Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué

    Defensar l’escola concertada és defensar Catalunya

    Joan de Santiago Bayona
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Orientació professional per a la inclusió social

    Opinió
    Orientació professional per a la inclusió social

    Montserrat Núñez i Pratabril 2, 20145 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Montserrat Núñez i Prat és presidenta de l’Associació Catalana d’Orientació Escolar i Professional i Copresidenta del Congrés Internacional Barcelona Inclusiva 2014

    La crisi econòmica d’aquests darrers anys ha impactat fortament en l’estat del benestar, afectant a serveis bàsics com l’educació i la sanitat. En el mercat laboral, la crisi ha comportat  una important destrucció de llocs de treball, amb la taxa d’atur situada a nivells mai abans assolits, la qual cosa ha provocat  un augment considerable de persones amb greus dificultats per reincorporar-se al mercat de treball. Com a conseqüència, la situació del col·lectiu de persones més vulnerables i en situació exclusió social s’ha vist fortament agreujada. Però també ha comportat l’exclusió del mercat de treball de persones que anteriorment no presentaven unes especials dificultats d’inclusió social i laboral.

    Així, a Catalunya la taxa de població en risc de pobresa o exclusió social ha passat del 16,5% al 23,3%, segons els últims estudis publicats. Ens trobem, doncs, amb un important volum de persones sense feina i en perill de no trobar-ne en molt de temps i de veure’s irremeiablement abocades a l’exclusió social.

    Amb aquest panorama, és necessari intervenir per minimitzar al màxim el cost social de la crisi i actuar per aturar la fractura social. Això no és possible si no s’articulen polítiques i programes que promoguin la inclusió social dels grups socials més desafavorits, incidint sobretot en el sistema educactu i formatiu, factors claus per afavorir la igualtat d’oportunitats.

    En aquesta línia, la directriu número 10 del marc normatiu europeu Estratègia Europa 2020 especifica la necessitat de “promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa”. Així mateix, el Pla de desenvolupament de les polítiques actives de Catalunya, emmarcada en l’esmentada Estratègia Europa 2020, té com a objectius prioritaris millorar l’ocupabilitat de les persones, mitjançant el disseny, elaboració i realització d’itineraris personalitzats d’ocupació.

    Un dels elements claus per garantir la igualtat d’oportunitats i, per tant, promoure una efectiva inclusió social dels més desfavorits és comptar amb sistemes d’informació i orientació professional al llarg de la vida. És primordial que les persones comptin amb serveis de suport i acompanyament, tant en l’àmbit educatiu com professional, que garanteixin que cada persona pugui treure el màxim profit de les seves competències i desenvolupar tot el seu potencial. I, al mateix temps, que la societat es beneficiï de persones competents que apliquen les seves capacitats en aquells àmbits de treball per al qual estan més ben dotades i en els quals poden obtenir un bon desenvolupament tant a nivell professional com personal, revertint el seu treball en la comunitat.

    L’orientació professional al llarg de la vida és un procés sistemàtic que té per objectiu donar suport i acompanyar a les persones, en qualsevol moment vital, ja sigui en la presa de decisions educatives, per inserir-se o reinserir-se laboralment o per millorar la seva qualificació a través del sistema de formació professional.

    En l’actual context de canvis, la disposició a l’aprenentatge permanent és clau. Des d’aquest punt de vista, entenem l’orientació professional com un conjunt d’activitats, entre les quals s’inclouen: la informació i assessorament, l’avaluació de competències, el suport, tutorització i acompanyament a la inserció laboral o promoció professional, l’aprenentatge en la presa de decisions i el suport en els processos de  transició de la vida activa a la jubilació.

    En definitiva, qualsevol intervenció orientadora ha d’estar integrada en tots els processos formatius i professionalitzadors, i aquests han de ser inclusius, sistemàtics i flexibles, tenint com a objectiu de referència la societat de les persones.

    A  Catalunya  es desenvolupen programes d’orientació i acompanyament a la inserció en clau d’inclusió social que són models de bones pràctiques. En l’àmbit laboral podem destacar el programa Incorpora de l’Obra Social La Caixa i, el programa d’Orientació i Acompanyament a la inserció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament d’Empresa i Ocupació. El programa Incorpora facilita la integració laboral a col·lectius en risc d’exclusió social, cercant la complicitat del teixit productiu i promovent accions de responsabilitat social empresarial. En aquest sentit el programa liderat per l’Obra Social de la Caixa és un referent de com les empreses poden col·laborar en programes d’inclusió social per fer una societat més justa i equitativa.

    Per la seva banda, el programa d’Orientació i Acompanyament a la inserció impulsat pel SOC  promou la integració sociolaboral d’amplis sectors de la població tant en risc d’exclusió social (persones amb discapacitat i/o malaltia mental, etc)  com de  diferents col·lectius d’aturats (joves, aturats de llarga durada, etc) millorant la seva ocupabilitat a partir d’accions d’orientació encaminades a l’adquisició d’eines, habilitats i competències per afrontar amb èxit i garantir l’accés i la permanència al mercat de treball. Per assolir aquests objectius es realitzen accions de prospecció encaminades a fomentar la responsabilitat social empresarial, implicant al màxim nombre d’empreses col·laboradores en la inserció laboral.

    L’orientació inclusiva ha de ser entesa com un procés permanent i continuat al  llarg de la vida, l’objectiu és aconseguir una educació i formació de qualitat per a tots, respectant les individualitats, les diferències personals, tant pel que fa a necessitats como a aptituds, fent especial incidència en les competències de les persones, tant d’aprenentatges bàsics com professionalitzadors, i eradicant tota forma de discriminació.

    Des de l’Associació Catalana d’Orientació Escolar i Professional (ACO) portem més de 25 anys donant suport als professionals de l’orientació i treballant perquè aquesta disciplina, en els seus diferents àmbits d’actuació, professional, sociolaboral, escolar i vocacional, arribi a tota la societat i s’estengui al llarg del procés vital de les persones fent una societat més inclusiva i equitativa.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Desigualtats Escola inclusiva Estratègia Europa 2020 Exclusió social Inclusió Inserció laboral opinió Orientació professional
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    El TDAH, els medicaments i les diferències
    Next Article
    Actualitat
    El compromís ètic del professor com a punt de partida
    Montserrat Núñez i Prat

    Related Posts

    Opinió
    L’educació en temps de pobresa

    juny 16, 2025

    Opinió
    Adolescence: lleure educatiu per combatre l’alienació juvenil

    juny 13, 2025

    Opinió
    El que la IA em va ensenyar

    juny 12, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}