Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Més de 1.500 nous docents i professionals de l’educació per al curs 2023-24

    Ana Basantajuny 27, 20235 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Compareixença de la consellera d'Educació, Anna Simó, al Parlament
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El Govern ha aprovat ampliar la plantilla de la Conselleria d’Educació amb 1.528 noves contractacions per al curs 2023-24, entre docents, personal d’administració de serveis de centres educatius, professionals d’atenció educativa i personal d’administració i serveis.

    Així ho ha indicat la portaveu de l’executiu català en roda de premsa, Patrícia Plaja, que ha destacat que amb aquest increment es pretén “donar una millor resposta a les necessitats d’escolarització dels ensenyaments obligatoris, a l’hora que també es reforça l’escola inclusiva i l’FP”. L’augment de personal tindrà un cost total de 78,4 milions d’euros.

    De les 1.528 persones, la gran majoria correspon a personal docent i quedarà repartit entre 145 per a estudis obligatoris, 297 per a l’educació inclusiva i 698 per a FP, així com 9 inspectors d’educació, 3 complements de càrrecs per als serveis territorials del Penedès i Alt Pirineu i Aran, i 41 docents per donar compliment al nombre d’alliberats sindicals del personal docent i a la nova estructura territorial.

    També hi ha 75 dotacions de personal d’administració i serveis de centres educatius, 211 professionals d’atenció educativa, sobretot per a l’escola inclusiva i per a educació infantil, i 52 persones per a administració i serveis.

    Debat monogràfic al Parlament

    Plaja ha fet aquest anunci hores abans que Anna Simó comparegués al ple del Parlament de Catalunya com a nova consellera d’Educació. Simó ha expressat la seva voluntat de “propiciar un diàleg que sumi” tot posant l’alumnat al centre de les polítiques educatives.

    La cambra catalana ha acollit el debat monogràfic de tres dies de duració sobre la situació de l’educació i el sistema educatiu, una jornada en la qual Simó s’ha compromès a “continuar revertint els impactes negatius dels contextos socials i econòmics i de les polítiques d’austeritat que durant molts anys han impactat en el servei públic d’educació”.

    La consellera ha posat èmfasi en el fet que el col·lectiu docent és “el factor clau de la qualitat del sistema”, i ha afegit: “Una de les meves prioritats com a consellera és refer i millorar la confiança entre l’administració i els docents, i ho vull fer demanant corresponsabilitat per iniciar un diàleg obert i sincer”.

    “Tenim l’absoluta voluntat política de revertir les retallades que els docents pateixen des de fa anys”, ha remarcat, tot fent-se ressò d’una de les reivindicacions sindicals.

    Drets lingüístics

    Simó s’ha referit també a la situació del món educatiu a la Comunitat Valenciana, a les Illes Balears i a l’Aragó després de les eleccions municipals i autonòmiques del passat 28 de maig. Ha defensat el model d’escola catalana i ha alertat del perill de l’ascens al poder de la dreta i l’extrema dreta espanyola. Ha parlat d’”involució de drets lingüístics” i ha alertat: “Ens hem de preparar per afrontar una ofensiva, davant la qual hi trobaran aquesta consellera i aquest Govern en defensa dels nostres drets i les nostres institucions”.

    Ple monogràfic sobre Educació al Parlament

    Durant la seva intervenció, la consellera s’ha referit a les proves de competències bàsiques i ha insistit en la necessitat de “reconèixer les debilitats per superar-les”, com la davallada de comprensió lectora que indica l’últim informe PIRLS, per la qual ha mostrat preocupació i voluntat de trobar solucions que “perdurin en el temps i que generin un impacte positiu i sobre el nostre alumnat”. En aquest sentit, ha precisat que fa més d’un any que es va iniciar una nova estratègia de foment de les biblioteques escolars i comprensió lectora.

    Les prioritats de l’oposició

    Durant el ple monogràfic sobre educació, l’oposició ha exposat les seves propostes i prioritats, que es plasmaran en forma de proposta de resolució. Esther Niubó (PSC) ha posat el focus en la taxa d’abandonament escolar i en la davallada de comprensió lectora, i ha apostat per “sumar complicitats” i dissenyar “un full de ruta compartit”.

    Joan Carles Gallego (En Comú Podem) ha dit que hi ha “un sistema educatiu en crisi, amb famílies desconcertades i personal educatiu cremat” perquè no hi ha “una estratègia clara”. Ha demanat més recursos, planificació i programació des del consens social.

    Francesc Ten (Junts) s’ha referit als “atacs sistemàtics de l’estat espanyol” i ha proposat fer un “pacte nacional de l’escola catalana” i ha considerat que l’anterior conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray ha esdevingut un exemple de “prepotència” i “improvisació”.

    Carles Riera (CUP) ha coincidit en la necessitat de fer “un gran pacte social i nacional per defensar la immersió lingüística” i ha retret a Simó que el seu discurs ha estat “poc autocrític” tenint en compte la “crisi gravíssima” del sistema educatiu.

    Reivindicacions sindicals

    A les portes del Parlament, desenes de representants dels sindicats Ustec, CGT, Intersindical i UGT s’han manifestat per exigir a la nova consellera un nou tarannà a les polítiques educatives i més diàleg que amb el seu antecessor, l’exconseller Josep Gonzàlez-Cambray.

    Els manifestants han reclamat una negociació “real” per posar fi a les retallades que els docents arrosseguen des del 2010 i per posar en marxa un pla d’estabilitat per al personal interí que tingui més de tres anys d’antiguitat i no superi el concurs de mèrits i les oposicions.

    Han portat cartell amb fotografies de Cambray amb lemes com ‘Cambray liquidat’ i de Simó amb ‘No faci com Cambray’. El pròxim 30 de juny, la consellera té previst reunir-se amb Ustec, el sindicat majoritari del sector, que reclamarà consensuar el calendari escolar i revertir les retallades.

    Ustec amenaça amb mobilitzacions a l’inici de curs. La seva portaveu, Iolanda Segura, ha assenyalat que per no convocar vaga caldrà arribar a un “acord de mínims” i després abordar la resta de temes.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Anna Simó Contractació Contractació de docents docents Parlament de Catalunya Polítiques educatives
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    De la igualtat i l’equitat en les notes d’accés a la universitat
    Next Article
    Reportatge
    Comencen els casals i les colònies d’estiu amb restriccions d’aigua
    Ana Basanta
    • X (Twitter)

    Periodista i escriptora. Des del gener del 2023, directora del Diari de l'Educació. Llicenciada en Història i en Ciències de la Comunicació. Especialitzada en temàtiques socials. Autora dels llibres "La aldea del silencio", "Días que valieron la pena", "Doctor, no voy a rendirme" i "Líbano desconocido", entre d'altres.

    Related Posts

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    maig 19, 2025

    Opinió
    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    maig 13, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}