.
– L’inici d’un veritable procés negociador per revertir la totalitat de les retallades.”

En un comunicat conjunt, aquesta tarda els sindicats USTEC-STEs (IAC), CCOO, I-CSC, ASPEC-SPS, CGT, UGT han anunciat que iniciaven una tancada dins la seu centra del Departament d’Educació, a la Via Augusta de Barcelona, “per mostrar el nostre rebuig a l’immobilisme de la Conselleria.”

“La Conselleria d’Educació i el Govern de la Generalitat semblen no ser conscients de la necessitat de prendre mesures urgents per atendre a l’alumnat com mereix i garantir-ne les condicions d’aprenentatge i de fer-ho negociant amb les legítimes representants del personal docent. Enfront d’aquesta passivitat no ens queda més camí que la mobilització; avui l’encetem amb aquesta tancada i continuarem avançant cap a una vaga de tot l’ensenyament públic el pròxim 16 de maig”, diu el comunicat, en el qual es demana “l’aprovació amb caràcter urgent d’un Decret Llei que possibiliti la dotació pressupostària necessària per atendre les demandes presentades”.

Els tancats, a més, fan una crida a tot el personal docent i la ciutadania a concentrar-se davant del Departament mentre duri la tancada. “Queden pocs dies per fer possible un canvi d’actitud dels responsables polítics, que prioritzi l’acord per sobre del conflicte. La totalitat dels sindicats representatius fem una crida a totes les docents i al conjunt de la ciutadania perquè ens ajudin a fer-ho possible, en defensa de l’ensenyament públic i d’unes condicions laborals dignes”, diuen.

Resposta del Departament

Poc després de la tanda, el Departament ha contestat amb un altre comunicat en el qual estima que la reducció horària d’una hora lectiva de cara al curs vinent que demanen els sindicats “té un cost de 154M€ anuals”, la qual cosa, diu, és una mesura que el Departament no pot tirar endavant en el marc d’un pressupost prorrogat. No obstant, afegeix el comunicat, “el Departament ja ha informat als diferents representants sindicals que, tant aviat com compti amb disponibilitat pressupostària, està obert a negociar aquesta mesura i altres amb més impacte en l’estabilitat de la plantilla i en la qualitat de l’educació”.

A més, el Departament recorda que des del curs 2016-2017 s’han revertit bona part de les retallades implementades des del curs 2011-2012 i també que ha impulsat altres millores en el sistema educatiu. En concret, senyala aquestes millores:

–  Reducció d’1 hora lectiva al professorat: 2.500 docents
–  Retorn d’hores de reducció per a càrrecs de coordinació: 270 docents
–  Increment d’hores lectives a grups d’escolarització de batxillerat: 210 docents
–  Increment de 0,7 hores per grup a grups de secundària: 220 docents
–  Millora dels criteris de provisió de substitucions des de l’1 de setembre i totes les llicències de més de 7 dies naturals
–  Nomenament i pagament del mes de juliol als substituts amb més de 6 mesos de serveis (no hi ha activitat lectiva)
–  Increment d’hores lectives de reducció per exercir càrrecs directius i de coordinació: 80 docents

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*