Ensenyament obliga els estudiants insubmisos a repetir les proves de competències bàsiques

Els estudiants de l'Institut Montserrat de Barcelona han hagut de repetir una de les proves, anunciada el dia abans, i han aturat una altra amb una protesta del SEPC.

João França
 
 
 

Roda de premsa del SEPC sobre la segona convocatòria

Roda de premsa del SEPC sobre la segona convocatòria

El Departament d’Ensenyament no passa per alt el boicot que van fer 700 estudiants de 4t d’ESO a les proves de competències bàsiques el passat febrer en protesta contra les polítiques educatives del govern. Tot i que la normativa assegura que els resultats d’aquestes proves “no tenen efectes ni en l’avaluació final de l’alumne ni en les decisions de promoció de curs”, la consellera Irene Rigau va anunciar fa un mes que els estudiants “no podran superar” el curs sense sotmetre’s a aquests exàmens. Ara, els estudiants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i de l’Institut Montserrat de Barcelona denuncien la pressió que reben per participar en la segons convocatòria.

El Marcel, estudiant de 4t d’ESO, assegura que la seva família va rebre una carta de l’institut en la que deien que si no repetia les proves no podria obtenir el graduat de l’ESO. “Jo vaig fer les proves en el seu moment, però a la portada vaig escriure ‘Educació pública i de qualitat'”, explica. A tots els estudiants els han fet repetir dues de les quatre proves de competències, diferents en cada cas.

El dimarts els estudiants van ser comunicats que l’endemà es farien les proves de català i aquest dijous les de castellà. “Ens ho diuen d’un dia per l’altre perquè no tinguem temps d’organitzar-nos”, denuncien. El dimecres les proves es van organitzar amb normalitat, però en canvi aquest dijous el SEPC havia organitzat una protesta per boicotejar-les. “El que ens han dit és que les farem un altre dia”, diu el Marcel.

A diferència del que és habitual, els responsables de fer les proves han estat professors del mateix centre. “El Departament ha posat les proves en mans del centre per poder fer-lo responsable de que es facin”, assegura una estudiant.

Incògnita en els altres centres

“La conselleria està jugant a no donar dates clares de les proves”, explica Mercè Amich, portaveu nacional del SEPC, que assegura que estan treballant amb alguns dels centres on els estudiants van boicotejar les proves per tal de preparar la resposta. “A Molins de Rei els hi han dit que hauran de repetir-les però no tenen data”.

Amich assegura que aquestes proves, denunciades no només per estudiants sinó també per diferents plataformes de docents, “són les precursores del que es vol aplicar amb la LOMCE”. “Les bases ideològiques de la llei Wert ja s’apuntaven amb la Llei d’Educació de Catalunya”, afegeix. La portaveu sindical remarca que seguiran mobilitzant-se “per construir una educació del poble i per al poble”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*