Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els sindicats USTEC i CCOO Educació han exposat el seu malestar pel tancament de línies a centres públics, tot exemplificant-lo amb els casos de Mataró i Terrassa, respectivament, i han considerat que en un moment de davallada demogràfica com l’actual caldria aprofitar per reduir ràtios i millorar la qualitat educativa.
USTEC·STEs (IAC) ha explicat aquest dijous en roda de premsa que la situació s’emmarca en l’anunci del Departament d’Educació de tancar 111 grups de la pública el curs 2025-26, afectant especialment 43 línies d’I3 i 68 de 1r d’ESO. La situació, ha remarcat, és extremadament greu a Mataró pel possible tancament de quatre línies: dues a l’educació primària a les escoles Camí del Mig i Rocafonda, on es vol suprimir una línia d’I3 a cadascuna d’elles, i dues a l’educació secundària, als instituts Thos i Codina i Miquel Biada.
Els casos d’I3 són particularment complicats perquè es tracta de centres d’alta complexitat. La delegada sindical d’USTEC a la ciutat de Mataró, Anna Torralbo, ha destacat que “aquest tancament s’ha fet sense cap mena de negociació amb la part social”. “Ahir es va convocar per primera vegada en el curs el Consell Escolar Municipal de Mataró, on la regidora d’Educació, Beatriz Delgado, es va veure obligada a assistir-hi acompanyada de la directora dels Serveis Territorials, Montserrat Domingo. Durant la sessió, es va intentar convèncer el plenari de les suposades bondats de tancar aquestes dues línies, quan en realitat la primera mesura per garantir una escola inclusiva hauria de ser la reducció de ràtios” ha afegit Torralbo.
Per part seva, la portaveu de la USTEC, Iolanda Segura, ha denunciat que “el tancament de grups es fa amb traïdoria, anunciat poc abans de les preinscripcions. Per què no es retallen grups a la concertada? Per què no s’aprofita la davallada demogràfica per reforçar l’educació inclusiva?”
Per tot això, el sindicat exigeix la destitució de la directora del Servei Territorial del Maresme-Vallès, Montserrat Domingo i fa una crida a la mobilització en defensa de l’educació pública, inclusiva i de qualitat amb les ràtios adequades per a una atenció personalitzada de l’alumnat.
Aquesta setmana hi ha hagut diverses mobilitzacions contra el tancament de línies, com dimarts davant l’Escola Joan Solans de Granollers, dimecres a la plaça Didó de Terrassa, dijous a l’Escola Rocafonda i l’Escola Camí del Mig de Mataró i divendres a la plaça Sant Miquel de Granollers.
Terrassa
El passat mes de febrer, CCOO Educació es va posicionar contra la intenció del Departament d’Educació i el Servei Territorial del Vallès Occidental de suprimir 8 línies de 1r d’ESO i 2 línies d’I3 a Terrassa. Segons va indicar en un comunicat, la mesura “perjudica l’alumnat de la ciutat, dificulta la lluita contra la segregació escolar i l’arrelament dels joves i infants als seus barris i els seus centres de referència”. A més, va alertar que pot tenir conseqüències en l’abandonament escolar prematur.
CCOO considera “inacceptable” que “ni les organitzacions sindicals, ni les juntes de personal docent, ni els Consells escolars Territorials, ni el Consell escolar de Terrassa, ni la Comissió de participació hagin pogut dir la seva en l’anàlisi i l’elaboració de propostes per entomar aquesta situació”. “Sense la veu de la comunitat ni l’escolta activa de tots els agents educatius és impossible prendre decisions ben informades ni de consens”, remarca.
En aquest sentit, afirma que l’actual situació demogràfica és una oportunitat per reduir ràtios als centres i millorar la qualitat educativa, i demana una reunió d’urgència amb els serveis territorials amb la voluntat de redreçar la situació.